Seneste nyheder
Der bliver afsat 40 millioner kroner til både frie fagskoler og højskoler i en politisk aftale om et ungeløft, der fokuserer på at hjælpe de 43.000 unge uden uddannelse eller arbejde ind på arbejdsmarkedet.
Et flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, der skal hjælpe de ca. 43.000 unge, som hverken er i uddannelse eller har et arbejde, videre i livet.
Med aftalen afsættes mere end 1,3 milliarder kroner frem mod 2035.
I aftalen får både Frie Fagskoler og Højskolerne bevilget 40 millioner kroner over de næste fire år.
Der afsættes 40 mio. kr. over en 4-årig periode så flere unge skal have mulighed for at komme på højskole.
Helt konkret vil bevillingen blive brugt til at oprette en pulje, der skal administreres af Folkehøjskolernes Forening. og som unge kan søge støtte fra for at få nedsat deres egne udgifter til at tage på højskole.
Derudover forhøjes tilskuddet til frie fagskoler med 40 mio. kr. i 2025-2028. Det skal give skolerne bedre rammebetingelser for at levere en undervisning af høj kvalitet og skabe motiverende undervisning for elever, der har brug for at genfinde motivationen for at lære.
Derudover afsættes der hhv. 4 og 6 mio. kr. til DGI og Dansk Ungdoms Fællesråd årligt i perioden 2025-2028, som lokale foreninger kan bruge til nedsættelse af foreningskontingenter og til andre tiltag, der øger foreningernes evne til at rumme og række ud til målgruppen.
Meningsfulde fællesskaber
”Et højskoleophold giver i dag mange unge fællesskaber og venskaber for livet, ligesom det også udvider ens horisonter og giver nye perspektiver og lyse idéer om en ellers dunkel fremtid. Derfor trebobler vi nu støttemulighederne, så flere unge, der har det svært, kan komme på højskole og blive en del af et fællesskab, de har manglet. Vi sikrer med aftalen også, at flere unge kan blive en del af lokale foreningsfællesskaber som idræt, friluftsliv og rollespil,” siger fungerende kulturminister Christina Egelund (M) i pressemeddelelsen, der er sendt ud i forbindelse med aftalen..
Økonomiminister Stephanie Lose (V) siger blandt andet i pressemeddelelsen:
(…) ”Vi (styrker, red). bl.a. adgangen til meningsfulde fællesskaber som foreningsliv og højskoler. Aftalen vil bidrage til at forebygge mistrivsel og ensomhed og skabe bedre rammer for et trygt ungdomsliv.”
En vej videre i livet
DFS udgav tidligere i år en publikation, som blev sendt til alle landets kommuner, der gav et overblik over forskellige folkeoplysende skoleformer med beretninger fra en række unge mennesker der kæmpede med at finde en vej i tilværelsen, men fik hjælp til at komme videre på de forskellige skoler.