Indholdsfortegnelse
Nedlukningerne rokkede ved noget fundamentalt i folkeoplysningen: de fysiske fællesskaber. 100.000' er af mennesker mistede muligheden for at lære og møde andre mennesker, fordi de folkeoplysende skoler og foreninger måtte indstille de fleste aktiviteter - oven i sundhedsrisiko, manglende indkomst og isolation fra kolleger, studiekammerater og familie.
Hjælpeordninger og retningslinjer
Nedlukningstiden var ikke spildt
I sin beretning for 2020 gør DFS' bestyrelse status over det, der blev et corona-år. Formanden, Per Paludan Hansen skriver i sit forord blandt andet:
- Mange folkeoplysende aktiviteter gik i stå. Aktive folkeoplysere blev testet til det yderste.
- Det var imponerende at se de folkeoplysende aktører tænke nyt.
- DFS har haft travlt med at sikre medlemsorganisationernes overlevelse og fremtid.
- Når DFS passer sin kerneopgave, er kræfterne ikke spildte.
- Vi skal vinde det tabte tilbage. Men vi skal også bygge på de nye tanker og nye metoder, som skoler og foreninger har udviklet under pandemien.

DFS’ indsats for folkeoplysningen
DFS iværksatte en intensiv indsats for at overbevise Folketingets partier og regeringen om, at der var brug for særlige initiativer til støtte for folkeoplysningen. De fleste af vores ønsker blev gennemført. DFS' formand og sekretariatschef fortæller om arbejdet.

Aktiviteter under nedlukningen
Folkeoplysningen lukkede ned under coronakrisen. Alligevel lukkede skoler og foreninger ikke helt ned. Vi har samlet en række artikler om, hvordan skoler og foreninger sørgede for undervisning og fællesskab virtuelt eller i fri luft.

Coronakrisen har åbnet øjnene for digitale løsninger og nye partnerskaber
Coronakrisen har vist civilsamfundets evne til at finde løsninger. Men civilsamfundet bør også reflektere over, hvordan nyskabelse kan og bør opstå i fredstider. Det skriver DFS’ sekretariatschef i en kommentar i Altinget.

Det er ikke bare en overgang
Aflysninger og corona-tristesse risikerer at nedbryde foreningslivet mere permanent. Derfor opfordrer Per Paludan Hansen myndighederne til at bakke folkeoplysning og foreninger op i denne periode. Vi har brug for fleksibilitet, for at vi kan gøre vores indsats.
Andre artikler om corona
-
SIDSTE CHANCE: Byg videre på corona-aktiviteter – med støtte
Realdania står parat med 2 mio. kr. til foreninger og organisationer, som vil fortsætte og udvikle deres nytænkende aktiviteter fra coronatiden.
-
Webinar 2 om Puljen Det nye Folkerum
Vifo og Realdania indbyder alle, der overvejer at søge puljen 'De nye folkerum', til et webinar, hvor man kan få gode råd til ansøgningen.
-
Webinar 1 om Puljen Det nye Folkerum
Vifo og Realdania indbyder alle, der overvejer at søge puljen 'De nye folkerum', til et webinar, hvor man kan få gode råd til ansøgningen.
-
Byg videre på corona-aktiviteter – med støtte
Realdania står parat med 2 mio. kr. til foreninger og organisationer, som vil fortsætte og udvikle deres nytænkende aktiviteter fra coronatiden.
-
Kompensationspulje er åben for ansøgninger
Nu kan aftenskoler, daghøjskoler og folkeuniversiteterne igen søge kompensation for corona-relateret nedlukning - for perioden 19. 12. 2021 til den 31.12. 2022.
-
Nødpulje: amatørkultur og det frivilligt kulturelle område
Amatørkulturelle foreninger og foreninger på det frivilligt kulturelle område kan nu søge kompensation for den seneste corona-nedlukning via ’COVID-19 Nødpul...
-
Nødpulje til amatørkulturen
Her kan foreninger, der arbejder med amatørkultur og det frivilligt kulturelle område søge om kompensation.
-
Ny pulje til tabte indtægter
Folketinget har vedtaget en pulje, som blandt andet kan søges af lokale foreninger under det amatørkulturelle og frivilligt kulturelle område.
-
Tilbage på sporet
De sidste begrænsninger og særregler er væk. DFS opfordrer aftenskolerne til at kontakte deres kommuner, hvis de har problemer med at komme tilbage på sporet.
-
Folkeoplysningen åbner på mandag!
En ihærdig indsats fra lokale aftenskoler og fra DFS sikrede, at folkeoplysningen får lov at genåbne. Men aftenskolerne er hårdt ramt trods en kort nedlukning.
-
DFS til politikerne: Hurtig genåbning af folkeoplysningen
Begrænset smittespredning i, konkurrenceforvridning, udendørs aktivitet, forskelsbehandling. argumenter for, at politikerne hurtigt genåbner folkeoplysningen.
-
Fortsat tilskud og ret til fjernundervisning
Kommunerne må fortsætte tilskud og godkende fjernundervisning under den aktuelle nedlukning. Foreningspuljen dækker fortsat også amatørkulturen. Opdateret 10...
-
Omfattende nedlukning – kendte kompensationer
De fleste folkeoplysende aktiviteter er nu lukket ned. Området får samme kompensationsordninger som sidste gang. Der er stadig uklarheder, som DFS arbejder med.
-
Nye krav om coronapas
Der kræves nu coronapas ved indendørs arrangementer med over 100 deltagere. Kulturministeriet udsender også nye anbefalinger.
-
Coronarestriktioner med begrænset effekt på folkeoplysningen
Coronapasset bliver kun nødvendigt ved få folkeoplysende aktiviteter. ”Vi skal passe på hinanden, også i folkeoplysningen,” udtaler DFS’ formand.
-
Hvordan har de unge det?
Det andet af efterårets fire digitale morgenmøder - med Noemi Katznelson, professor og leder af Center for Ungdomsforskning på AAU CPH.
-
Genstartshjælp: kommunekampagne eller milliontilskud
Aabenraa kommune fokuserer på fysisk og mental bevægelse i en genstartskampagne. Aarhus uddeler millionstøtte, der skal hjælpe folkeoplysningen i gang igen.
-
Varde genstarter fællesskabet
Varde kommune iværksat en kampagne for at få medlemmer og deltagere tilbage i foreningslivet.
-
Har corona-krisen ændret vores syn på døden?
Det første af efterårets fire digitale morgenmøder - med hospitalspræst på Rigshospitalet, Lotte Mørk.
-
NY ANSØGNINGSFRIST: fællesskab gennem udflugt og oplevelse
Ansøgningsfrist nu 31.10. til puljen ”1000 nye fællesskaber” som støtter foreningsdrevne oplevelser på museer, i teatre mm – for at modvirke ensomhed.