Planter smil og planter solskin

Planter smil og planter solskin

Redaktionel dato: 29. april 2020

Heller ikke på plejehjemmene er det muligt at gennemføre den faste folkeoplysningsaktivitet. I stedet kommer en gårdsanger forbi og synger med beboerne.

Planter smil og planter solskin

”I Ankersgade har de altaner de kan gå ud på i forbindelse med deres lejlighed. Og de kom. Søde Simon smilede og vinkede. Ruth sang med fra hendes altan. Sure Inger smilede skævt fra hendes vindue. Hun bor i stuen. Marianne dansede rundt på altanen.”
Sådan beretter musiker og underviser hos FO Aarhus, Niels Kilele, hvor han stillede sig op på plænen foran et af byens plejehjem og sang for til fællessang.
Niels Kilele er vant til at komme på plejehjemmet i Ankersgade. I normale tider er han musikvært ved de ugentlige fællesarrangementer for småbørnsfamilier og plejehjemsbeboere her og på andre plejehjem. Leg på Plejehjem kalder de det, og rytmik er en af fælles-aktiviteterne for de forskellige generationer.

 

Folkeoplysningen lukker ikke ned

Rigtig mange folkeoplysende skoler og foreninger må indstille og udsætte undervisning og andre aktiviteter i disse uger. Men der arbejdes samtidig ihærdigt med at skabe andre rum for læring og handling. DFS’ hjemmeside og nyhedsbrev vil løbende beskrive nogle af disse initiativer.

Tidligere artikler i denne serie:

Virtuelle kompetenceløft under corona-krisen (FVU og OBU hos AOF)

Bryd isolationen med humor og interaktion (Fællesskab og klaver hos to DOF-skoler)

Når bålhyggen bliver virtuel (Efterskolen Eriksminde)

Ungdomsskolen er der for de unge – også når der er lukket (Ungdomsskolen Kolding)

Teaterundervisning virtuelt og i fri luft (Teaterskolen Move'n Act)

Højskoler for alle – ikke kun kursister

Oplevelse og fællesskabsfølelse
Rasmus Holst Nielsen er projektleder for Leg på Plejehjem. Han fortæller:
”Plejehjemsbeboerne har mere end nogensinde før brug for solskin og samvær.”
Derfor har vi aftalt med plejehjemmene, at vores alternativ til legestuen er vinduessang. Her kommer den musikvært ud, der normalt har legestue på det pågældende plejehjem, og synger for og med beboerne på afstand.
På nogle plejehjem er det muligt at samle beboerne med to meters mellemrum til en mini “koncert” I gården. På andre plejehjem giver det mere mening at gå fra vindue til vindue, hvor der kan synges, smiles og vinkes.
Flere musikværter har haft deres børn med rundt at synge, og det har givet ekstra til oplevelsen og fællesskabfølelsen,” fortæller Rasmus Holst Nielsen.

Sammen - hver for sig
Niels Kilele slutter sin beretning fra Ankersgade:
”Selv om det blev en kort session, da mine fingre frøs til is, blev helt hvide og følelsesløse, så fik jeg så meget varme og smil tilbage, at det var det hele værd. De måtte også give op, da det bare blev for koldt. Men vi gjorde det. Sammen - hver for sig.”

Se små film fra fællessang på plejehjemmene - og andre af FO Aarhus' aktiviteter under nedlukningen