Corona
Viden

Corona

Coronakrisen har store konsekvenser for deltagerne i folkeoplysningen og for skoler og foreninger. Den udfordrer også til alternative løsninger. Og den inspirerer til at se på læring, samfund og fællesskaber på en ny måde.

Nedlukningen har rokket ved noget fundamentalt i folkeoplysningen: de fysiske fællesskaber. 100.000' er af mennesker har mistet muligheden for at lære og møde andre mennesker, fordi de folkeoplysende skoler og foreninger har måttet indstille de fleste aktiviteter - oven i sundhedsrisiko, manglende indkomst og isolation fra kolleger, studiekammerater og familie. 

For de folkeoplysende foreninger og skoler er det en alvorlig økonomisk trussel, når deltagerbetaling udebliver eller skal erstattes, og når medlemmer ikke betaler kontingent, fordi der ikke er nogen aktiviteter. DFS og vores medlemsorganisationer gik med det samme i dialog med politikere og ministerier. Heldigvis mødte vi mest forståelse og lydhørhed, og der blev indført en række vigtige kompensationsordninger.

Midt i det hele sagde en aftenskoleleder: "Som folkeoplysere har vi en forpligtelse". Hun arbejdede med fødselsforberedelse og barselsgymnastik. Hendes kursister kunne ikke vente til efteråret. Så hun måtte tænke nyt. Det gjorde mange andre, og de nye erfaringer vil blive brugt fremover.

Coronakrisen har ikke kun rokket ved folkeoplysningen. Den har rokket ved mange forestillinger om livet og samfundet, og det har sat gang i mange debatter. De folkeoplysende organisationer og menneskerne i dem blander sig som altid i de store samfundsdebatter, ved at etablere de rum, hvor meningerne kan mødes, og med deres egne inputs og holdninger.

Hjælpeordninger

Opdateret 25-03-21

Retningslinjer

Opdateret 13-07-2021

Remember to write some alt text

DFS’ indsats for folkeoplysningen

DFS iværksatte en intensiv indsats for at overbevise Folketingets partier og regeringen om, at der var brug for særlige initiativer til støtte for folkeoplysningen. De fleste af vores ønsker blev gennemført. DFS' formand og sekretariatschef fortæller om arbejdet.

Remember to write some alt text

Aktiviteter under nedlukningen

Folkeoplysningen lukkede ned under coronakrisen. Alligevel lukkede skoler og foreninger ikke helt ned. Vi har samlet en række artikler om, hvordan skoler og foreninger sørgede for undervisning og fællesskab virtuelt eller i fri luft.

Coronakrisen har åbnet øjnene for digitale løsninger og nye partnerskaber
Debatindlæg
Coronakrisen har åbnet øjnene for digitale løsninger og nye partnerskaber

Coronakrisen har vist civilsamfundets evne til at finde løsninger. Men civilsamfundet bør også reflektere over, hvordan nyskabelse kan og bør opstå i fredstider. Det skriver DFS’ sekretariatschef i en kommentar i Altinget.

Det er ikke bare en overgang
Opfrodring
Det er ikke bare en overgang

Aflysninger og corona-tristesse risikerer at nedbryde foreningslivet mere permanent. Derfor opfordrer Per Paludan Hansen myndighederne til at bakke folkeoplysning og foreninger op i denne periode. Vi har brug for fleksibilitet, for at vi kan gøre vores indsats.

Andre artikler om corona