Vi skal have alle med i fællesskaberne
Folkeoplysning på lyd

Vi skal have alle med i fællesskaberne

Redaktionel dato: 23. februar 2023

I et nyt afsnit af Vifo-podcasten ’Folkeoplysning på lyd’ sætter DFS’ formand, Per Paludan Hansen, folkeoplysningens fremtid under lup: ”Jeg tror, at en helt central ting bliver at sikre, at vi har alle med.”

 

Interviewet er det fjerde i Vifo's postcast-serie.

Interviewet er det fjerde i Vifo's postcast-serie.

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

Hvad kan folkeoplysningen i dag – og hvad skal den kunne i fremtiden? Det er de centrale spørgsmål i en ny podcastserie fra Videncenter for Folkeoplysning, Vifo.

I det seneste afsnit havde Vifo’s direktør, Troels Rasmussen, DFS’ formand en tur i studiet til en snak om folkeoplysningen anno 2023.

I samtalen forholder Per Paludan Hansen sig blandt andet til det særlige ved at deltage i folkeoplysende aktiviteter. Her fremhæver han styrken ved, at man kan gå hjem med meget mere, end man regnede med, da man meldte sig til aktiviteten:

”Du melder dig til et kursus i et fag, måske tysk eller engelsk, men du oplever noget andet. Du oplever et fællesskab. Du oplever at få inspiration til noget, du ikke vidste, du skulle have inspiration til.

Det der ekstra, der sker, det er der, hvor folkeoplysningen bliver noget andet end for eksempel det mere formelle uddannelsessystem.”

Folkeoplysning på lyd

Lyt til podcasten her

Flere skal med i fællesskabet

Per Paludan Hansen spår, at folkeoplysningen har en afgørende rolle at spille i fremtidens udfordringer, som for eksempel bæredygtig omstilling, trivsel, uddannelse og arbejdsliv og digital dannelse. Folkeoplysningen kan være med til at finde konkrete løsninger på de udfordringer.

Men han fremhæver også én særlig udfordring, når han bliver spurgt til, hvad der er folkeoplysningens kerneopgave de næste fem til ti år: Der er for mange, der ikke er med i fællesskaberne.

"Jeg tror, at en helt central ting bliver at sikre, at vi har alle med. Det her med fællesskabet og at sikre, at der er et fællesskab til alle, som de passer ind i. Det handler om at binde vores land sammen og om vores nationale fællesskab."

Grundlæggende ser Per Paludan Hansen dog lyst på fremtiden:

"Jeg er optimistisk på folkeoplysningens vegne. I de nordiske lande har vi en tradition for, at vi – i virkeligheden ud af frivillighed – giver plads til, at vi kan lære nogle, andre noget mere, og det er helt fantastisk og helt unikt. Folkeoplysningen har rigtig mange gode år foran sig.”

En serie af samtaler

Indtil videre består podcastserien af fire afsnit, hvor også Christine Ravn Lund, Torben Vind Rasmussen og Charlotte Bach Thomassen giver deres take på folkeoplysningen.

Samtalerne kommer ind på alt lige fra folkeoplysningen som idé, mistrivsel blandt unge og professionalisering af foreningslivet til revision af folkeoplysningsloven, styrken ved fællesskaber og sammenhængen mellem folkeoplysning og demokrati.

Lyt til tidligere afsnit her

  • Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI
  • Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen
  • Christine Ravn Lund, forperson for Dansk Ungdoms Fællesråd