Ny politisk aftale om EPX. Få overblikket her

Ny politisk aftale om EPX. Få overblikket her

Redaktionel dato: 25. februar 2025

Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti er blevet enige om at oprette en erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse. DFS giver dig overblikket over den politiske aftale her.

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfayes, længe ventede reform af ungdomsuddannelserne er nu landet i en ny politisk aftale. FOTO: Keld Navntoft

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfayes, længe ventede reform af ungdomsuddannelserne er nu landet i en ny politisk aftale. FOTO: Keld Navntoft

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

”Med denne reform ønsker partierne at sikre tre overordnede principper for fremtidens ungdomsuddannelser: 1) Alle unge efter grundskolen har mulighed for at starte på en gymnasieuddannelse i nærheden af deres bopæl, 2) hvor der er et stærkt ungdomsmiljø, og som 3) åbner dørene til videre uddannelse.”

Sådan indledes den politiske aftale om den nye ungdomsuddannelse – også kaldet EPX’en, som SVM-regeringen, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti blev enige om i sidste uge.

Uddannelsen bliver en toårig gymnasieuddannelse med mulighed for en etårig overbygning.

Elevernes skoledag bliver en kombination af praktisk og boglig undervisning, og det er aftalepartiernes ambition, at epx-uddannelsen skal være præget af undervisning i tæt samarbejde med erhvervsliv og relevante offentlige institutioner.

Derudover ønsker aftalepartierne, at EPX’en skal give unge i Danmark en ny vej til ”studiekompetence og almen dannelse med både humanistiske, tekniske, naturvidenskabelige, etiske, æstetiske og digitale perspektiver”, som det står i en nyhed fra Børne- og Undervisningsministeriet.  

EPX’en i overskrifter

  1. Epx åbner i 2030 Elever kan begynde på epx fra 2030, hvor de vil møde en kombination af praktisk og teoretisk undervisning.

  2. Epx lukker ingen døre til videre uddannelse Unges valg af ungdomsuddannelse må ikke lukke døre for videre uddannelse senere i livet. Med epx får unge mulighed for adgang til videregående uddannelser og erhvervsuddannelser.

  3. Epx er for alle, der har bestået folkeskolen Omkring 10.000 flere unge årligt får mulighed for at gå i gymnasiet. Stort set alle unge kan dermed få et par år i et godt socialt miljø til at blive klogere på, hvad de gerne vil.

  4. Epx-reform sikrer gymnasier i hele landet En række gymnasier uden for de større byer er udfordret af faldende ungdomsårgange. Med epx-reformen kan de opretholdes.

  5. Epx er den største investering i de unge i årtier Der afsættes 5 milliarder kroner årligt til at drive epx samt 4,8 milliarder kroner i engangsinvesteringer til værksteder, nye faglokaler og udstyr.

 

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

 

Et tveægget sværd

Dansk Folkeoplysnings Samråd, Per Paludan Hansen, ser EPX’en som et tveægget sværd.

I et opslag på LinkedIn peger han på, at han gerne havde set, at de frie grundskolers og de offentlige 10. klassetilbud var med i aftalen, da fraværet nu skaber en risiko for, at vi taber unge i overgangen mellem 9. klasse og ungdomsuddannelserne.

Han er dog samtidig glad for, at det nu bliver billigere for unge med færre ressourcer at komme på efterskoler og frie fagskoler.

I sit opslag ser han også positivt på, at aftalepartierne lægger op til, at oplysningsforbundene (aftenskolerne) fortsat skal spille en væsentlig rolle i forhold til udbud af forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning. 

Efterskolerne og frie fagskoler er positive

Hos efterskolerne er formand for Efterskolerne, Torben Vind Rasmussen, glad for den nye aftale. På LinkedIn skriver han:

”Jeg vil gerne takke regeringen og forligspartierne for at anerkende vigtigheden af efterskolernes bidrag til unges trivsel og uddannelse. På efterskolerne er vi glade for også fremover at kunne tilbyde 10. klasse med et fagligt indhold, der minder om i dag, og som gør vores unge klar til at tage en ungdomsuddannelse.”

Men han har samtidig fokus på de 10. klassetilbud, der nu sløjfes:

”Vi havde gerne set, at vores gode kolleger på de frie og offentlige 10. klasses skoler også var med i aftalen. Jeg kan være bekymret for, at vi taber unge, der ikke skal på efterskole i den nye overgang imellem 9. klasse og ungdomsuddannelserne.”

I den nært beslægtede Foreningen Frie Fagskoler hilser formand, Jesper Bienkowski, EPX ’en velkommen, som han ser som et vigtigt skridt i retning af et mere varieret og erhvervsrettet uddannelseslandskab. I en pressemeddelelse udtaler han:

“Vi ser en naturlig kobling mellem vores praktiske og erhvervsorienterede tilgang og ambitionerne med EPX. Mange unge har brug for en overgang, hvor de kan få styrket deres faglige fundament samtidig med, at de får konkrete erfaringer med de erhvervsrettede fag. Frie Fagskoler er klar til at påtage sig denne opgave.” 

Ligesom DFS’ formand, Per Paludan Hansen, har Jesper Bienkowski også fokus på, at man støtter de unge i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelse, og han glæder sig over, de frie fagskoler fortsat har mulighed for udbyde 10. klasse:

“Vi glæder os over med aftalen fortsat at have mulighed for at udbyde det 10. skoleår, og vi vil nu være optaget af at tage de bedste elementer fra 10. klasse med videre og sikre, at de unge fortsat får dannelse og den nødvendige støtte og afklaring, der gør dem klar til deres næste skridt.”

 

Læs hele den politiske aftale her