EU-Kommissionens formand glemmer civilsamfundets overlevelseskamp

EU-Kommissionens formand glemmer civilsamfundets overlevelseskamp

Redaktionel dato: 22. september 2020


Menneskerettighedsorganisationer mister støtte og trues. NGO’er udelukkes fra EU-organer. Men Ursula von der Leyen glemte at berøre det civilsamfund, der er under pres i særligt Polen og Ungarn. Det mener Lone Loklindt, der er formand for Nyt Europa.

Onsdag den 16. september holdt EU-kommissionens formand sin årlige tale om unionens tilstand. Men der manglede noget. Det skriver Lone Loklindt i dag i en kommentar i Altinget/Civilsamfund. Lone Loklindt er formand for Nyt Europa.

Vi bringer her hele kommentaren.

Nyt Europa

Nyt Europa er DFS’ nyeste medlemsorganisation. Nyt Europa blev optaget på DFS’ seneste repræsentantskabsmøde den 1. september.

Ursula von der Leyen talte om europæiske værdier til sin årlige State of the Union-tale, men glemte at nævne den overlevelseskamp, det europæiske civilsamfund står i netop nu. Ironisk, når de netop udgør et fundament for selv samme demokratiske værdier, hun slår til kamp for.

Civilsamfundet trykkes lige nu under fode i hele EU med corona-tiltag som dække for brud på blandt andet forsamlings- og ytringsfriheden.

I Polen chikaneres demonstranter, aktivister og forskere og kan ikke længere kalde sig beskyttere af menneskerettigheder, men må dække sig ind under blot af være interesseret i international politik, hvis de skal føle sig trygge i deres arbejde.

Vi stod tilbage med en undren efter talen: Hvor var støtten til NGO'erne lige her i Europa, der dagligt kæmper mod undertrykkende regeringer, der ikke respekterer vores frihedsrettigheder?

En alvorlig situation

Organisationer, der kritiserer og overvåger regeringers brud på menneskerettigheder, mister økonomisk støtte, udskammes i pressen og trues, når de slår et slag for kommissionsformandens drømme om et Europa med plads til mangfoldighed og lighed.

Repræsentanter fra NGO'er udelukkes fra EU-organer, der skal overvåge og bidrage til sociale- og økonomiske politikker. Uafhængige rapporter råber vagt i gevær over menneskerettighedsforkæmperes vilkår på vores kontinent.

Situationen er bogstaveligt talt dødsens alvorlig for civilsamfundet og retsstaten i Europa. Det er altså på tide, at vores europæiske fællesskab kommer ind i kampen med mere end pæne ord og hensigtserklæringer.

Civilsamfundets trængsler glemmes

I talen annoncerede kommissionsformanden, at der sidst på måneden leveres en rapport om overholdelse af retsstatsprincipper i EU. Her nævnes medierne, domstolene og andre mere institutionelle organer som aktørerne i centrum.

Det er godt og vigtigt, men også typisk at institutionerne fremhæves, mens det arbejdende civilsamfunds trængsler glemmes.

Det organiserede civilsamfund, der tager kampen i gaderne og taler undertrykkende regeringer i eksempelvis Polen og Ungarn imod, fortjener samme støtte og opmærksomhed fra vores ledere i EU som dommerstanden og andre indenfor systemets mure.

Hvis vi virkelig skal sikre retsstatsprincipper og de demokratiske værdier i EU, så er det afgørende, at civilsamfundets vilkår inddrages i rapporteringen.

NGO'er og aktivister skal beskyttes

Der blev sendt tanker til befolkningen i Hviderusland og rettet en usædvanlig hård kritik mod Kina, da von der Leyen talte om Europas værdier og vigtigheden af at stå op for dem i verdenen.

Det var godt og modigt, men skal vi være et fyrtårn i verdenen, må vi feje for egen dør og samtidig bekæmpe undertrykkelse af organisationer, der kæmper for og italesætter brud på menneskerettigheder lige her i vores eget fællesskab.

”Had er had – og ingen skal finde sig i det,” sagde von der Leyen og bebudede, at Kommissionen snart vil komme med en strategi for at sikre mangfoldighed og lighed i EU.

Her blev civilsamfundets arbejde anerkendt. Men skal vi beskytte LGBT+-personer, romaer og styrke ligestillingen, så er et fundament for dette, at retsstatsprincipperne er på plads til at beskytte selv samme kræfter i civilsamfundet, der arbejder utrætteligt og med store personlige og professionelle omkostninger for netop det.

Der er ingen vej uden om det. Skal vi nå de mål og et demokratisk og mangfoldigt fællesskab, som kommissionsformanden drømte om i sin tale, så skal vi blive bedre til at beskytte NGO’er, aktivister og det brede civilsamfund i Europa.

Så Ursula – kæmp for de europæiske værdier, husk at støtte civilsamfundets kamp!