Folkeoplysningens Telt 2022
Folkemøde Bornholm

Folkeoplysningens Telt 2022

Indholdsfortegnelse

Redaktionel dato: 5. april 2022

Folkeoplysningens Telt: 16 folkeoplysende events

Fra torsdag til sønddag inviterede DFS og vores medlemsorganisationer til debatter, rollespil, quiz, jeopardy, fitness, musik og sang.

Du kan finde detaljerede programbeskrivelser af alle events længere nede på siden.

Torsdag den 16. juni

12.00-13.00: Stormagtsrivalisering og ukrainekrisen

Stormagtsrivaliseringen gør sit indtog på den europæiske scene, og krig i Europa er virkeligheden.

Ruslands invasion af Ukraine har skabt uro på den europæiske scene; og spørgsmålet er, om europæisk autonomi er noget, vi bør ønske, hvis europæisk autonomi overhovedet kan lade sig gøre. Samtidig er spørgsmålet, om Rusland nu og i fremtiden skal betragtes som en fjende. Dertil kommer, at USA, Rusland og Kina udfører stormagtsrivalisering, men hvad er Europas rolle? Hvad er EU's rolle? - og skal Europa spille en rolle? - og hvis ja: Har Europa et svar på tiltale?

Arrangør: Atlantsammenslutningen

13.30-14.30: Den grønne løsning til forsvaret

Alle skal løfte den grønne sag, men kan forsvaret også det uden at miste sin kampkraft?

Den grønne sag er alles sag, men spørgsmålet er, om forsvaret er så speciel en organisation, at den grønne sag har vanskeligt ved at slå igennem. Klimaet giver udfordringer - også i de operative miljøer - og disse klimaudfordringer skal forsvaret være parat til at imødegå. Det skal derfor blive interessant at se, om man kan finde grønne løsninger til forsvaret, som giver mening for alle. Samtidig skal det vurderes, om et grønt forsvar gør forsvarets kampevne vanskelig endsige umulig.

Arrangør: Atlantsammenslutningen

14.50-15.50: Med eller uden NATO?

Hvordan stiller krigen i Europa samarbejdet i NATO? Til debatten har vi fokus på de baltiske lande, Ukraine og Georgien.

Arrangør: Folk & Sikkerhed og Atlantsammenslutningen

16.30-17.30: Er der en fremtid for FN?

FN blev skabt for at bevare freden, men nu er et FN-land angrebet et andet. Er tiden løbet fra FN?

Krige stopper først, når parterne finder sammen ved forhandlingsbordet. Når det sker i Ukraine-krigen, så bliver det med FN i en central rolle. Eller gør det? For hvad skal der overhovedet ske med FN. Når et FN-medlem (Rusland) kan angribe et andet medlem (Ukraine), er der så overhovedet en mening med at have en organisation, der blev stiftet i månederne efter 2. verdenskrig for at bevare fred gennem internationalt samarbejde og kollektive sikkerhedstiltag? Er der nogen alternativer til FN?

Debat mellem:

 • Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
 • Lars Bangert Struwe, generalsekretær i Atlantsammenslutningen
 • Jens Wandel, forperson i FN-forbundet.

Arrangør: FN-forbundet og Atlantsammenslutningen

 

Fredag den 17. juni

10.30-11.30: Tøjspild: Quiz, reparation og udstilling

Bliv klædt på til at bekæmpe tekstilaffald - deltag i quiz, live reparation og upcycling udstilling.

Modeindustrien er en af de største klimasyndere - og for at lave om på dette, er der brug for vilde visioner og unge, der sammen tør redefinere hvad mode er. Selv om der er mange chokerende facts om tekstilindustrien, som er vigtige at vide, fokuserer vi i Re:wair også på løsninger til, hvordan man kan tage kampen op mod tøjspild. På en udstilling vil vi præsentere fakta omkring tøjspild og industrien, samt vise eksempler på upcyclede beklædningsdele og andre produkter lavet af kasserede tekstiler. Udover en quiz og udstillingen får du mulighed for at reparere dit eget tøj. Har du en skjorte, der mangler en knap eller en sok med et hul? Så tag dem med, måske er det på tide at få det repareret med nogle lynhurtige reparationsmetoder. Vi mener, at det ikke handler om at være de bedste eller dygtigste til at reparere eller upcycle, men om, at vi bliver flere og flere, der gør det.

