Guide til de fede fællesskaber

Guide til de fede fællesskaber

Redaktionel dato: 14. december 2022

”Som Fællesskabsguider har vi et godt overblik over mulighederne i byen og er klar til at møde mennesker, hvor de er og til at guide dem videre til de fællesskaber, der passer til dem,” fortæller Fællesskabsguide Sarah Auener i dette interview.

Heidi og Anders er Fællesskabsguider i Ringsted.

Heidi og Anders er Fællesskabsguider i Ringsted.

Af Ina Merete Nørgaard

I Danmark er trivslen generelt faldet, og især den mentale sundhed og det sociale liv er hårdt ramt. Andelen er folk, der føler sig ensomme og ofte er uønsket alene er steget dramatisk (Sundhedsprofilen 2021).

At være en del af et fællesskab - hvad enten det er en idrætsforening eller en strikkeklub - er en beskyttende faktor mod ensomhed og har en positiv indvirkning på folks mentale trivsel og helbred. Derfor er Komiteen for Sundhedsoplysning, Ringsted Kommune og Dansk almennyttigt Boligselskab gået sammen om initiativet Fællesskabsby Ringsted, som skal understøtte, at flere af byens voksne bliver en del af meningsfulde fællesskaber.  

Sarah Auener arbejder som Fællesskabsguide i initiativet Fællesskabsby Ringsted. Hun fortæller om vigtigheden af at vise vej til de rette fællesskaber, som kan gøre en positiv forskel i folks hverdag.

”Vi kan hjælpe folk ved at vise dem vej til fællesskaberne og ved at understøtte, at de bliver taget godt imod i byens foreninger og fællesskaber. Det har en stor betydning for menneskers trivsel og generelle sundhedstilstand at have følelsen af, at man hører til og er en del af et fællesskab.

Jo flere gode sociale relationer en person har, jo bedre vil han eller hun være i stand til at klare de udfordringer, som livet rummer. Hvor mange andre projekter har fokus på at hjælpe folk, når de er blevet decideret ensomme, så har vi fokus på at hjælpe folk med at komme ind i fællesskaber, før de bliver ensomme.”

Hvad er en Fællesskabsguide?

Fællesskabsguiderne er en del af projekt ’Fællesskabsby Ringsted’. Fællesskabsguiderne har en flersidet rolle i projektet med tre primære fokuser:

  1. At hjælpe borgerne i Ringsted i retning af lokale fællesskaber.
  2. At skabe synlighed omkring lokale fællesskaber, så flere bliver inviteret ind.
  3. At bakke op om lokale initiativer, der har fællesskaber for øje.

Fællesskaber hjælper mennesker

Fællesskabsguiderne viser voksne i Ringsted vej til de lokale fællesskaber, som kan gøre en positiv forskel i deres hverdag. Det kan være voksne, der er har lyst til at blive en del af et lokalt fællesskab, men som ikke ved, hvor de skal gå hen.

Det kan også være voksne, som godt ved, hvad de vil være en del af, men som har svært ved at tage det første skridt. Det uddyber Sarah:

”Som Fællesskabsguider er vi i kontakt med voksne i Ringsted, der mangler eller savner et fællesskab. Vi møder også dem, der har lyst til at engagere sig i noget, men som måske ikke lige ved, hvordan man tager det første skridt eller har overblikket over mulighederne i byen. Så kan vi hjælpe dem på vej.”

At være en del af et lokalt fællesskab kan forbedre menneskers trivsel. Det kan også være med til at mindske risikoen for forskellige sygdomme og dermed mindske risikoen for indlæggelser. Initiativet ’Fællesskabsby Ringsted’ er særligt inspireret af erfaringer fra Storbritannien, hvor man i byen Frome har udviklet en model for borgerdrevne fællesskaber. Sarah fremhæver forskningen på området:

”Fra forskning og undersøgelser ved vi, at vores sociale relationer påvirker vores mentale trivsel og helbred. Så hvis man kan gøre det nemmere for folk at finde vej til og blive en del af fællesskaberne, så kan vi være med til at understøtte deres trivsel og forebygge ensomhed og dårligt helbred. Det tænker jeg, der er et stort potentiale i”.

Guider lokale ildsjæle på vej

Fællesskabsguiderne bakker også op og skaber synlighed om initiativer til lokale fællesskaber: ”Der er mange ildsjæle i Ringsted og mange fede fællesskaber og tilbud, så vi er her for at understøtte deres arbejde og sørge for, at man kan finde vej til dem", fortæller Sarah. 

Hensigten er, at initiativerne kommer godt i gang. Det sker blandt andet ved, at flere borgere bliver opmærksomme på de mange tilbud og initiativer, der er i Ringsted. Til det uddyber hun:

”Hvis man har en idé til et initiativ eller projekt, der har netværk og fællesskabet som omdrejningspunkt, så kan vi som Fællesskabsguider også være med til at give en hjælpende hånd. Vi kan for eksempel inspirere og understøtte foreningerne til, hvordan de sikrer en god velkomst og derved understøtte foreningerne med at få flere medlemmer og aktive til deres foreninger.”

Fællesskabsguiderne har altså en flersidet rolle til gavn for Ringsteds borgere og ildsjæle. Sarah mener, at Fællesskabsguider har et potentiale ift. at synliggøre byens fællesskaber og foreninger og gøre det nemmere for alle at blive en del af noget meningsfuldt. Hun håber og tror på, at andre lokale projekter og initiativer kan drage nytte af de erfaringer, der gøres i Ringsted. 

Et spirende initiativ

Selvom initiativet i Ringsted stadig er forholdsvist nyt, fortæller Sarah positivt om sine erfaringer med at være Fællesskabsguide:

”Jeg oplever, at vi bliver taget rigtig godt imod. Mange har måske nogen, de kender - en fætter eller en veninde, der kan blive henvist til os. Og så taler vi med dem. Det er bare rigtig fedt at opleve.”

Ifølge Sarah er det meningsfuldt, når borgere, ildsjæle eller ansatte også hjælper borgerne i retning af byens fællesskaber eller i retning af Fællesskabsguiderne. Fællesskabsguiderne sidder med et overblik over de lokale fællesskaber, der kan blive matchet med det enkelte menneskes behov og lyst: 

”Vi er i kontakt med rigtig mange gode mennesker i Ringsted, som også kan være med til at guide andre i retning mod fællesskaberne eller få dem til at tage kontakt til os, så vi kan hjælpe dem videre. Fx at lægen kan sige til sin patient, at vedkommende kan ringe til Fællesskabsguiderne. Så griber vi den derfra.”

Det er også meningsfuldt for Sarah at have den nære kontakt med borgeren i rollen som Fællesskabsguide. Det giver et grundlag for at matche det enkelte menneske med det rette fællesskab.

Til det uddyber Sarah: ”Jeg synes, at det er dejligt at kunne møde folk på den måde. Det er altid en god oplevelse, når folk bliver opmærksomme på nye muligheder, som de ikke havde hørt om før.”

Hvad er Fællesskabsby Ringsted?

Projektet er støttet af Nordea-Fonden og indgået i partnerskab med Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB), Ringsted Kommune og Komiteen for Sundhedsoplysning (KFS), der er medlem af DFS.

Fællesskabsby Ringsted er et initiativ, der arbejder for at gøre det nemmere for voksne at finde vej til og blive en del af Ringsteds sociale fællesskaber. Projektet samarbejder med byens borgere og personer fra sundhedssektoren, kommunen, byens handelsliv og foreningerne.