Indholdsfortegnelse
Nedlukningen rokkede ved noget fundamentalt i folkeoplysningen: de fysiske fællesskaber. 100.000' er af mennesker mistede muligheden for at lære og møde andre mennesker, da de folkeoplysende skoler og foreninger måtte indstille de fleste aktiviteter - oven i sundhedsrisiko, manglende indkomst og isolation fra kolleger, studiekammerater og familie. Og det er ikke slut endnu.
For de folkeoplysende foreninger og skoler var det en alvorlig økonomisk trussel. Deltagerbetaling udeblev eller skulle returneres, og offentlige tilskud var usikre. DFS og vores medlemsorganisationer gik med det samme i dialog med politikere og ministerier. Heldigvis mødte vi mest forståelse og lydhørhed, og der blev indført en række vigtige kompensationsordninger.
Midt i det hele sagde en aftenskoleleder: "Som folkeoplysere har vi en forpligtelse". Hun arbejdede med fødselsforberedelse og barselsgymnastik. Hendes kursister kunne ikke vente til efteråret. Så hun måtte tænke nyt. Det gjorde mange andre, og de nye erfaringer vil blive brugt fremover.
Coronakrisen har ikke kun rokket ved folkeoplysningen. Den har rokket ved mange forestillinger om livet og samfundet, og det har sat gang i mange debatter. De folkeoplysende organisationer og menneskerne i dem blander sig som altid i de store samfundsdebatter, ved at etablere de rum, hvor meningerne kan mødes, og med deres egne inputs og holdninger.
Hjælpeordninger
Opdateret 15.12.20
Retningslinjer
Opdateret 04-01-2021

DFS’ indsats for folkeoplysningen
DFS iværksatte en intensiv indsats for at overbevise Folketingets partier og regeringen om, at der var brug for særlige initiativer til støtte for folkeoplysningen. De fleste af vores ønsker blev gennemført. DFS' formand og sekretariatschef fortæller om arbejdet.

Aktiviteter under nedlukningen
Folkeoplysningen lukkede ned under coronakrisen. Alligevel lukkede skoler og foreninger ikke helt ned. Vi har samlet en række artikler om, hvordan skoler og foreninger sørgede for undervisning og fællesskab virtuelt eller i fri luft.

Coronakrisen har åbnet øjnene for digitale løsninger og nye partnerskaber
Coronakrisen har vist civilsamfundets evne til at finde løsninger. Men civilsamfundet bør også reflektere over, hvordan nyskabelse kan og bør opstå i fredstider. Det skriver DFS’ sekretariatschef i en kommentar i Altinget.

Det er ikke bare en overgang
Aflysninger og corona-tristesse risikerer at nedbryde foreningslivet mere permanent. Derfor opfordrer Per Paludan Hansen myndighederne til at bakke folkeoplysning og foreninger op i denne periode. Vi har brug for fleksibilitet, for at vi kan gøre vores indsats.
Andre artikler om corona
-
Ensomhedspuljen til Nordjylland
Folketinget har bevilliget 1,5 mio. kr. til initiativer, der bekæmper ensomhed og styrker fællesskabet i Nordjylland.
-
Ensomhedspuljen til Nordjylland
Puljen er etableret for at give lokale folkeoplysende aktører mulighed for at iværksætte initiativer, der bekæmper ensomhed og styrker fællesskabet
-
Gratis folkeoplysning kan booste tabte fællesskaber
De daglige fællesskaber er gået tabt, Vi blevet hinandens trusler. Det giver folkeoplysningen en stor genoprettelsesopgave, som kræver politisk støtte,
-
100 kroner for en aftenskolesæson
”Vi vil vise, at vi stadig er her, og så kommer vi længere ud end vores eget område,” siger skoleleder Brian Kronborg fra AOF Center Sydjylland.
-
COVID-19 Kulturpuljen åbner ny runde for ansøgninger
Vi åbner igen for ansøgninger til puljen, denne gang tirsdag d. 9. februar. Ansøgningsfristen er mandag d. 15. marts kl. 23.59.
-
Virtuel Højskole
Folkehøjskolerne åbner den virtuelle højskole, der er frit tilgængelig for hele Danmark. Det er højskolernes tak til samfundet for den støtte, de har modtaget.
-
DFS: Sådan genstarter vi den corona-ramte folkeoplysning
Lokaler, der egner sig til forsamlingslofter. Kombination af digital og fysisk tilstedeværelse. Kampagne om genåbning og klippekort til gratis folkeoplysning.
-
134 kulturelle foreninger fik corona-støtte
Første runde fra COVID-19 Kulturpuljen viser stort behov hos amatørkulturen og de frivillige kulturarrangører, som er blevet ramt af corona-restriktionerne.
-
Coronastøtte: Forskelsbehandling af FVU-udbydere
30 mio. kr. til fjernundervisningen inden for voksenuddannelserne går uden om over halvdelen af FVU-udbyderne, bl.a. daghøjskoler og oplysningsforbund.
-
Folkeoplysningens vej til kompensation bliver mere besværlig
Folkeoplysende skoler og foreninger risikerer at skulle søge to gange i to forskellige ministerier. DFS’ formand vil rejse det på et møde med ministeren.
-
Fællesskab er vigtigt - beskyt aftenskolerne
Vi må prioritere de fælles aktiviteter og fællesskaber. Derfor skal aftenskolerne have en fair chance for at klare sig igennem corona. Det skriver to konser...
-
Del din corona-fortælling med teater og museum
Deltag i et Danmark Fortæller fortællemøde. Din beretning kan blive en del af teaterstykke af Annika Aakjær og Thomas Korsgaard på Nørrebros Teater.
-
Opdateret: Endelige corona-retningslinjer
Forsamlingsloftet på 10 personer gælder som udgangspunkt, men samtidig er der en række undtagelsesmuligheder for folkeoplysende aktiviteter.
-
Debatmøde: Corona-krisen og de folkelige organisationer
Carolina Magdalene Maier og Vibeke Termansen konsekvenserne af corona-krisens indskrænkning af handle og manøvrerum.
-
COVID-19 Kulturpulje
Her kan foreninger, der arbejder med amatørkultur og det frivilligt kulturelle område søge om kompensation.
-
Vi har stadig åbent!
Med to store annoncer markerer DFS sammen med medlemsorganisationer og med Danmarks Biblioteksforening, at der er alternativer til isolation og ensomhed.
-
Ekstra corona-kompensation til folkeoplysning
Folketingspartierne afsætter 60 mio. kr. til aftenskoler, daghøjskoler og folkeuniversiteter til kompensation for tabt deltagerbetaling og ekstraudgifter.
-
Nye corona-retningslinjer for folkeoplysning på vej
De seneste restriktioner har konsekvenser for folkeoplysningen. DFS deltager i arbejdet med at formulere nye retningslinjer fra Kulturministeriet.
-
Ny Covid-19 pulje til det frivillige kulturliv
Der er kort frist til at søge de tre millioner kroner i en ny Covid-19 pulje. Pengene skal gå til amatørkultur og det frivillige kulturelle område.
-
Kulturministeriet uddeler puljepenge til folkeoplysningen
Som led i corona-indsatsen har 16 folkeoplysende organisationer fået penge til aktiviteter, der skal forebygge ensomhed og øge trivslen hos udsatte borgere.