Arrangør: Ungdomsskoleforeningen, Re:wair og PlanMiljø

11.50-12.50: Hvordan skaber vi et sikkert og trygt digitalt liv?

To rådgivningstjenester og sociale platforme debatterer, hvordan vi sikrer privatlivets fred online.

Når rådgivningen 'StopChikane' hjælper ofre for digitale krænkelser, er det ofte vanskeligt at få fjernet uønsket indhold hos digitale platforme som fx Facebook. Samtidig er der problemer med de digitale platformes fællesskabsregler og anmeldelsespraksis. Derfor inviterer vi til debat om problematikken. Eventet indledes med et oplæg af Anja Radeka om StopChikanes arbejde og de udfordringer tjenesten oplever med digitale platforme. Så præsenterer rådgivningen 'SletDet' de udfordringer der er for deres målgruppe (børn og unge under 18 år). En forsker holder derefter et kort oplæg om den nuværende regulering af platformene, og hvilke udfordringer og muligheder det indebærer. Endeligt giver Laura Carstens fra Facebook et kort perspektiv på, hvordan de digitale platforme kan bidrage til at løse problemet. Efterfølgende debatterer oplægsholderne en række spørgsmål og svarer på spørgsmål fra deltagerne i teltet.

Deltagere:

 • Anja Radeka, Leder af StopChikane
 • Johanne Schmidt-Nielsen, Generalsekretær i Red Barnet
 • Laura Carstens, Policy Programs Associate Manager i Facebook
 • Lisbeth Knudsen, Strategidirektør i Mandag Morgen

Arrangør: Dansk Kvindesamfund & Stop Chikane

13.30-14.30: Kreativ pause - smykkeværksted og samtalesalon

Smykkeværksted og samtalesalon v/ Mai Mercado og FOF

Har du lyst til at få en kreativ pause og møde andre deltagere på Folkemødet til en uformel snak om folkeoplysning og demokrati? Vi inviterer dig til at være nysgerrig på et menneske, du ikke kender i forvejen, mens I sammen laver smykker. Kom forbi DFS’ telt til smykkeværksted og samtalesalon ved FOF. Landsformand Mai Mercado, MF for det konservative folkeparti, varmer op ved at fortælle lidt om betydningen af Folkeoplysning og demokrati, og så går vi i gang med smykkerne. Alle kan være med og er velkomne.

Deltagere:

 • Mai Mercado
 • Benedikte Marie Kaalund

Arrangør: FOF

14.50-15.50: Fred og Krig – En verden uden våben?

Alle ønsker fred, men med krig i Europa, hvordan når vi så målet? kræver fred i Europa en afvikling eller oprustning af sikkerhedsforanstaltninger såsom militære kapaciteter eller skal man kun fokusere på handel og diplomati?

Arrangør: Folk & Sikkerhed

16.30-17.30: Bæredygtighed – fra dårlig samvittighed til handlekraft

Med dig som deltager går vi fra alvorlige klimaudfordringer til bæredygtighed med kraft og smil på!

De alvorlige klimamæssige udfordringer kloden står midt i, det tyngende personlige ansvar og de nødvendige handlinger, vi alle føler vi bør gøre, kan for mange samle sig i en følelse af dårlig samvittighed og negativt fremtidssyn.

Aftenskolerne i LOF og Fora vil gerne vinkle det anderledes, og sætte spot på kræfter og energier, som det enkelte menneske kan bruge til at håndtere bæredygtig omstilling i hverdagslivet. Så vi går til bæredygtighed med smil på!

Vi har allieret os med ABC for mental sundhed og Ungeklimarådet til en konstruktiv dialog, hvor vi opsamler forslag og ideer til hvordan det enkelte menneske kan gå til bæredygtighed med handlekraft og energi, smil på læben for sig selv og sammen med andre i positive fællesskaber. Som deltager bliver du præsenteret for spørgsmål, dilemmaer og udfordringer og sammen udvikler vi ideer, som gør verdensmål til glade hverdagsmål. Dine og andres inputs og tanker vil Fora og LOF sprede over hele Danmark efter Folkemødet.

