7 gode råd: Sådan sætter I nye mål for jeres forening

7 gode råd: Sådan sætter I nye mål for jeres forening

Redaktionel dato: 16. januar 2024

Landsformand for Dansk Oplysnings Forbund, Torben Stenstrup, spørger, om der er behov for et ”tronskifte” i jeres lokalforening for at nå jeres mål. Han kommer med en række gode råd til at sætte - og nå - mål for sin forening.

I årets begyndelse er det en god idé at løfte blikket og se på foreningens fremtid, lyder det fra Landsformand for Dansk Oplysnings Forbund Torben Stenstrup.

I årets begyndelse er det en god idé at løfte blikket og se på foreningens fremtid, lyder det fra Landsformand for Dansk Oplysnings Forbund Torben Stenstrup.

Der blev skrevet Danmarkshistorie, da Dronning Margrethe søndag abdicerede og overlod tronen til sin søn Kong Frederik den 10. I den forbindelse stiller landsformand for Dansk Oplysnings Forbund, Torben Stenstrup, spørgsmålet om, der også er behov for et ”tronskifte” i jeres lokalforening?

Det gør han i et indlæg i Altinget den 12. januar., hvor han opfordrer til, at man som lokalforening løfter blikket og sætter fokus på ambitioner, ønsker og drømme om foreningens udvikling. Ellers risikerer man at drukne i drift.

Motivation

Som foreningsleder kan man fx spørge sig selv, hvad der motiverer og driver engagementet som leder?

”For nogle er det den faglige udfordring i opgaverne, andre er optaget af det sociale fællesskab og nogle finder brændstoffet i glæden ved at gøre noget godt for andre.

Når du tænker over dit foreningsvirke i 2023, kan du sikkert komme i tanke om konkrete hændelser, der gav dig energi og styrkede din motivation. Men du kan sikkert også nævne situationer, der drænede dig for energi og gav anledning til at overveje, om dit frivillige engagement står mål med dit personlige udbytte,” skriver han.

Samtidig peger han på, at man skal huske at gå i dialog med de frivillige i foreningen. Måske kan de samtaler føre til ændringer i funktioner, ansvar og rollefordeling eller behov for nye arbejdsmetoder og efteruddannelse eller inspiration fra udefrakommende oplægsholdere.

Hvornår er man en succes?

Torben Stenstrup mener også, at man skal overveje, hvad faglig succes og værdiskabelse er i foreningen.

Det kan være nye medlemmer, flere frivillige, et nyt klubhus, nye kerneaktiviteter. Han opfordrer til, at man skal spørge sig selv, hvilke konkrete, realistiske – men samtidig ambitiøse – målsætninger, der kan gøre foreningen mere slagkraftig og attraktiv i løbet af 2024. 

Et tronskifte i ledelsen

Et andet sted at rette opmærksomheden er ledelsessituationen i lokalforeningen. Mange foreninger oplever udfordringer med at tiltrække nye, yngre kræfter til bestyrelsen eller engagere dem i udvalg og arbejdsopgaver.

Her er det vigtigt at planlægge og tale om generationsskifter i god tid og arbejde målrettet på at åbne op, udfolde opgaver og inddrage flere medlemmer og frivillige i bestyrelsens arbejde, skriver Torben Stenstrup.

Afslutningsvis understreger Torben Stenstrup, at man skal tale højt om sine overvejelser og målsætninger, så flere medlemmer og frivillige får lyst til at blande sig og engagere sig i foreningens fremtid.

7 gode råd

Torben Stenstrup kommer med syv gode råd til, hvordan I kan sætte mål i sin forening.

  • Spørg medlemmerne, hvornår de mener, at jeres forening er en succes.

  • Arranger en udviklingsworkshop eller et ”foreningstopmøde”, hvor I sætter fokus på foreningsudvikling gennem sjove gruppeopgaver.

  • Skab en ny fortælling om jeres generalforsamling og få dobbelt så mange med som sidste år.

  • Fortæl hinanden, hvad der motiverer jer som frivillige, og aftal hvordan I kan gøre mere af det, der virker godt.

  • Lav en top-5 liste over indsatser, der kan styrke foreningens slagkraft og attraktivitet i 2024.

  • Deltag i inspirationsmøder, oplæg eller kursusdage med fokus på foreningsudvikling i kommunen, landsorganisationen eller lign.

  • Tag hul på samtaler om generationsskifte i foreningens ledelse og undersøg, hvad der skal til for at få flere nye og yngre medlemmer med i arbejdet hos jer.