Indholdsfortegnelse

Den nordiske database Folkbildning Research
Nordiske paraplyorganisationer for folkeoplysning fra Danmark, Sverige, Norge og Finland har sammen udviklet en database for aktive forskere, der forsker i folkeoplysning.
Databasen inkluderer forskere fra alle fire lande, der har publiceret relevant forskning i perioden 1998-2018. Databasen kan inddele forskerne efter tema og land eller fritekstsøgning.
Målet med forskerdatabasen er at understøtte synlighed og gennemsigtighed for forskning i folkeoplysning både for forskere og praktikere; at styrke samarbejde på tværs; og forhåbentlig motivere til mere forskning på folkeoplysningsområdet.
Det har været vigtigt for os, at databasen er simpel og nem at bruge. Vi har derfor tagget hver forsker med emnebetegnelser, der afspejler den forskning, de har lavet. Herfra linker databasen til forskernes egne sider, hvorfra man kan læse mere om deres forskningsfelt og publikationer.
Kortlægning af forskere i folkeoplysning
DFS har været ledende organisation i kortlægningen, der ligger til grund for databasen.
Du kan læse mere om kortlægningen og resultaterne i rapporten ”Mapping of research related to folkbildning in the Nordic countries”

Der forskes for lidt i folkeoplysning
”Den nye nordiske database kan være med til at styrke forskningen i folkeoplysning, og det er der brug for,” siger lektor Jonas Lysgaard, som forsker i uddannelse for bæredygtig udvikling, dannelse og frie skoler.

Et bånd mellem forskere og praktikere
”Vi håber, at databasen kan skabe bånd mellem forskere og praktikere,” siger Stine Hohwü-Christensen, DFS. I denne artikel fortæller hun om arbejdet med databasen og formålet.
Artikler og sider om forskning
-
Aktivisme og ungefællesskaber
Der bliver efterspurgt ungdomsoprør, men mange unge oplever et præstationspres. En minikonference sætter fokus på aktivisme, engagement og ungefællesskaber.
-
Hvordan er aftenskolen i 2030?
Fremtidsforsker Liselotte Lyngsøe fortæller om de megatrends, som vil få indflydelse på aftenskolernes rammer og muligheder i de kommende år.
-
40 måder at mindske den digitale kløft på
En ny rapport behandler 40 forskellige nordiske initiativer, der kan reducere de digitale kompetencekløfter og den digitale eksklusion.
-
Tempo, trivsel og præstation
Hvordan kan vi forstå unges trivsel, mistrivsel og udsathed? Skal vi bekymre os, og hvordan kan vi handle? Det er temaet for CeFU’s store årlige konference.
-
Når loven sender dårlige signaler
”Det fik meget få praktiske konsekvenser,” siger professor Lene Kühle om imampakken. ”Det var signalpolitik, men med dårlige signaler og ikke engang billigt.”
-
Konference: Kan folkeuniversitetet bygge bro?
Folkeuniversitetet i København og Folkeuniversitets Komitéstyrelse inviterer til konference om brobygning mellem forsker og samfund, og du kan komme med.
-
Den gode genåbning for unge
For mange unge har coronatiden været en kilde til afsavn, frustration og nedtrykthed. Konference om senfølgerne, og hvordan vi retter op på dem.
-
Unge deltager – men får de indflydelse?
Er ungedeltagelse endnu et buzzword, eller får de unge mere reel indflydelse? Det er temaet for Cefu’s online-konference den 25. november.
-
AFLYST: To dages konference om folkeoplysning i fælleskab
Ny viden og debat om fællesskabernes rammer og praksis i folkeoplysningen, når Videncenter for Folkeoplysning 24.-25. november 2020 indbyder til konference.
-
Kulturhusene danner ramme om demokratiske processer
En ny undersøgelse peger på kulturhusenes væsentlige betydning for vores demokrati, at de er med til at sikre lige adgang til kultur.
-
Unge brugte mere tid på onlineundervisning
Mange unge under uddannelse har gjort større brug af digitale tilbud som onlineundervisning under coronanedlukningen. "Det bliver spændende at følge, om f.ek...
-
Virksomme stoffer
Hvordan finder eller genfinder de kortuddannede motivationen til at uddanne sig?
-
Mønsterbrydende læringsrum
Når den er bedst, hjælper folkeoplysningen hjælper deltagere til at bryde fastlåste mønstre og barrierer for at uddanne sig.
-
Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning
Undersøgelse identificerer barrierer og muligheder for inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning - plus gode erfaringer.
-
EVA: Alle FVU-udbydere er vigtige, så vi kan få mange flere deltagere
”Vi har ikke problematiseret antallet af FVU-kursister i oplysningsforbundene og på sprogcentrene. Det er godt, FVU-aktiviteten er fordoblet, men der er brug...
-
Dobbelt så mange deltager i Forberedende Voksenundervisning
Oplysningsforbund og daghøjskoler står for en stor del af de seneste 10 års fordobling. EVA har udgivet en ny rapport og AOF og Daghøjskoleforeningen kritis...
-
Find din folkeoplysningsforsker!
Nu er der fri adgang til en oversigt over forskere i Norden, der har beskæftiget sig med folkeoplysning. ”Vi håber, at databasen kan skabe bånd mellem forske...
-
Der forskes for lidt i folkeoplysning
”Den nye nordiske database kan være med til at styrke forskningen i folkeoplysning, og det er der brug for,” siger lektor Jonas Lysgaard, som forsker i uddan...
-
Invitation til projekt om deltagerkultur og borgerinvolvering
DELTAG er titlen på et nyt udviklings- og forskningsprojekt. Deltag, er også en opfordring fra Kulturhusene i Danmark til skoler, foreninger og institutioner...
-
Hyldest til det uprofessionelle
Bedømmelsesudvalget kaldte ham provokerende. Formanden for Højskolerne kaldte ham modig, da Rasmus Kolby Rahbek forsvarede sin ph.d-afhandling. Her karakteri...
-
Mimer har skabt et livskraftigt miljø for folkeoplysningsforskning
”Vi har etableret et mødested for forskere på tværs af fag, specialinteresser og læreanstalter. Mimer sikrer en stabilitet i folkeoplysningsforskningen i Sve...
-
370 har forsket i dansk folkeoplysning
”De har ikke alle sammen tænkt det som folkeoplysningsforskning,” fortalte Stine Hohwü-Christensen, da hun var med til at præsentere en ny nordisk database o...
-
Voksenpædagogikken i en digitaliseret verden
Digitale læringsteknologier vinder indpas i voksenlæring. Voksenpædagogisk Forum stiller skarpt på potentialer, faldgrupper og forudsætninger for gode result...