Moderator:

 • Kim Valentin, MP (V), formand LOF

Oplægsholdere:

 • Vibeke Koushede, professor, institutleder psykologi, Københavns Universitet
 • Simon Weber Marcussen, bestyrelsesmedlem Ungeklimarådet. Medejer og medstifter af virksomheden Dansk Tang

Arrangør: Fora og LOF

17.50-18.50: Feministisk Jeopardy - så er der quiz!

Dansk Kvindesamfund og veloplagte debattører og feminister quizzer sig gennem kønslandskabet.

Med kant og humor quizzer Dansk Kvindesamfund og et veloplagt panel af dristige debattører og frække feminister sig igennem kategorier som f.eks.  "De glemte damer", " WOKE, LGTBQIA+, BIPOC, NON-BINÆR" og ”Året der p..”. Vi stiller skarpt på Metoo, den manglende ligestilling, kvinders repræsentation, sexisme og krænkelser og alle de andre kønspolitiske emner, som har været oppe i samfundsdebatten det seneste års tid.

Kom og vær med, når vi med masser af humor tackler vigtige, tunge og mærkværdige ligestillingsproblematikker.

Deltagere:

 • Christian Mogensen: Specialkonsulent i Center for Digital Pædagogik, debattør
 • Moussa Mchamgama: Kulturformidler, debattør
 • Anna Thygesen: Kommunikationsrådgiver
 • Kathrine Diez : skribent, litteratur – og kulturkritiker

Arrangør: Dansk Kvindesamfund

 

Lørdag den 18. juni

10.30-11.30: Vidnesbyrd fra en voldelig virkelighed

Fem politikere læser fem kvinders oplevelser af voldelige overgreb højt og diskuterer handleplan

Rapport på rapport viser det samme, at kønsbaseret vold findes i Danmark, og det er kvinder der bliver udsat for volden. Problemet har været det samme i årtier. Vi har ikke brug for flere undersøgelser. Vi har brug for handling fra politikernes side, og derfor sætter vi liv til fem kvinders oplevelser af et voldeligt overgreb, når fem politikere læser kvindernes vidnesbyrd op. Herefter vil direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, Maria Søndergaard, lægge op til debat, hvor panelet vil diskutere forslag til den nationale handlingsplan om partnervold. Forslagene vil blive samlet og sendt til ligestillingsminister Trine Bramsen.

Deltagere:

 • Maria Søndergaard, direktør for Dansk Kvindesamfund
 • Astrid Carøe, Folketingsmedlem for SF

Arrangør: Dansk Kvindesamfund

11.50-12.50: Maier og Monopolet: En samtale om demokratiske dilemmaer

Hospitalspræst Lotte Mørk, kommunikationsekspert Anna Thygesen, formand for Friskoleforeningen Peter Bendix og sekretariatsleder i Grundtvigsk Forum Lise Korsgaard giver deres bud på aktuelle demokratiske dilemmaer.

- Er det et indgreb i det frie valg, når Christiansborg laver en ny fordelingsmodel til gymnasierne?

- Er vi trætte af, at politikere poster selfies med bekymrede ansigtsudtryk?

- Hvad gør vi ved hadefuld tale på sociale medier? Og hvordan behandler vi konspirationsteorier og ekstreme synspunkter?

- Er vi ved at blive affortryllede som mennesker? Er der plads til glæde og begejstring efter Corona og krig i Ukraine? Kan vi tillade os at være lykkelige?

En hospitalspræst, en kommunikationsekspert, en friskolemand og en grundtvigianer er dagens Monopol. De samtaler om tidens demokratiske og menneskelige dilemmaer.

Carolina Magdalene Maier er monopolvært. Kom og lyt til Monopolets bud på dilemmaerne. Send dit dilemma på forhånd til Simon Løfler Puggaard på slp@dfs.dk .

Deltagere:

 • Anna Thygesen, kommunikationsekspert, WeDoCommunication  
 • Peter Bendix, formand, Friskoleforeningen          
 • Lotte Blicher Mørk, hospitalspræst, Rigshospitalet
 • Lise Korsgaard, sekretariatsleder, Grundtvigsk Forum

Arrangør: Dansk Folkeoplysnings Samråd

13.30-14.30: Fællesskaber i lokalsamfundet

Hvordan kan vi sammen sikre, at flere bliver en del af de lokale fællesskaber?

