På vej mod en international højskolebevægelse

På vej mod en international højskolebevægelse

Redaktionel dato: 9. oktober 2019

125 højskole-entusiaster fra hele verden var samlet på Grundtvigs Højskole i sidste uge. De satte sig det mål at skabe en international højskolebevægelse.

På vej mod en international højskolebevægelse

"Alle skal have adgang til det privilegie, det er at være en del af et demokratisk læringsrum," sagde Ash Lee Henderson fra USA på FFD's internationale højskolekonference.

”Folkelige oplysere fra hele verden har taget Grundtvig til sig, forandret vilkårene for generationer og skrevet international højskolehistorie. Nu er de i Danmark for at afsøge, hvordan højskolen kan gå forrest i kampen mod klimaforandringer, ulighed og mistrivsel blandt unge.”
Det beretter Højskolernes hjemmeside i en artikel om arrangementet.

Traditionen oversat
Artiklen beskriver deltagerne som 125 ildsjæle – ”et patchwork af 28 nationaliteter og kulturer, som bindes sammen af den samme tråd: En tro på demokrati, kritisk tænkning og livslang læring.”
De udenlandske gæster har alle - på hver sin måde - beskæftiget sig med, hvordan den danske højskoletradition kan oversættes og forankres i deres egne lokalsamfund med henblik på at skabe forandring og løsninger på globale konflikter.

Demokratisk lærerum
En af de udenlandske gæster var Ash Lee Henderson, der er direktør for Highlander Education Center i USA. Hun sagde:
”Highlander - og højskolebevægelsen generelt - er stadig nødvendig i USA og i resten af verden, for vi har ikke vundet alle kampene endnu. Alt i vores verden bliver globalt - inklusiv de systemer, der skader os. Dette topmøde har givet os mulighed for at udfordre hinanden på, hvad vi skal gøre for at kunne understøtte, at alle får adgang til det privilegie, det er at være en del af et demokratisk læringsrum. Det må vi aldrig tage for givet,” siger Ash Lee Henderson, der er direktør for Highlander Education Center, som har spillet en vigtig rolle i den amerikanske borgerrettighedskamp.”
Ole Buch Rahbek, der er souschef i værtsorganisationen, Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark. I en artikel på Altinget siger han:
”Vi vil ikke fortælle, hvordan man skal udbrede det, men facilitere et forum, hvor man skaber debat om, hvad fri uddannelse kan bidrage med. For skole og fri kritisk tænkning understøtter den demokratiske udvikling, og det skal også være gældende i dette samarbejde.”