Hverdagshistorier under nedlukningen

Hverdagshistorier under nedlukningen

Redaktionel dato: 29. april 2020

Nationalmuseet opfordrer alle i Danmark til at fortælle deres hverdagshistorie fra corona-tiden. Skriv en beretning, lav en lille video eller send et foto med kommentarer.

Hverdagshistorier under nedlukningen

Til sammen skal indsamlingen af historier – i form af video, foto, tekst, eller lyd - give et øjebliksbillede af, hvad der sker i Danmark netop nu.
Befolkningens vidnesbyrd gemmes til eftertiden, så man i fremtiden kan bruge vores erfaringer. I nærmere fremtid vil besvarelserne indgå i forskningsprojekter, der undersøger hverdagene med corona, sundhed, sygdom, samfundsmobilisering, sociale fællesskaber og meget andet under epidemien. Hver fortælling kan hjælpe os alle med at finde svar på krisen.

Dage med Corona
Læs mere og upload din fortælling her

Formålet med projektet
Projektet hedder ”Dage med Corona”. Nationalmuseet beskriver formålet således:

  • At sikre bevaring for eftertiden af erindringer og refleksioner om denne særlige tid - især om hverdagsliv, færden i det offentlige rum, fællesskaber, selve corona-sygdommen og en fremtid efter corona.
  • At stille beretningerne til rådighed for eksterne forskningsprojekter, der på kort og mellemlangt sigt kan bidrage til en bedre forståelse af menneskelige handlemønstre og til erfaringsbaserede løsninger og et styrket beredskab overfor fremtidige krisesituationer.
  • At udvikle forskning og formidling om indsamlingens temaer set i et langt kulturhistorisk perspektiv; at give perspektiv på krisen.

Projektet bygger videre på Nationalmuseets etnologiske undersøgelser og især dagbogs-undersøgelser fra 1992 og 2017, der opfordrede befolkningen til at beskrive hverdagen og indlevere en dagbog fra én dag i september. Det er stadig hverdagen, vi især interesserer os for – nu en hverdag, der er vendt op og ned på.
Nationalmuseet samarbejder om indsamlingen med bl.a. Medicinsk Museion, Dansk Folkemindesamling, Rigsarkivet samt Københavns Universitet, Århus Universitet, ITU og DTU.