Unge brugte mere tid på onlineundervisning

Unge brugte mere tid på onlineundervisning

Redaktionel dato: 9. juni 2020

Mange unge under uddannelse har gjort større brug af digitale tilbud som onlineundervisning under coronanedlukningen. "Det bliver spændende at følge, om f.eks. aftenskolernes erfaringer med onlineundervisning vil afspejle sig i tilbuddene fremover," siger Malene Thøgersen fra Vifo.

Unge brugte mere tid på onlineundervisning

Aftenskolerne har fået mange nye erfaringer med online-undervisning under coronoa-nedlukningen.

Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) og Idrættens Analyseinstitut (Idan) har gennemført survey-undersøgelser, der belyser borgernes deltagelse i fritidsaktiviteter før og under corona-nedlukningen. De viser et fald i aktivitetsniveauet fra 40 til 33 pct.

Kreative aktiviteter holdt niveauet
I undersøgelsen dækker fritidstilbud over en bred vifte af aktiviteter lige fra kreative aktiviteter som maling, foto og håndarbejde over musik og sang til aktiviteter inden for kunst, historie og litteratur og andre typer af fritidsaktiviteter og hobbies. Faldet i andelen af aktive er sket på tværs af alle typer af aktiviteter på nær de kreative aktiviteter, som blev dyrket af 18 pct. både før og under nedlukningen.
Det er især de ældre over 60 år, som har deltaget i færre aktiviteter, men det gælder også mennesker med videregående uddannelse. Til gengæld er der en gruppe på fem procent af befolkningen, som ikke var aktive før nedlukningen, men som er er blevet det undervejs. De fleste af dem er kvinder under 40.
Mange unge under uddannelse har brugt mere tid under nedlukningen end før på deres fritidsaktiviteter. Deres tidsforbrug er i gennemsnit steget med 1 time og 20 minutter om ugen i forhold til perioden før nedlukningen.

Læs mere om undersøgelserne på Vifo’s hjemmeside

Mere tid ved skærmen
Vifo-undersøgelsen viser også, at de, der har været aktive under nedlukningen, har skruet op for den tid, de bruger på deres aktiviteter. Det gælder især unge under uddannelse.
Under nedlukningen har digitale tilbud i form af onlineundervisning eller apps også spillet en større rolle. Det gælder på tværs af alle aldersgrupper, men især for de unge.
"Det bliver spændende at følge, hvorvidt de erfaringer som blandt andet aftenskoler har gjort sig med onlineundervisning, også vil afspejle sig i den videre udvikling af fritidstilbud på den anden side af coronakrisen," siger Malene Thøgersen i en artikel på Vifo’s hjemmeside.
Malene Thøgersen er også spændt på, om aftenskoler og foreninger kan udnytte den voksende interesse for kreative aktiviteter blandt de yngre aldersgrupper.

Fællesskabernes betydning
Helle H. Bjerregård, som er chefkonsulent i DFS, understreger betydningen af at genskabe de fællesskaber, man blandt andet finder i folkeoplysningen:
”Vi kan alle synge i brusebadet, men det er først når sangstemmen lægges sammen med de andre i korets stemmer, at vi oplever det ”swung”, der løfter det til noget større.
Når vi så efter sangen får en lille uformel snak om, hvordan det går med det forstuvede håndled, og om der er nogen, der vil med til foredraget i kirken på torsdag, så oplever vi også at være en del af et fællesskab, der passer på hinanden.
Det har mange stået helt uden under corona lockdown. Heldigvis er aftenskoler, kulturelle foreninger og mange andre klar til at tilbyde fællesskab er igen, og nu har fået lov til det.”
Helle H. Bjerregård håber, at folk kommer tilbage til folkeoplysningsaktiviteter efter nedlukningen.
”Det vil da kun være glædeligt, hvis der også kommer nogen af de yngre, som ifølge Vifo har fået øjnene op for værdien af det kreative, kulturelle og bevægelse i hverdagen. Dem har vi også plads til i de folkeoplysende fællesskaber,” siger hun