Ny database: Dyk ned i tal om folkeoplysning

Ny database: Dyk ned i tal om folkeoplysning

Redaktionel dato: 13. december 2023

I en ny database kan du gå på opdagelse i forskellige tal om folkeoplysning fra landets kommuner og sammenligne nøgletal på tværs af kommunegrænser.

I Vifos nye database kan du gå på opdagelse i forskellige tal om folkeoplysning fra landets kommuner

I Vifos nye database kan du gå på opdagelse i forskellige tal om folkeoplysning fra landets kommuner

Hvor mange indbyggere per aftenskole er der i nabokommunen? Hvad yder kommunen i tilskud? Skal man betale gebyrer som forening? De spørgsmål og mange andre kan man finde svar på i en ny database, som Videnscenter for Folkeoplysning (Vifo) netop har lanceret.

Databasen indeholder tal fra hhv. 2015 og 2019, hvor Vifo udgav rapporter med nøgletal på folkeoplysningsområdet.

De nøgletal er nu samlet i én lettilgængelig database, der giver kommuner og andre interesserede har mulighed for selv at dykke ned i dem.    

Databasen kan tjene til inspiration

Senioranalytiker i Vifo, Malene Thøgersen, håber, at kommunerne kan finde inspiration i databasen, fordi den kan kaste lys over, hvad man gør i andre kommuner.

”Folkeoplysningsloven er en rammelov, så der er stor forskel på, hvordan det ser ud rundt om i kommunerne. Både fordi kommunerne er forskellige, men også fordi de folkeoplysende aktører er meget forskellige,” forklarer Malene Thøgersen.

Ny undersøgelse på vej

I forlængelse af, at databasen lanceres, gør Vifo klar til at gennemføre den tredje undersøgelse i rækken af ’Folkeoplysning i kommunerne’.

Alle kommuner har netop modtaget information om, hvilke konkrete spørgsmål, der kommer til at indgå i spørgeskemaet. Svarene fra kommunerne kommer til at udgøre datagrundlaget for den kommende rapport, der udkommer i løbet af 2025.

Når resultaterne er klar, bliver nøgletallene derfra også lagt i databasen, så det er muligt for alle at tilgå dem.  

”Det bliver kun mere og mere spændende at lave denne undersøgelse, fordi det nu er muligt at sammenligne resultaterne hen over en længere årrække og på den måde følge udviklingstendenser og spore ændringer på området,” siger Malene Thøgersen.

Gå på opdagelse i databasen

På Vifos hjemmeside kan du læse mere om den nye database og dykke ned i tallene fra kommunerne