Julehilsen fra DFS’ formand

Julehilsen fra DFS’ formand

Redaktionel dato: 12. december 2024

Året går på hæld.

Det er mørkt, når jeg møder og mørkt, når jeg cykler hjem fra arbejde.

Men julelysene, der pryder byen, minder mig om, at det ofte er de små ting, der skaber håb og glæde, og at julen handler om fællesskab og medmenneskelighed.

Inden jeg trækker i julesweateren, sætter tænderne i andestegen og marcipanbrødet og får ”Dejlig er den himmelblå” på hjernen, vil jeg lige kaste et blik tilbage på et spændende efterår i folkeoplysningens tegn.

En af de dage, der står klarest i min erindring, er den 30. oktober, hvor vi i DFS slog dørene op til ’Folkeoplysningens Dag 2024’.

For fulde huse satte vi fokus på ’folkelig grøn forandring’ og gennem oplæg, workshops og samtaler blev jeg – og alle de andre konferencedeltagere – klogere på, hvordan folkeoplysende aktører, fonde og kommuner kan arbejde tættere sammen om grøn folkelig omstilling.

Det er et vigtigt tema.

For hvis der er noget, som historien har vist os, så er det, at store samfundsforandringer kan lykkes, når befolkningens engagement, ejerskab og deltagelse er den drivende motor. Og den kan folkeoplysningen tænde op for.     

På dagen havde vi også et særdeles festligt og livsbekræftende indslag – nemlig uddelingen af Folkeoplysningens Pris 2024, som i år gik til initiativet ”Demenskor i Danmark”.

Et imponerende partnerskab, der med stor gennemslagskraft har skabt solid folkeoplysning og nye fællesskaber for mennesker med demens ved hjælp fra en folkeoplysnings-klassiker: fællessangen.

Feltet af nominerede var særdeles stærkt i år, og det vidner om, at der sker meget nyt og spændende i den folkeoplysende verden.   

Den politiske slagmark

Hvis udviklingen af folkeoplysningen skal fortsætte, skal forholdene og vilkårene for de folkeoplysende foreninger være i orden.

Dén kamp udkæmpes især på Slotsholmen og på landets rådhuse, og derfor går meget af min og DFS’ sekretariats tid med politisk interessevaretagelse. 

En central del af vores arbejde har handlet om regeringens afbureaukratiseringsudspil, der består af i alt otte initiativer, der blev lanceret i august.

Et udspil, som vi har arbejdet for i flere år og derfor bød velkomment med åbne arme og fandt mange gode takter i.

Men bureaukrati er vanskeligt at komme til livs, og udspillet har heller ikke løst alle problemer. Derfor er en del af udspillet, at regeringen har nedsat et partnerskab af organisationer fra det frivillige foreningsliv, som jeg sidder med i på vegne af DFS.

I partnerskabet skal vi komme med anbefalinger til, hvilke regler – udover dem i udspillet – der kan forenkles eller helt fjernes. Regeringen har forpligtet sig på at følge anbefalingerne – medmindre der er en klar begrundelse for, at det ikke er muligt.

Jeg håber og tror på, at det arbejde kan føre til regelforenklinger for folkeoplysende skoler og foreninger.

Bøvlet i banken

Der er også ved at blive sat en anden milepæl i forhold til arbejdet mod bureaukrati i foreningslivet. Mindre bøvl med banken ser ud til snart at blive til virkelighed.

Et nyt lovforslag, der i øjeblikket behandles i Folketinget, skal styrke foreningers adgang til en såkaldt ’basal betalingskonto’.  Med lovforslaget bliver det nu mere klart, på hvilket grundlag banker potentielt kan afvise foreningskunder. Det forventer vi vil have en forbyggende effekt og mindske antallet af afslag.

I det lovforberedende arbejde har DFS bl.a. kæmpet for, at begrundelsen for et eventuel afslag på en bankkonto altid skal fremsendes til foreningen. Det er nu en del af lovforslaget, som er til debat i Folketingssalen.

Det er et aftryk, som jeg mener vil få betydning for foreningerne. For det er som bekendt ofte i detaljen, at djævlen ligger begravet.

En sidste sag, som jeg vil nævne, der har fyldt i det forgangne år, og som vil fylde i tiden, der kommer, er Partnerskaberne for ’Uddannelse for Bæredygtig Udvikling’ – også kaldet UBU, som DFS og flere af vores medlemmer er en del af.

I sensommeren modtog UBU-partnerskaberne, som består af i alt ca. 80 organisationer, 16 millioner kroner fra fire forskellige fonde i støtte frem til 2027. Med den økonomiske saltvandsindsprøjtning får UBU nu flere muskler, der skal bruges til at sikre, at flere unge som voksne får en grundlæggende forståelse af, hvad det vil sige at leve bæredygtigt. Det arbejde ser vi i DFS frem til at bidrage til.   

Med det vil jeg ønske alle læsere af DFS’ nyhedsbrev en glædelig jul og et godt nytår.

Jeg glæder mig til at samles med jer om den folkeoplysende sag i 2025.