DFS i Magtudredningen: Folkeoplysning er et demokratisk værn i en brydningstid

DFS i Magtudredningen: Folkeoplysning er et demokratisk værn i en brydningstid

Redaktionel dato: 24. marts 2025

DFS’ årsmøde tager udgangspunkt i Magtudredningen 2.0 og stiller skarpt på folkeoplysende foreninger og skolers rolle i demokratiet. DFS’ formand Per Paludan Hansen er repræsenteret i Magtudredningens følgegruppe.

DFS-formand, Per Paludan Hansen,  sidder i følgegruppen til Magtudredningen 2.0. Foto: DFS

DFS-formand, Per Paludan Hansen, sidder i følgegruppen til Magtudredningen 2.0. Foto: DFS

I takt med at samfundet og verden omkring os ændrer sig, sker der magtforskydninger i vores demokrati.  

Derfor er et hold forskere i gang med at gennemføre en ny magtudredning – Magtudredningen 2.0 - som skal skabe viden om demokratiets aktuelle tilstand. Det er en opfølgning på en tilsvarende udredning fra 2003. Det besluttede et enigt Folketing i 2022.

En følgegruppe bestående af 30 medlemmer giver input til forskerne, og senere skal de understøtte formidlingen af resultaterne. Det indgik i den politiske aftale, at et af medlemmerne skulle udpeges af Dansk Folkeoplysnings Samråd. Formand Per Paludan Hansen repræsenterer DFS i følgegruppen.

I anledningen af at DFS’ årsmøde den 24. april tager udgangspunkt i netop magtudredningen, har vi interviewet DFS’ formand om arbejdet i følgegruppen.

Hvorfor er det vigtigt, at DFS er repræsenteret i følgegruppen for Magtudredningen 2.0?

DFS er en vigtig del af civilsamfundet og af det danske samfund, og derfor spiller vi en vigtig rolle i demokratiet. Og det er netop, hvad magtudredningen undersøger: Hvordan står til det til med vores demokrati, og hvor og hvordan er det presset? Det er med andre ord meget relevant at DFS er repræsenteret her.    

Derudover et det vigtigt at bemærke, at det var et enigt Folketing, der besluttede, at folkeoplysningen skulle være repræsenteret i følgegruppen. Det er et stærkt og godt signal.

Hvad ser du som det vigtigste, du har bragt eller vil bringe til bordet i arbejdet i følgegruppen for Magtudredningen 2.0?

Helt overordnet vil jeg som medlem af følgegruppen bidrage med DFS’ og de folkeoplysende aktørers perspektiver.

Noget af det, som jeg mener, er vigtigt i arbejdet med magtudredningen er, at forskningen også har fokus på borgeres adgang til folkestyret og til politikerne. Den adgang er blevet mere kompleks end den var tidligere, så det er der et behov for at kigge på.

Derudover ønsker jeg også, at DFS bidrager til arbejdet. Der er et ønske fra magtudredningens side at der kommer en stor folkelig debat om demokrati og indflydelse og de andre temaer, der bliver taget fat på i magtudredningen. En kontinuerlig debat, der rækker udover den korte den tid, hvor magtudredningen har nyhedsværdi.

Den folkelige debat vil vi meget gerne være med til at løfte i DFS, og det er årsmødet jo netop et rigtig godt eksempel på. Her får vi både oplæg, viden, debat og forhåbentlig en masse stof til eftertanke om en del af Magtudredningens arbejde – selvfølgelig med fokus på folkeoplysende foreninger og skoler.

I Danmark har vi en stærk tradition for at undersøge vores demokrati, og i en verden hvor mange demokratier er på tilbagegang, er det særligt vigtigt, at vi kæmper for et stærkt demokrati. Her er debat, refleksion og ikke mindst viden vigtige komponenter.

På DFS’ årsmøde 2025 tager vi jo udgangspunkt i Magtudredningen 2.0 og stiller især skarpt på folkeoplysende skoler og foreningers rolle i samfundet og deres evne til at øve politisk indflydelse. Hvorfor er det – set med dine øjne - vigtigt, at folkeoplysende skoler og foreninger styrker deres rolle som demokratiske arenaer og kanaler til det politiske system”

Det er vigtigt for de folkeoplysende aktører at spille en vigtig rolle i vores demokrati, fordi det er en del af vores historie. Det er det, som vi er skabt til. Det er en del af vores formål at styrke det danske demokrati.

DFS blev fx etableret i 1941 med det formål at styrke foreningsfriheden og forsamlingsfriheden. Mange af vores medlemmer blev på samme måde etableret i en brydningstid for at klæde folket på med oplysning og gøre dem til demokratiske borgere i et samfund i forandring.   

At have en vigtig rolle i vores demokrati er en del af de folkeoplysende aktørers DNA. Vi befinder os et sted i historien, hvor der mere end nogensinde er brug for en demokratiske robusthed, fordi verden er i opbrud, og her er de folkeoplysende aktører relevante.   

DFS’ og vores medlemmers styrke er vores infrastruktur. Vi er repræsenteret i hele landet. Vi rammer forskellige mennesker, vi favner vidt forskellige emner, og vores aktiviteter spænder bredt. Jeg synes, at vores forskellighed er med til at styrke vores relevans.  

Hvad håber du, der kommer ud af Magtudredningens arbejde?  

Vores samfund, verden omkring os og den demokratiske samtale har ændret sig en del siden den oprindelige magtudredning fra 2003.

Med Magtudredningen 2.0 får vi ny brugbar viden til at forstå, hvordan det står til med vores dyrebare folkestyre i den tid, vi lever i nu.

Jeg håber, der også bliver sat fokus på de områder, hvor der er brug for, at vi styrker indsatsen.

Det er vigtigt for mig, at der er nem og lige adgang til indflydelse for alle landets borgere.

Selv om vi i Danmark er stolte af vores velfungerende demokrati, så må vi ikke tage det for givet.

DFS’ årsmøde 2025

Magtudredningen 2.0

Læs meget mere om Magtudrednings arbejde og fokus