Daghøjskolerne er lettede

Daghøjskolerne er lettede

Redaktionel dato: 20. april 2020

Det var nervepirrende for daghøjskolerne, da de i første omgang ikke var med i støttepakken for de folkeoplysende skoler. Men et bredt forlig i Folketinget sikrede i dag daghøjskolerne kompensation for tabt deltagerbetaling.

Daghøjskolerne er lettede

Undervisning på daghøjskolen Kursustrappen på Frederiksberg (Foto: Peter Grosen)

Ved en politisk aftale den 31. marts indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at tilføre 141 mio. kr. til en hjælpeordning, som skal kompensere højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet. Det er denne ordning, som dagshøjskolerne nu får adgang til.
Daghøjskoleforeningen vurderer, at omfanget af kompensation vil ligge omkring 1,2 mio. kr.

Væsentlige samfundsopgaver
Kulturminister Joy Mogensen siger:
”Daghøjskolerne løser en række væsentlige samfundsopgaver lige fra aktiveringsindsatser og beskæftigelsesfremme til at skabe rammerne for menneskers kunstneriske udfoldelse. Skolerne har forsøgt at etablere fjernundervisning – helt i tråd med regeringens anbefalinger – men daghøjskolerne oplever alligevel at tabe deltagebetaling, da de ikke kan gennemføre de planlagte kurser i fuldt omfang.
Derfor er jeg glad for, at et bredt flertal i Folketinget er enige om, at daghøjskolerne også skal kompenseres for tabt deltagerbetaling – præcis som folkehøjskolerne, aftenskolerne og Folkeuniversitet. Tak til Folketingets partier for også at være med til at finde en løsning for daghøjskolerne,” siger ministeren.

Hurtig til at rette fejlen
”Nu er jeg lettet,” fortæller sekretariatsleder i Daghøjskoleforeningen, Randi Jensen.
”Det var jo noget nervepirrende at opdage, at vi var blevet glemt i første omgang. Daghøjskoler står jo med helt tilsvarende problemer som de øvrige folkeoplysende skoleformer,” siger hun.
Randi Jensen har fuld forståelse for, at der sker ”en fodfejl eller to” i disse tider, hvor det hele foregår i høj tempo.
”Men både ministeriet og politikere har engageret sig i at få rettet op på fejlen. Det bedste ved situationen er at opleve, hvordan alle bare er optagede af at løse problemerne. Jeg håber, at det sætter sig varige spor,” tilføjer hun.