Grundtvigs Pris til en unik ambassadør for fællessangen

Grundtvigs Pris til en unik ambassadør for fællessangen

Redaktionel dato: 1. november 2019

"En unik ambassadør for fællessangen i Danmark" og ”en oversætter med poetisk åre og sproglig klarhed ” lyder nogle af skudsmålene om henholdsvis Rasmus Skov Borring og Edward Broadbridge, de to modtagere af N.F.S. Grundtvigs Pris 2019.

Grundtvigs Pris til en unik ambassadør for fællessangen

Rasmus Skov Borring (tv) og Edward Broadbridge (th) med prisen (Foto: Heiner Lützen Ank).

N.F.S. Grundtvigs Pris 2019 går til komponist, pianist og sangformidler Rasmus Skov Borring og oversætter Edward Broadbridge for på hver deres måde at bringe Grundtvig og den grundtvigske sangtradition ud over egne rækker.

Udvikler fællessangen
”Både som komponist og sangformidler har Rasmus Skov Borring en stærk sans for fællessangs-genren og er samtidig optaget af, hvordan denne genre kan udvikle sig indtage nye former. Dermed udfordrer han ikke blot dem, der endnu ikke er hoppet med på fællessangsbølgen, men i lige så høj grad dem, der måtte mene, at man ikke kan kalde sig et dannet menneske, hvis ikke man kan nævne de første 50 sangnumre i ’Den blå’,” lyder det blandt andet om motivationen for årets tildeling af N.F.S. Grundtvigs Pris ved leder af Grundtvig-Akademiet, Ingrid Ank.

Grundtvig på engelsk
”Med Edward Broadbridge´ store arbejde bringer han Grundtvigs tænkning ud over Danmarks grænser og udover det danske sprog og gør det muligt for engelsktalende at videre-gendigte på Grundtvigs tænkning, så det fortsat er en levende tradition. Og gør det dermed også muligt for dansktalende Grundtviglæsere at opdage betydninger på ny,” hedder det ligeledes i motivationen for årets tildeling af N.F.S. Grundtvigs Pris.
Edward Broadbridge har et langt og omfattende oversættelsesarbejde bag sig. Deriblandt fire store bind, der er udkommet på Aarhus University Press i serien ’NFS Grundtvig Works in English’.

Om N.F.S. Grundtvigs Pris
N.F.S. Grundtvigs Pris er indstiftet af Grundtvigsk Forum og blev uddelt første gang i 2010, hvor den gik til Maya Ilsøe og Helle Krogh Madsen for deres arbejde med DR’s julekalender ”Pagten”. I 2011 gik prisen til Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere på Rødding Højskole, i 2012 til Maratonsang, i 2013 til kulturminister Marianne Jelved og professor Ove Korsgaard, i 2014 til Winni Grosbøll og Folkemødet på Bornholm, i 2015 til Frode Muldkjær, bestyrer af Garagehøjskolen – Danmarks mindste højskole, i 2016 til Özlem Cekic og Bent Melchior, i 2017 til dr. theol. Ole Jensen og sidste år til journalist, forfatter og iværksætter Yeonho Oh, Sydkorea.