Aftenskole bragte sig selv i spil og blev aktiv spiller for kommunen

Aftenskole bragte sig selv i spil og blev aktiv spiller for kommunen

Redaktionel dato: 11. september 2024

LOF Nord har indgået et samarbejde Hjørring Kommune, hvor de bidrager til kommunens klimahandleplan. De ressourcer, som oplysningsforbundet investerer i samarbejdet, er godt givet ud, lyder det fra LOF’s udviklingskonsulent.

LOF Nord tilbød at blive en del af Hjørring Kommunes vej til at blive når deres klimamål. FOTO LOF

LOF Nord tilbød at blive en del af Hjørring Kommunes vej til at blive når deres klimamål. FOTO LOF

Udviklingskonsulent i LOF Danmark, Dorthe Lykke Olesen, faldt egentlig lidt tilfældigt over Hjørring Kommunes såkaldte klimarejse.

”Jeg går selv meget op i den grønne omstilling. Men derudover har jeg sommerhus i Nordjylland, så jeg følger med i, hvad der sker i lokalområdet. Og så læste jeg i den lokale avis, at Hjørring Kommune ønskede samarbejdspartnere til deres klimarejse, og det, synes jeg, lød spændende og relevant for os i LOF,” fortæller Dorthe Lykke Olesen.

Og selv om tanken opstod ved en tilfældighed, skulle det vise sig at være særdeles frugtbart for oplysningsforbundet.

Den store klimarejse, som kommunen kalder deres klimahandleplan, har et mål om, at kommunen skal bidrage til at nå en 70 procent reduktion i Hjørring Kommunes CO2-udledning i 2030.

Og i den forbindelse opfordrer de virksomheder, borgere og foreninger til at bidrage til at nå det mål.

 ”I LOF tænkte vi, at det lød som en rigtig gode idé og som en rejse, som vi gerne ville være med på. Vi vil som et stort oplysningsforbund gerne være med der, hvor det sker, og vi mener også, at vi har rigtig meget at bidrage med,” fortæller Dorthe Lykke Olesen.

Folkeoplysningens Dag

Hør meget mere om samarbejdet med LOF Nord og Hjørring Kommune til Folkeoplysningens dag den 30. oktober på Kosmopol i København.

Her kommer Lotte Vang, Chef for grøn omstilling i Hjørring Kommune og Dorthe Lykke Olesen, Udviklingskonsulent i LOF’s landsorganisation og fortæller om deres samarbejde. Derudover kommer Lisa Kimiko Makholm, klima- og miljømedarbejder i Brøndby Kommune og organiseringskonsulent  Sylwia Tawadrous,  fra Democracy X og fortæller om, hvordan man som kommune bedst formår at understøtte de lokale grønne initiativer og lader dem leve og vokse på borgernes præmisser.

Tog imod med kyshånd

Og i LOF lænede de sig ikke bare tilbage i stolen og ventede på en invitation fra kommunen til at blive en del af arbejdet. De tog selv initiativ.

 ”Vi bankede på kommunens dør og sagde – ”vi er et stort oplysningsforbund, og vi kan bidrage”. Kommunens ansatte havde ikke selv tænkt i de baner, og de blev overraskede. Men det var heldigvis en glædelig overraskelse, og de var positivt indstillede fra start,” fortæller Dorthe Lykke Olesen.

Partnerskaber er en stor del af Hjørring Kommunes klimahandleplan og især på det punkt, mente LOF Nord, at de kunne bidrage.

”På det tidspunkt, hvor vi kom med om bord på den store klimarejse, så skete der – for at være helt ærlig – ikke særligt meget i forhold til partnerskaberne.  Så LOF bød ind og foreslog at være medindbyder på partnerskab-dag, og det tog kommunen imod med kyshånd,” forklarer Dorthe Lykke Olesen.

Derudover har LOF Nord været med til at tage initiativ til såkaldte partnerskabsture, hvor man besøger nogle af de organisationer og virksomheder, der er med i partnerskabet.

Uventede gevinster

Udover at LOF Nord er glade for at kunne bidrage til en vigtig dagsorden i deres lokalområde, har investeringen i samarbejdet også båret frugt på en måde, som de ikke havde regnet med.

Blandt andet har de gennem arbejdet i klimapartnerskabet mødt nye samarbejdspartnere, som de samarbejder med.

De har for eksempel indgået et samarbejde med oplevelseshuset Kornets Hus i Hjørring og foreningen Kornets Hus’ venner.

”I Kornets Hus holder de blandt andet foredrag. Her har vi budt ind med at holde tre workshops i kølvandet på foredraget. På den måde kan deltagerne få noget hands on erfaring og dermed blive mere end ”blot” inspireret af foredraget, men også få mere konkret hjælp til at skabe noget reel forandring i deres hverdag, hvis de har lyst til det” forklarer Dorthe Lykke Olesen.   

De vigtigste erfaringer

Tre erfaringer, som LOF Nord har gjort sig, i samarbejdet:

  • Der foregår en hel masse i alle Vent ikke på at de opdager jer og inviterer jer ind på rådhuset. Byd jer selv til og bliv en vigtig spiller i et vigtigt arbejde. Husk at man som folkeoplyser har rigtig meget at byde ind med.

  • Afsæt ressourcer til samarbejdet og husk at det bærer frugt. Det kræver tålmodighed og vedholdenhed, men det er også sjovt og givtigt.

  • Man får nye samarbejdspartnere og udvider sit lokale netværk. Og pludselig opstår der nye muligheder. For eksempel har LOF Nord indledt en dialog med et lokalt gymnasium om, at de måske kan bruge deres skolekøkken. Det er en meget konkret ny mulighed, som samarbejdet har givet os, og som kan hjælpe os i vores daglige arbejde.