Indholdsfortegnelse
Kommunerne og folkeoplysningsområdet spiller sammen på en masse forskellige måder. DFS har særlig opmærksomhed på blandt andet:
- Den folkeoplysende voksenundervisning, som vi især kender den fra aftenskoler, får økonomisk støtte af kommunerne.
- Andre folkeoplysende foreninger kan få adgang til kommunale lokaler.
- Kommunerne har folkeoplysningsudvalg eller det, der ligner.
- Kommunerne driver eller støtter kulturhuse.
- Mange folkeoplysende skoler og foreninger indgår partnerskaber med kommunerne om at løse forskellige opgaver i lokalsamfundet.

Kommunerne sparer på folkeoplysningen
Kommunerne har halveret støtten til aftenskoler fra 2002 til i dag.

Vi løser opgaverne sammen
Folkeoplysningen løser samfundsudfordringer – ofte opgaver, som kommunerne er ansvarlige for. Skolerne og foreningerne indgår gerne partnerskaber. Men betingelserne for samarbejdet kan blive bedre.
Lokale samråd
DFS arbejder for, at de folkeoplysende aktører styrker samarbejdet i lokale samråd.
Konkurrenceregler
Kommunerne skal ikke tage hensyn til private aktører, når de bevilliger støtte til folkeoplysende organisationer.

Partnerskab mellem aftenskoler og Aalborg kommune
I 2019 indgik aftenskolerne i Aalborg en aftale med kommunen, der skal få 1.500 flere borgere til at være fysisk aktive. Lavere deltagerbetaling for unge og for udsatte grupper er et af redskaberne i aftalen.
Artikler og sider om kommunale forhold
-
Sådan får du din forening med i kommunalbudgettet!
Det er på høje tid, hvis foreninger vil have deres ønsker opfyldt i de kommunale budgetter for 2024. Torben Stenstrup giver her en stribe gode råd.
-
Folkeoplysende foreninger
Kommunalt godkendt folkeoplysende forening. Hvorfor og hvordan?
-
Red foreningerne fra bureaukratiske regler og praksis
”Vi er enige om, at bureaukratiet er en reel trussel for foreningslivet, og det kalder på handling fra politisk hold.” Det skriver kulturministeren, DFS’ for...
-
Vifo undersøger aftenskolers lokaleproblemer
Mange folkeoplysende skoler og foreninger oplever udfordringer med kommunale lokaler. Vifo undersøger nu problemets omfang i København.
-
Samarbejdet mellem kommuner og folkeoplysning
Vifo inviterer til en temadag torsdag den 24. november om, hvordan man bedst organiserer samarbejdet mellem kommuner og borgere på folkeoplysningsområdet.
-
København: Hvordan kommer vi racisme og diskrimination til livs?
Er der racisme i de folkeoplysende foreninger og skoler? Eller kan de bidrage til Københavns kommunes indsats på området? Kommunen inviterer til borgermøde.
-
”En verden blev åbnet for os”
Mennesker med stress, angst eller depression har deltaget i kulturelle aktiviteter og oplevelser. De fik et trygt rum og mulighed for at finde et fællesskab.
-
Aarhus: Sexisme i fritids- og kulturlivet
Sexisme og overgreb i fritids- og kulturlivet i Aarhus er blevet undersøgt. Sammen med foreninger og institutioner har kommunen oprettet en hjemmeside om emnet.
-
Her er kommunalvalgets grønneste kommuner
Lille spejl på væggen der, hvem er den grønneste kommune i landet her? Det har DFS og resten af Klimakoalitionen nu talt op efter kommunalvalget.
-
Lokal lobbyisme i de nye folkeoplysningsudvalg
Hvad kendetegner de forenings- og skolerepræsentanter, som formår at påvirke kommunalpolitikerne i kommunernes folkeoplysningsudvalg?