Kommune rydder op i reglerne for folkeoplysende foreninger

Kommune rydder op i reglerne for folkeoplysende foreninger

Redaktionel dato: 21. maj 2025

Bureaukrati er bøvlet. Men der er muligt at gøre noget ved problemet, hvis viljen er der. Først spurgte kommunen, hvordan byens folkeoplysende aktører møder bureaukrati i hverdagen. Derefter gik de i gang med afbureaukratiseringen. 

I Frederikssund har kommunen og byrådspolitikerne besluttet at afbureaukratisere foreningslivet. Foto: Frederikssund Kommune.

I Frederikssund har kommunen og byrådspolitikerne besluttet at afbureaukratisere foreningslivet. Foto: Frederikssund Kommune.

Folkeoplysende foreninger og aftenskoler kan se frem til færre regler og mindre bureaukrati i fremtiden. I hvert fald i Frederikssund Kommune, som er gået i gang med at kigge på de regler, der skaber unødigt besvær og irritation blandt byens ildsjæle, der skaber byens foreningsliv og fællesskaber.   

Arbejdet med at afbureaukratisere det folkeoplysende område er startet med at inddrage over 50 foreninger, der har deltaget i en række workshops og møder med embedsmænd og samråd. 

”Det har været meget vigtigt for os at inddrage forenings- og kulturlivet. Det er deres hverdag, det handler om. Det er dem, som bureaukratiet rammer. Vi kunne godt kunne have lavet en skrivebordøvelse, men så ville vi aldrig være nået så langt. Inddragelsen har ikke bare kvalificeret arbejdet, det har også skabt ejerskab for opgaven blandt de frivillige og foreningerne,” siger Anders Munch Skovgren, centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv i Frederikssund Kommune. 

”Vores workshops og drøftelser med de frivillige og foreningslivet affødte rigtig mange gode idéer. Men de bliver jo ramt af bøvl og bureaukrati fra mange sider – fra lovgivningen, fra bankerne og fra deres landsorganisationer. Derfor var den vigtige øvelse bagefter, at vi fik skåret ind til benet og snævrede det ind til lige præcis de regler og det bureaukrati, som vi kan gøre noget ved fra kommunens side,” forklarer Anders Munch Skovgren videre. 

Det endte med 20-30 idéer, som igen blev kogt ned til fire forskellige temaer.       

På et møde i kommunens Udvalg for Unge, Fritid og Idræt i maj har politikerne taget stilling til de fire forskellige forslag, som skal forbedre hverdagen for frivillige og foreninger i hele kommunen.

For Jesper Wittenburg (S), der er næstformand i Udvalg for Unge, Fritid og Idræt i Frederikssund Kommune har det været en hjertesag at gøre noget ved bureaukratiet i foreningslivet. Et foreningsliv han selv har været meget aktiv i siden 1990’erne. 

”Jeg har set, hvordan foreningerne er blevet ramt af mere og mere bureaukrati gennem årene. Det er vigtigt, at der er ordentlige vilkår for de frivillige, der lægger mange kræfter og timer i at gøre en forskel for andre og for lokalsamfundet. Derfor er det vigtigt, at vi gør, hvad vi kan fra politisk hold for at dæmme op for problemet,” siger Jesper Wittenburg. 

Politik handler også om prioritering, og politikerne besluttede på mødet at gå videre med to af indsatserne

Den ene indsats, som politikerne besluttede at gå videre med, handler om lokalebooking. Foreningerne mener, at kommunens nuværende digitale platform er forældet og uoverskuelig. Der mangler billeder, beskrivelser og søgefunktion, hvilket gør det vanskeligt at finde og booke de rette lokaler. Så nu skal kommunen i gang med at udvikle en ny og bedre digital løsning. 

Den anden indsats, som politikerne har besluttet at gå videre med, er tilladelser til enkeltstående arrangementer. Byens folkeoplysende aktører har peget på, at det er besværligt at søge tilladelser til fx. byfester og spejderlejre. Kommunen skal derfor ensrette reglerne og udvikle en bedre digital løsning, så hele processen kan klares ét sted. 

De to øvrige temaer, som politikerne fravalgte at gå videre med, var sæsonfordeling og tilskud og puljer.  

”Intet er lukket endnu. Noget er måske udskudt, men der er bestemt stadig håb for, at det kan blive til noget. Det vil jeg i hvert fald kæmpe for, siger Jesper Wittenburg.