Red foreningerne fra bureaukratiske regler og praksis
Kulturministeren og organisationerne enige:

Red foreningerne fra bureaukratiske regler og praksis

Redaktionel dato: 22. juni 2023

”Vi er enige om, at bureaukratiet er en reel trussel for foreningslivet, og det kalder på handling fra politisk hold.” Det skriver kulturministeren, DFS’ formand og fem andre foreningsrepræsentanter.

Det skal gøres enklere at opnå adgang til lokaler og tilskud uden at blive fanget i et bureaukratisk spindelvæv i kommunerne.

Det skal gøres enklere at opnå adgang til lokaler og tilskud uden at blive fanget i et bureaukratisk spindelvæv i kommunerne.

”At påtage sig en post som formand og kasserer kræver i dag et særligt gå-på-mod og stor tålmodighed. Det er desværre langtfra nyt. Og selvom skiftende regeringer har forsøgt at fjerne byrderne, har de ikke formået at stoppe udviklingen med voksende bureaukrati.”

Det skriver forpersonerne for DFS, DUF, DGI, DIF og Dansk Firmaidræt i et fælles debatindlæg med kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Indlægget blev bragt i Altinget den 21. juni.

De fastslår også, at de er enige om kalder på politisk handling.

Bøvlet i kommunerne

Den behandling, foreninger får i bankerne på grund af hvidvaskloven, bliver omtalt i debatindlægget, og videre skrive de seks forfattere:

”Ud over bankernes krav og gebyrer er der en række andre udfordringer for foreningerne. I forbindelse med samarbejdet med kommunerne kan det for eksempel være bøvlet for foreningerne at få lokaler, der passer til deres aktiviteter, og det kan være besværligt at søge om tilskud.

Vi må prøve at gøre disse processer enklere og mere ens på tværs af kommuner, så foreningerne kan opnå adgang til lokaler og tilskud uden at blive fanget i et bureaukratisk spindelvæv.”

Hyldest i stedet for mistænkeliggørelse

Ministeren og organisationsrepræsentanterne skriver, at vi bør ”…  hylde de frivillige og reservere en plads til dem ved samfundets højbord i stedet for at mistænke dem for at være seriekriminelle hvidvaskere ved indgangen til banken.”

Afslutningsvis skriver de:

”De frivillige – i hele det danske forenings- og folkeoplysningsliv – bør kunne opleve en glæde ved det og mærke, at de gør en forskel.

Vi skal have et foreningsliv, der blomstrer, og hvor frivillige og medlemmer oplever frirum til at dyrke fællesskaberne.”

Fælles debatindlæg

Minister og organisationer: Vi skal hjælpe foreningslivet i stedet for at mistænkeliggøre det

Forfatterne:

  • Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister
  • Hans Natorp, formand for DIF
  • Charlotte Bach Thomassen, landsformand for DGI
  • Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF
  • Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd
  • Peder Bisgaard, formand for Dansk Firmaidræt