Corona
Viden

Corona

Coronakrisen havde store konsekvenser for deltagerne i folkeoplysningen og for skoler og foreninger. Den har også udfordret til alternative løsninger.

Nedlukningerne rokkede ved noget fundamentalt i folkeoplysningen: de fysiske fællesskaber. 100.000' er af mennesker mistede muligheden for at lære og møde andre mennesker, fordi de folkeoplysende skoler og foreninger  måtte indstille de fleste aktiviteter - oven i sundhedsrisiko, manglende indkomst og isolation fra kolleger, studiekammerater og familie.

Hjælpeordninger og retningslinjer

DFS gør status

Nedlukningstiden var ikke spildt

I sin beretning for 2020 gør DFS' bestyrelse status over det, der blev et corona-år. Formanden, Per Paludan Hansen skriver i sit forord blandt andet:

  • Mange folkeoplysende aktiviteter gik i stå. Aktive folkeoplysere blev testet til det yderste.
  • Det var imponerende at se de folkeoplysende aktører tænke nyt. 
  • DFS har haft travlt med at sikre medlemsorganisationernes overlevelse og fremtid.
  • Når DFS passer sin kerneopgave, er kræfterne ikke spildte.
  • Vi skal vinde det tabte tilbage. Men vi skal også bygge på de nye tanker og nye metoder, som skoler og foreninger har udviklet under pandemien.
DFS’ indsats for folkeoplysningen

DFS’ indsats for folkeoplysningen

DFS iværksatte en intensiv indsats for at overbevise Folketingets partier og regeringen om, at der var brug for særlige initiativer til støtte for folkeoplysningen. De fleste af vores ønsker blev gennemført. DFS' formand og sekretariatschef fortæller om arbejdet.

Aktiviteter under nedlukningen

Aktiviteter under nedlukningen

Folkeoplysningen lukkede ned under coronakrisen. Alligevel lukkede skoler og foreninger ikke helt ned. Vi har samlet en række artikler om, hvordan skoler og foreninger sørgede for undervisning og fællesskab virtuelt eller i fri luft.

Coronakrisen har åbnet øjnene for digitale løsninger og nye partnerskaber
Debatindlæg
Coronakrisen har åbnet øjnene for digitale løsninger og nye partnerskaber

Coronakrisen har vist civilsamfundets evne til at finde løsninger. Men civilsamfundet bør også reflektere over, hvordan nyskabelse kan og bør opstå i fredstider. Det skriver DFS’ sekretariatschef i en kommentar i Altinget.

Det er ikke bare en overgang
Opfrodring
Det er ikke bare en overgang

Aflysninger og corona-tristesse risikerer at nedbryde foreningslivet mere permanent. Derfor opfordrer Per Paludan Hansen myndighederne til at bakke folkeoplysning og foreninger op i denne periode. Vi har brug for fleksibilitet, for at vi kan gøre vores indsats.

Andre artikler om corona