Indholdsfortegnelse
Fleksibilitet og sammenhæng
De folkeoplysende skoler er forskellige, men de også vigtige fællestræk:
- Fleksible forløb med fokus på den enkelte deltager i et fællesskab
- Attraktive læringsmiljøer
- En pædagogik der fremmer personlig motivation og læring
- Sammenhæng mellem faglig læring og livslæring
- Sammenhæng mellem læring og vejledning
De folkeoplysende skoler med tilbud til unge er frie fagskoler, højskoler, ungdomsskoler, daghøjskoler og oplysningsforbund.
Folkeoplysende alternativer til FGU
Samlet rapport-
Frie Fagskoler
De frie fagskoler kombinerer undervisning i værkstedsbaserede og kreative fag (gøremålsundervisning) med livspraktiske fag, begge dele baseret på klare lovkr...
-
Daghøjskoler
Daghøjskoler er relevante alternativer for unge, der ikke trives i skole-/institutionsprægede miljøer, men har brug for andre rammer for at kunne opnå positi...
-
Ungdomsskoler
Ungdomsskolerne vil særligt være et relevant tilbud for de unge, der af personlige, sociale eller faglige grunde ikke er i stand til at påbegynde en FGU. Ung...
-
Højskoler
Højskolerne kombinerer faglig og kreativ undervisning med stærke fællesskaber. Det styrker personlige, faglige og sociale kompetencer, hvilket for nogle unge...
-
Oplysningsforbund
AOF-skoler har mange års erfaring med en del af de unge, der har behov for forberedende tilbud for at kunne påbegynde en ungdomsuddannelse. Fælles for dem er...
-
Efterskoler
Hovedparten af efterskolernes undervisning er 8., 9. og 10. klasse og dermed en del af grundskolen. Men derudover har de også prøvefri klasser og enkelte hel...
Artikler og sider om unge
-
Efterskolernes formand foreslår ungdomskommission
Det er rammerne for ungdomslivet, der skaber mistrivsel, skriver Efterforskoleforeningens formand i et debatindlæg, hvor han foreslår en ungdomskommission.
-
Klimahåndbog til unge
Ny gratis håndbog giver unge redskaber til at tage ”den store klimasamtale” med ældre generationer.
-
Aktivisme og ungefællesskaber
Der bliver efterspurgt ungdomsoprør, men mange unge oplever et præstationspres. En minikonference sætter fokus på aktivisme, engagement og ungefællesskaber.
-
Her får sårbare unge mod på livet
Høje Taastrup Ungdomsskole fik særpris ved Politikens Undervisningspris for at vende elevernes negative erfaringer og give dem faglig ballast og livsmestring.
-
De unge er dannet til lydighed og personlig ambition
Bekymring for de unges engagement og demokrati prægede DFS’ repræsentantskabsmøde. Men der er vilje til en fælles indsats fra de folkeoplysende organisationer.
-
Folkeoplysningen skal bekæmpe antisemitisme
Chikane mod jøder er et problem i DK. Det kan folkeoplysningen være med til at bekæmpe. mener regeringen, der har lanceret en handlingsplan mod antisemitisme.
-
Tempo, trivsel og præstation
Hvordan kan vi forstå unges trivsel, mistrivsel og udsathed? Skal vi bekymre os, og hvordan kan vi handle? Det er temaet for CeFU’s store årlige konference.
-
Hvordan har de unge det?
Det andet af efterårets fire digitale morgenmøder - med Noemi Katznelson, professor og leder af Center for Ungdomsforskning på AAU CPH.
-
Unges engagement i enkeltsager kan forenes med fællesskabet
DFS' formand svarer Jane Sandberg og Katrine Ebdrup Damgaard, som frygter, at de klassiske foreninger snart må lukke og slukke.
-
Intens højskolestart på Testrup
22-årige Caroline Raundahl er nystartet elev på Testrup Højskole. Efter en intens start har hun nu fundet sig til rette på skolen ved Mårslet syd for Aarhus.
-
Bindestregsidentiteter er det nye sort
Ny bog fra Grænseforeningen sætter nutidens mangfoldige identiteter under lup og stiller spørgsmålet: ”Hvornår er man dansk nok?”
-
Hvad skal de unge dannes til?
Hvilken tid lever de unge i, og hvad har de brug for at blive dannet til? DEA inviterer til webinar om unge anno 2021.
-
Unge får redskaber til selv at gøre noget for klimaet
”Når de bygger en energivenlig ladestation til mobiler, har de fået redskab til at håndtere frygten for fremtiden.” Tre bæredygtighedsforløb i ungdomsskolerne.
-
Den gode genåbning for unge
For mange unge har coronatiden været en kilde til afsavn, frustration og nedtrykthed. Konference om senfølgerne, og hvordan vi retter op på dem.
-
Flygtningenes virkelighed undergraver skolernes værdier
Vores formålsparagraffer rimer ikke med den virkelighed, vores elever bliver præsenteret for, skriver repræsentanter for 15 skoleforeninger i et fælles opråb.