Hyldest til aftenskolernes ildsjæle

Hyldest til aftenskolernes ildsjæle

Redaktionel dato: 26. august 2019

Skanderborg kommune, AOF Odense og yogalæreren fra Aalborg løb med årets tre versioner af Aftenskolernes Pris. Som medvært på scenen gik kulturministeren i dialog med aftenskolefolket.

Hyldest til aftenskolernes ildsjæle

Fra venstre: kulturminister Joy Mogensen, yogalærer Maj Ingemann-Molden, skoleleder Gitte Overgaard og byrådsmedlem Tage Nielsen.

Regnen trommede på teltdugen, mens Gertrud Højlund og Joy Mogensen førte de mange tilstedeværende gennem overrækkelsen af tre udgaver af Aftenskolernes Pris, som fandt sted på Kulturmøde Mors den 22. august. Undervejs fik de også diskuteret uddannelse, dannelse og læring med prisvinderne.

Årets aftenskolekommune
Som optakt til overrækkelsen af denne pris, sagde Joy Mogensen om aftenskolernes betydning:
”Nogle spørger, hvorfor man også skal lære og være aktiv ved siden af arbejdet. Jeg bliver virkelig bekymret, når man skal finde meningen med livet på sin arbejdsplads. Forhåbentligt giver arbejdet mening for de fleste, men det frie skabende menneske kræver, at man frigøres fra økonomiske rationaler.”
Skanderborg blev årets aftenskolekommune, bl.a. med den begrundelse at kommunen inddrager aftenskolerne i udviklingen af aktiviteterne for særligt udsatte grupper. Kommunen sørger også for, at aftenskolerne bliver inddraget udviklingsaktiviteter på kultur- og fritidsområdet.

Årets aftenskole
Gitte Overgaard modtog prisen på vegne af AOF Center Odense. Også hun blev spurgt, hvad det er aftenskolerne kan.
”Det er altid dejligt at blive klogere. Men pauserne er det vigtigste. Det er der, vi har fællesskabet. Vi hjælper hinanden og udnytter, at vi kan forskellige ting. På den måde bliver vi gode sammen," lød svaret.
Hun gav også kulturministeren klar besked om, hvad hun kunne ønske sig fra regering og folketing.
”Alle skal have mulighed for at gå på aftenskole. I dag er deltagerbetalingen for høj for mange. Og så skal vi have bedre mulighed for at eksperimentere. Det kræver et større økonomisk råderum.”
AOF Center Odense fik bl.a. prisen for at tage samfundsmæssigt ansvar og tænke aftenskolen ind i enhver national indsats. De er med til at løfte FN’s Verdensmål helt ud i de små lokalsamfund.

Årets aftenskoleunderviser
Denne pris gik til Maj Ingemann-Molden, som underviser i yoga i Fokus Folkeoplysning i Aalborg. Hun fik prisen for sin ”kærlige insisteren” på, at yoga og folkeoplysning er to sider af samme sag. ”Hun åbner den enkeltes forståelse af yoga som ikke kun fysiske forestillinger, men som den oplysning, der skaber bevægelse,” stod der i begrundelsen, hvor hun også blev kaldt ”et menneske, der tør forfølge og realisere, hvad der er vigtigt i livet og i fællesskabet.”
”Jeg har altid drømt om at være hovedperson i sådan Oscar-overrækkelse. Jeg har nemlig været skuespiller,” sagde Maj Ingemann-Molden, hvorefter hun holdt en rigtig Oscar-takketale med tak til mændene i hendes liv, men også med en rap bemærkning om, at det var ”fucking sejt”, at Mette Frederiksen havde udnævnt en gravid minister.

Aftenskolernes Pris blev i år holdt for femte gang og er arrangeret af de fem landsdækkende oplysningsforbund: AOF, DOF, FOF, Fora og LOF.
Aftenskolernes Pris er en del af aftenskolernes fælles kampagne: #Aftenskolerne – Når du vil være rigtigt god til noget.

Læs de spændende begrundelser både for vinderne og for de øvrige nominerede her