DFS nominerer højskolelærer til ligestillings- og diversitetspris

DFS nominerer højskolelærer til ligestillings- og diversitetspris

Redaktionel dato: 20. juni 2024

For andet år i træk sætter kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, fokus på ligestilling og diversitet inden for kunst- og kulturlivet ved at uddele Bodil Koch-Prisen.

DFS har nomineret højskolelærer til Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris - Bodil Koch prisen

DFS har nomineret højskolelærer til Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris - Bodil Koch prisen

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

’En exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet.”

Dét er det afgørende succeskriterie, hvis man vil vinde kulturminister, Jakob Engel-Schmidts, ligestillings- og diversitetspris, Bodil Koch-Prisen, der uddeles for anden gang i år.

Vinderen findes blandt 12 nominerede, som kulturministeren er glad for at kunne offentliggøre:

”Stort tillykke til alle de nominerede, som jeg er glad for at kunne løfte sløret for. De 12 nominerede spænder bredt, men fællesnævneren er, at de alle gør en stor forskel for ligestilling og diversitet i det danske kulturliv. Det er min helt klare ambition, at alle i kulturlivet skal have mulighed for at udfolde sig og få succes – uanset køn, alder eller hudfarve. Der er vi desværre ikke endnu, og derfor hylder vi i dag nogle af de ildsjæle, der virkelig tager ansvar og gør en forskel,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Seksuel dannelse i højskolepraksis

DFS har som én blandt 12 indstillingsberettigede kunst- og kulturorganisationer valgt at nominere højskolelærer, forfatter og foredragsholder, Mette Øyås Madsen, til prisen i 2024.

Mette Øyås Madsen har i mange år arbejdet som højskolelærer på Brandbjerg Højskole, hvor hun har specialiseret sig i at undervise i køn, krop og seksualitet. Hun er desuden forfatter og foredragsholder, hvor hun holder oplæg i hele landet om temaer som køn, krop og seksualitet.

Uddrag fra motivationen:

”Mette Øyås Madsen har i løbet af sit mangeårige virke som højskolelærer, forfatter og foredragsholder været med til at sætte seksuel dannelse på landkortet og ind i samtalen mellem unge mennesker. Senest har hun med bogen ’Seksuel dannelse – inspiration fra en højskolepraktiker’ formået at rykke ved vores forståelse for, hvordan man respektfuldt, nysgerrigt og omsorgsfuldt kan tale om begreber som køn, krop og seksualitet i spændingsfeltet mellem frihed og ansvar.”    

Vinderen kåres efter sommerferien

Vinderen af prisen, der kåres efter sommerferien, modtager 100.000 kr. og udvælges af kulturministeren og Bodil Koch-komitéen.

I komitéen sidder Malene Schwartz (skuespiller), Tore Hallas (billedkunstner), Sebastian Nathan (forfatter), Sonja Oppenhagen (skuespiller), Iris Gold (sanger), Lasse Dein (musiker og skuespiller) og Mette Bennedsen (Bodil Kochs barnebarn).

Læs om de øvrige nominerede