Folkeoplysningens Pris 2024
#folkeoplysningenspris

Folkeoplysningens Pris 2024

Indholdsfortegnelse

Sofie Nymand Ammundsen
sofie

Sofie Nymand Ammundsen

Analysekonsulent

Hils på Sofie

Email: sna@dfs.dk

Telefon: 33260372

Lisa Ioannou
Kontaktoplysninger

Lisa Ioannou

Presse- og kommunikationskonsulent

Hils på Lisa

Email: li@dfs.dk

Telefon: 50808681

Redaktionel dato: 10. april 2024

Dansk Folkeoplysnings Samråd uddeler hvert år Folkeoplysningens Pris for at fejre folkeoplysningen og den sammenhængskraft, som den skaber i samfundet. 

Prisen uddeles til en forening, organisation eller borger, der har igangsat et ekstraordinært folkeoplysende initiativ, der med stor gennemslagskraft har udviklet folkeoplysningen og skabt nye fællesskaber.

Med prisen følger 10.000 kr., der er øremærket til at udbrede det folkeoplysende initiativ.
Prisen uddeles den 30. oktober 2024 på Kosmopol i København til 'Folkeoplysningens Dag 2024', som arrangeres af DFS.

I alt modtog DFS 28 indstillinger til prisen.

I august udvalgte juryen 5 nominerede til prisen, der nu er med i slutspurten om at vinde prisen i år.

Demenskor Danmark er nomineret til Folkeoplysningens Pris. Initiativet indeholder blandt andet en dokumentarserie på Danmarks Radio om et demenskor. Foto: DR/Jonas Pryner

Demenskor Danmark er nomineret til Folkeoplysningens Pris. Initiativet indeholder blandt andet en dokumentarserie på Danmarks Radio om et demenskor. Foto: DR/Jonas Pryner

Nomineret: Demenskor i Danmark

Initiativet er et stærkt eksempel på, hvad vellykkede partnerskaber i folkeoplysningen kan resultere i. Partnerskabet om Demenskor i Danmark løfter korsang til noget, der ikke blot foregår nede i den lokale musikskole. Med et landsdækkende initiativ giver Demenskor værdifulde øjeblikke til dem, som oplever udfordringer og sorg på grund af demens.

Den musikalske interaktion muliggør nye fællesskaber hos en målgruppe, hvor fællesskaber ellers er kraftigt udfordret eller umuliggjort på grund af sygdommen. Det gør demenskor Danmark til et ekstraordinært eksempel på, hvordan to af folkeoplysningens stærkeste komponenter – nemlig fællesskabet og sangen – kan give sproget og livsglæden tilbage.

Initiativet imponerer ved ikke kun at skabe forandring for kordeltagerne. Partnerskabet er med til at skabe bred opmærksomhed omkring en sygdom, som mange af os har eller har haft tæt inde på livet, fordi den er den fjerde hyppigste dødsårsag blandt danskerne. På grund af den demografiske udvikling, kan demens risikere at blive endnu mere udbredt i fremtiden.

Således er Demenskor i Danmark også folkeoplysning med gennemslagskraft for den brede befolkning, som skaber indsigt og viden, medmenneskelig forståelse og potentielt bred forandring i samfundet.

Bevægelsen Vild Med Vilje er en blandt fem nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024. Foto: Vild Med Vilje

Nomineret: Vild med Vilje

Vild med Vilje har på ekstraordinær vis skabt opmærksomhed om, at naturen ikke kun findes i skoven eller ved havet. Mange af os har nemlig fået øje for, at omgivelserne i vores hverdag også kan skabe rammer for vild natur. Fra rundkørsler til altankasser. Det har inspireret til handling.

Initiativet har formået at mobilisere danskerne i et aktivt medborgerskab, hvor man sammen skaber meningsfuld forandring i de nære omgivelser. Det sker i et nyt folkeoplysende fællesskab, hvor der deles viden og gode ideer. Med andre ord er Vild med Vilje naturdannelse for en hel folkebevægelse. Det er et initiativ, som med gennemslagskraft skaber engagement og begejstring for vores fælles natur.

Gennemslagskraften ses også i initiativets imponerende udbredelse. Vild med Vilje er blevet et udtryk, som i vid udstrækning bruges af både unge og ældre over hele landet. Mange af os har fået en bevidsthed om den natur, der omgiver os i det daglige, som vi ikke havde for bare få år siden. Det er uvurderlig folkeoplysning i en tid, hvor biodiversiteten er under stærkt pres.

