Amatørkultur skaber glæde, selvværd og netværk

Amatørkultur skaber glæde, selvværd og netværk

Redaktionel dato: 23. marts 2021

Giv mere plads til amatørkultur i det kommende kommunalvalg og i de politiske prioriteringer. Det er amatørkulturens budskab i et brev til alle landets kommunalpolitikere.

AKKS uddeler hvert år Con Amore Kulturprisen til en kommune, som bakker op om amatørkulturen. I 2020 var det Roskilde kommune.

AKKS uddeler hvert år Con Amore Kulturprisen til en kommune, som bakker op om amatørkulturen. I 2020 var det Roskilde kommune.

Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) er afsender på brevet, som har fokus på, hvordan kommunerne kan være med til at skabe gode rammer for amatørkulturen efter genåbningen.

AKKS opfordrer lokalpolitikeren til at skabe mere plads til amatørkulturen, både i dette års kommunalvalg og i kommunernes politiske prioriteringer i fremtiden.

Stolthed, smil og energi

I brevet forklarer samrådet, hvad deltagerne får ud at være med i kor, orkester, teater og andre former for amatørkultur:

”Den borger – ung, middel som ældre – der har truffet et valg om at arbejde med kunstnerisk udfoldelse, udvikler ikke alene sit talent til glæde for sig selv og sit eget selvværd, men borgeren opbygger også et netværk af ligesindede - ofte på tværs af generationer. Netop den glæde, det
nærvær og den relation er svær at sætte ind i en business case med to streger under et tal.

Business Casen udspiller sig til gengæld i hverdagen, hvor spørgsmålet med rette kan stilles: Hvad gør samværet mod ensomheden? Hvad gør sang, musik og teater mod tavshed og tomhed? - og ikke mindst: hvad følger med det mentale overskud og smilet mellem borgerne? Vi ser stolthed
med hinandens optræden, læring og inspiration til levevej eller god kreativ fritid – og for andre frigør det ekstra energi til at skabe og levere resultater gennem andet karrierevalg.”

Med den begrundelse forklarer AKKS, hvordan kommunerne kan samarbejde bedre i fremtiden omkring økonomi, synlighed og lokaler.

Fra amatørkulturen til kommunalbestyrelserne