Lokaljournalist vinder Folkets Journalistpris

Lokaljournalist vinder Folkets Journalistpris

Redaktionel dato: 5. april 2024

Folkets Journalistpris går i år journalist André Bentsen fra den københavnske lokalavis ØsterbroLIV. Han vinder prisen for projektet ”Den som flaskehalsen peger på,” der har handlet om meget andet end at skrive artikler.

Journalist André Bentsen og Astrid Marie Lakjer fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole. Foto: Folkets Journalistpris

Journalist André Bentsen og Astrid Marie Lakjer fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole. Foto: Folkets Journalistpris

I år vandt journalist André Bentsen fra ØsterbroLIV Folkets Journalistpris, som Højskolerne, Friskolerne og Efterskolerne fælles initiativ Frirummet står bag.

André Bentsen var i skarp konkurrence med de fire andre nominerede; Verdens Bedste Nyheder, #rydfladenforklimaet, Videnskab.dk og SEIN.

”Vi er imponerede over, hvor meget én enkelt dedikeret journalist kan lykkedes med. Årets modtager af Folkets Journalistpris demonstrerer, at journalistisk udvikling ikke kræver en stor medievirksomhed eller millioner af kroner i baghånden. Hvis evnerne og engagementet er tilstrækkeligt stort, kan en journalist gøre en positiv forskel, når det kommer til at sætte en dagsorden, inddrage brugerne i mediedækningen og skabe journalistik, der kan inspirere, siger professor i journalistik Peter Bro, der er formand for juryen og leder af journalistuddannelserne ved Syddansk Universitet.

André Bentsen vandt for sit projekt ”Den som flaskehalsen peger på”.  Projektet gik ud på, at han sammen med elever fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole arbejdede for at sætte fokus på unges alkoholkultur - blandt andet gennem artikler, workshops og et alkoholfrit event.

Undervejs inspirerede han lokale erhvervsfolk, kunstnere og andre borgere i lokalområdet til at deltage i samtalen. Projektet har på den måde samlet lokalområdet og været med til at bryde de tabuer, der ofte er forbundet med alkohol.

Selve prisen består af et kunstværk og 50.000 kroner. Prisen uddeles på Grundlovsdag på Demokratifestivallen i Ollerup. Formålet med prisen er at fremhæve de gode eksempler på journalistik, der skaber gode rammer for den offentlige samtale. Prisen uddeles efter de journalistiske kriterier: Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid.

Juryen

  • Peter Bro, professor i journalistik og leder af journalistuddannelserne ved Syddansk Universitet

  • Henrik Berggren, Institutchef Journalistik, DMJX, tiltrædende formand.

  • Ulrik Haagerup, direktør for Constructive Institute

  • Cathrine Gyldensted, journalist og forfatter til bogen “Blev du klogere?”

  • Marianne Bugge Zederkof, repræsentant for Danske Medier

  • Signe Aarestrup, repræsentant for Dansk Journalistforbund

  • Peter Bendix Pedersen, repræsentant for de frie skoler.

  • Andreas Thorsen, repræsentant for Zetland, vinder af Folkets Journalistpris 2023

Læs mere om prisen på Frirummets hjemmeside.