Maratonsang er nomineret til Folkeoplysningens Pris. Foto: Vartovkollegiet / Kasper Rebien.

Maratonsang er nomineret til Folkeoplysningens Pris. Foto: Vartovkollegiet / Kasper Rebien.

Nomineret: Maratonsang

Det er både ekstraordinært og imponerende, at Maratonsang hvert år formår at samle tusindvis af deltagere på tværs af generationer – fra brugere af barnevogne til rollatorer – om vores fælles sangskat. Og den symbolske betydning er stor: På Vartov, hvor Grundtvig samlede folk om sine salmer, er kollegianerne nu fakkelbærere for igen at samle folk til fællessang og fællesskab.

Det er gennem sangen, at mange af os får en bedre forståelse af vores kultur, fælles åndshistorie, og det, som ellers forbinder os med hinanden. Dette har vi sunget ind, og hvis vi ikke mødes om dette, risikerer vi at tabe den dannelse, som sangen er bærer af. Maratonsang viser på fornemmeste vis, hvad sangen kan og hvordan sangskatten bæres videre af en ny generation.

Sidst men ikke mindst er der ingen tvivl om initiativets gennemslagskraft. Når H.K.H. Dronning Mary deltager som sangvært og initiativet breder sig ud i landet, har Vartovkollegiet, i samarbejde med Grundtvigsk Forum, formået at skabe et initiativ med gennemslagskraft. Maratonsang kan derfor både med sit format og sit indhold være med til at gå forrest og vise en vej for, hvordan det er muligt at samle folk om noget så enkelt som fællessang.

Det store ålegræs initiativ er en blandt fem nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024. Foto: Tænketanken Hav.

Det store ålegræs initiativ er en blandt fem nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024. Foto: Tænketanken Hav.

Nomineret Det Store Ålegræsinitiativ

Det Store Ålegræs Initiativ formår med gennemslagskraft at få deltagerne ud af den pacificerende håbløshed, man desværre af og til kan føle, når man hører nyheder om havmiljøets dårlige tilstand. Det samler nemlig folk om muligheden for i fællesskab at skabe bedre betingelser for det kriseramte havmiljø.

Initiativet er ekstraordinært, idet det skaber et nyt fællesskab mellem folk og videnskab. Det er folkeoplysning, der går forrest, når almindelige danskere inviteres til at bidrage til videnskabeligt arbejde om natur og miljø. Det giver både konkrete erfaringer med havmiljøet, og viden om årsagerne til dets udfordringer. Således er Ålegræsinitiativet solid folkeoplysning til både hænderne og hovedet.

Gennem det Store Ålegræs Initiativ bliver der sat fokus på noget, man let kan overse i helt bogstavelig forstand. Mange af os har nemlig ikke været gode til at få blik for, hvad der er sket under havoverfladen i de danske farvande, hvor noget af den vildeste natur gemmer sig. Ved at initiativet stiller skarpt på dette, udvikler det folkeoplysningen i takt med tiden. For vi har nemlig brug for oplysning om de udfordringer, vi står overfor som samfund.

Andelsgaarde er en blandt fem nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024. Foto: Andelsgaarde.

Andelsgaarde er en blandt fem nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024. Foto: Andelsgaarde.

Nomineret: Andelgaarde

Initiativet er både ekstraordinært, nyskabende og peger samtidig tilbage på dansk landbrugstradition, hvor størstedelen af befolkningen de sidste tusindvis af år har været bønder.

Dette har dog ændret sig, og derfor skaber Andelsgaarde folkeoplysning med gennemslagskraft, når de mobiliserer mennesker, der tør at gå forrest i den grønne omstilling. De styrker det aktive medborgerskab og skaber handlende, folkeoplysende fællesskaber, der tager ansvar for vores fælles jord.

Den bæredygtige omstilling kan nogle gange være abstrakt, men Andelsgaarde gør det tilgængeligt og konkret at udøve håb for fremtiden.

De formår at skabe en bevægelse parallelt til højskolebevægelsen. ved at vende højskoletanken på hovedet: Højskolen gav bønderne demokratisk og kulturel dannelse. Andelsgaarde skaber derimod grøn folkeoplysning ved at række ud til alle dem, der ikke har erfaring med landbrug og give dem muld under neglene og indsigt i bæredygtig omstilling.

Andelsgaardes medejer-model gør, at folk selv kan tage hånd om landbrugets udfordringer og handle i fællesskab for en grønnere fremtid. Dermed formår de at vise en vej til civilsamfundets rolle i den grønne omstilling, som styrker håbet gennem handling.