Coop vil have danskerne til at tale sammen

Coop vil have danskerne til at tale sammen

Redaktionel dato: 27. september 2019

Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen over hele landet sætter både aftensmad og et lokalt samtaleemne på menuen. Det er de medlemsvalgte bestyrelser, som inviterer områdets børn og voksne til samtale og hverdagsmad.

Coop vil have danskerne til at tale sammen

"Folk var meget positive, og der var en fantastisk stemning i SuperBrugsen Augustenborg," siger Lars G. Andersen fra brugsforeningen for Als og Sundeved.

I oktober begynder anden runde af samtalearrangementerne. De er en del af projektet ”Danmark taler sammen”, som Coop står for – sammen med ENIGMA, Museum for Post, Tele og Kommunikation. Coop er medlemsejet og foreningsdrevet, og foreningen er medlem af DFS.

Forsamlingshus i Brugsen
”Vi flytter byens forsamlingshus ned i Brugsen,” siger direktør for brugsforeningen for Als og Sundeved, Lars G. Andersen, til publikationen Coop Forum. Han fortæller, at de har brugt de ”samtalemenuer”, som Coop har sendt ud. De handler om, hvordan man kan udvikle sit lokalsamfund og skabe fællesskaber.
”Det virker rigtig godt at sætte samtalen i centrum: Folk var meget positive, og der var en fantastisk stemning i SuperBrugsen Augustenborg. Vi havde en oplægsholder fra byen, som lagde op til debat om udviklingen af et område i byen, og snakken gik fantastisk - de par timer flyver hurtigt af sted,” fortæller Lars G. Andersen.

Styrker fællesskabet
I første runde, som fandt sted i maj i år, deltog 12 butikker i ”Danmark taler sammen”, og mere end tredive butikker er foreløbig på listen for anden runde, som foregår den 8.-10. oktober.
”Brugsen har i 153 år været hvor vi mødes, og mange af vores omkring 600 medlemsvalgte bestyrelser inviterer allerede indenfor til forbrugeraftener, foredrag, årsmøder og fællesspisning og styrker fællesskabet i hverdagen på mange måder, siger Coops formand, Lasse Bolander, og fortsætter:
”Med ”Danmark taler sammen” gør vi det samtidig over hele landet for at sætte fokus på samtalen og styrke dialogen mellem endnu flere danskere. Initiativet er blevet rigtig godt modtaget, og vi tror bestemt, at det er noget, vi kommer til at se mere af.”

Se om din lokale Coop-butik inviterer til samtale og fællesspisning

"Der kom rigtig mange gode idéer om, hvordan vi skal udvikle fællesskabet i Borris," siger Vibeke Ankjær.

Nye tanker og ideer
Også Dagli’Brugsen i Borris øst for Skjern inviterede til samtale i maj måned:
”Vi lagde samtalemenuen på bordene, og de snakkede rundt omkring, mens vi serverede og der blev spist. Vi bad en person fra hvert bord om at tage notater. Efter maden tog vi fælles et spørgsmål ad gangen, og så bød bordene ind på skift. Det skabte nogle nye tanker, og der kom rigtig mange gode idéer.
Samtaleemnet var lokalt, men bredt, og der var forskellige spørgsmål om udviklingen af Borris, for eksempel hvordan vi styrker sammenhold og byder nye velkomne,” fortæller Vibeke Ankjær, som er bestyrelsesmedlem til Coop Forum.