Guide til kulturpasset

Guide til kulturpasset

Redaktionel dato: 28. november 2024

SVM-regeringen og flere andre partier i Folketinget har indgået en politisk aftale om kulturpasset. DFS giver dig overblikket over indholdet her.

”Kulturminister mener, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for unge. Foto: Nana Reimers, KUM”

”Kulturminister mener, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for unge. Foto: Nana Reimers, KUM”

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

43.000.

Så mange unge har hverken en ungdomsuddannelse, er i over 18 timers beskæftigelse eller er i gang med en uddannelse.

Derfor lancerede regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet den 20. november en model for det såkaldte ’kulturpas’, der skal hjælpe de unge ind i nye kultur-, idræts- og foreningsfællesskaber og ruste dem til at komme tættere på en uddannelse eller et job.

Kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, anerkender, at det kan blive svært at nå de unge, og peger på, at det kræver et tæt samarbejde med kulturlivet, hvis kulturpasset skal blive en succes:

”Vi har sat os i spidsen for en meget svær mission. Vi vil have unge, der ofte står et svært sted i livet, ud i nye fællesskaber. Jeg tror på, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for den enkelte og skabe vigtige fællesskaber, som kan give de unge mod på livet og selvværd, som i sidste ende ruster dem til at komme i job og uddannelse. For at lykkes skal vi have hjælp fra de mange dygtige organisationer, der kender de unge og arbejder med dem til dagligt. Med deres hjælp er jeg overbevist om, at vi kan få gjort en forskel for mange unge.”

Et digital betalingskort

Kulturpasset består at to forsøgsordninger.

Helt centralt står et forsøg med et digitalt betalingskort på 1000 kr. om året, som unge i målgruppen kan bruge på at købe sig adgang til fælleskabsskabende kultur-, forenings- og idrætsaktiviteter.

Inden udgangen af 2024 nedsætter Kulturministeriet et nationalt partnerskab bestående af organisationer inden for bl.a. idræt, forenings- og kulturlivet, som får til opgave at identificere de unge, uddele passet og igangsætte indsatser, der understøtter de unges brug af passet.

Det forventes, at de unge kan begynde at bruge betalingskortet til sommer. Det er dog endnu uklart, hvilke organisationer, der skal sidde i partnerskabet, og hvilke aktiviteter de unge kan bruge passet til.

I alt er der afsat 60. mio. kr. til betalingskortet i 2025 og 2026.  

Pulje til længere forløb 

Den anden forsøgsordning i passet består af såkaldte ’kulturpas-forløb’.

Her har aftalepartierne afsat i alt 40. mio. kr. i 2025 og 2026 til 15 eksisterende eller nyudviklede indsatser inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som skal fremme beskæftigelsen og trivslen blandt unge i målgruppen.

Det kan eksempelvis være indsatser på seks måneder med 15 deltagere eller kortevarende gruppeforløb for flere, som fx kan hjælpe 150-200 unge årligt.

Midlerne forventes at blive uddelt som en ansøgningspulje, hvor de unge kan påbegynde forløb allerede fra starten af 2025.

Slots- og kulturstyrelsen under Kulturministeriet kommer snart med mere information om kulturpasforløbene.