Debatten tager afsæt i projektet Fællesskabsby, der netop er søsat i Ringsted primo 2022 og sætter fokus på: Hvem de særlige personer i et lokalsamfund er, som kan være med til at sikre, at flere er med i fællesskaberne? Hvad der skal til for at understøtte flere i at finde vej til gode fællesskaber? Og hvordan kan vi arbejde systematisk med at gøre fællesskaber mere synlige, åbne for nye medlemmer og attraktive for frivillige kræfter i lokalsamfundet at lægge energi i?

Arrangør: Komiteen for Sundhedsoplysning

14.50-15.50: Musik, sang og snak!

Rum for alle - kort oplæg ved Karen Maigaard, landsformand for Fora, om betydningen af steder at være og udfolde sig.

Gunni Torp er sangerinde og harmonikaspiller. Hun har sine rødder i nordisk folkelighed og balkanmusik. Hun underviser på Rytmisk Center og på aftenskoler. www.gunnitorp.dk

Matilde Lund Larsen, projektleder i Kulturhusene i Danmark, vil bidrage med erfaringer fra projekt DELTAG i samarbejde med Aarhus Universitet. www.kulturhusene.dk

Formen med musik, sang og snak vil inddrage deltagerne i teltet og fremkalde VILDE VISIONER for steder at mødes i fremtiden.

Arrangør: Fora

16.30-18.50: Kampen om kurven: Det debatskabende gåderum

Vis mig din indkøbskurv, og jeg kan sige, hvem du er. Løs gåderummet og mærk indkøbskurvens magt.

‘Kampen om kurven’ er et nytænkende og debatskabende gåderum, der sætter fokus på magten i indkøbskurven herunder spørgsmål og dilemmaer om bæredygtighed, sundhed, økologi og kvalitet. Gåderummet løser man kun, hvis man som grupper debatterer sig igennem en rejse ud i fødevarer, behov, vaner, politik, indkøbspsykologi og indgroede vaner. Vores indkøb siger meget om, hvem vi er, og indkøb af dagligvarer er en hverdagsrutine, vi normalt ikke tænker så meget over. Men hvad putter du reelt i indkøbskurven? Og hvad putter du bestemt IKKE i? Hvad er drevet af vaner og lyst, hvad er drevet af behov og historik? ‘Kampen om kurven’ tager max 20 min, hvor en kombination af gåder, debatter og ritualer/undringer får deltagerne til at diskutere og reflektere over indkøbsvaner og fødevarenes problemstillinger.

Medvirkende:

 • Thomas Vigild - spildesigner, HV?M/FFD

Arrangør: Højskolerne, Coop, FN-forbundet og Grundtvigs Forum

 

Søndag den 19. juni /AFLYST PGA REGN

09:45-10.30: Vild med demokrati? Kom og træn dine demokratimuskler!

Demokrati Fitness: Er du vild med demokrati? Og synes du, det er vigtigt, at flere deltager i vores demokrati. 

Demokrati Fitness er 30 minutters træning, der giver demokratisk selvtillid og handlekraft i hverdagen.

Demokrati Fitness er et træningskoncept med 10 muskler af 30 min varighed, der udfordrer den traditionelle opfattelse af, hvad demokrati er. Demokrati er noget man skal træne – og det må godt være både aktivt, sjovt, udfordrende og meningsfuldt imens. Demokrati Fitness er udviklet, fordi vi savnede et træningsrum, hvor vi kunne mødes og tale om demokrati – træne vores demokratimuskler. Demokrati er ikke noget vi må tage for givet. Det falder ikke bare sådan ned i skødet på os. Hvis vi skal have et stærkt demokrati skal vi udvikle det løbende og styrke deltagelsen i demokratiet.

10 muskler: mod, uenighed, aktiv lytning, empati, nysgerrighed, verbal selvtillid, kompromis, aktivist, mobilisering, holdning

Vi uddanner hele tiden nye trænere - kom og vær med!

Arrangør: Demokratigarage