Coronaen skabte et demokratisk Hal Koks

Coronaen skabte et demokratisk Hal Koks

Redaktionel dato: 10. august 2021

Corona-nedlukningen satte en effektiv stopper for de fysiske samtaler i folkeoplysningen. Derfor er det afgørende, at vi hurtigt kommer tilbage på samtalesporet, mener DFS, som i de kommende måneder sætter fokus på det lokale demokrati og det aktive medborgerskab.

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

Hal Koch

Hal Koch

Den danske teolog og kirkehistorier Hal Koch skrev og sagde mange ting i sin levetid. Noget var klogere end andet.

Udvalgte dele af hans forfatterskab toner derfor også mere lysende frem, når man genbesøger hans tekster i nutidens bagkloge og klare lys.

Et af de bedre elementer af forfatterskabet var fx, da han skrev – her lettere omskrevet – at demokratiets væsen er samtalen, forhandlingen, den gensidige respekt og forståelse og den heraf fremvoksende sans for helhedens interesse.

Hal Kochs budskab var faktisk ganske enkelt; stridende parter kan kun nå til enighed via samtalen. For kun via samtalen og forhandlingen kan man forstå konfliktens nuancer og forskellige perspektiver.

Og derfor er samtalen også forudsætningen for, at det ikke bare er den stærke, der får ret, og mindretallet der bliver trynet.

Banalt? Bestemt! Sandt? Så afgjort! Vigtigt? Helt vildt!…

….for Hal Koch havde jo ret. Demokrati er ikke blot en styreform. Det er en livsform. Og det indebærer, at man skal dyrke samtalen, som gjaldt det ens liv. Hver eneste dag. Igen og igen.

Hvis vi ikke formår det, så er sværdet den eneste vej til magten. Og så står vi tilbage med et samfund med mindre gensidig respekt og forståelse og med mere forbitrelse og polarisering.

Et demokratisk Hal Koks

I snart 1,5 år har corona-menuen budt på Zoom, Teams og webinarer med hjemmearbejde til dessert. Vi har været digitale zombier, og vores kommunikation har været rammesat af størrelsen på vores computerskærm.

Det har tæret hårdt på vores mentale kræfter, og i DFS ser vi med stor alvor på den mentale mistrivsel, som nedlukningerne har lagt kimen til.

Men det er desværre ikke den eneste urovækkende effekt af coronaen. For med virusset blev der også sat en effektiv stopper for vores adgang til de daglige, dybe og fysiske fællesskaber i folkeoplysningen.

Dér hvor man opbygger menneskelige relationer, som er trygge, kendte og personligt udviklende. Dér hvor man lærer et håndværk og får inspiration til at leve bæredygtigt i sin hverdag. Og ikke mindst dér, hvor man bliver udfordret på sine holdninger via respektfulde samtaler med sine medmennesker.

Fællesskaberne og de fysiske samtaler har været sat ud af spil. Det er en helt uvant situation, der har skabt et Hal Koks i demokratiet.

Og selvom samfundet efterhånden er genåbnet, så er det helt afgørende, at vi kommer tilbage på det fysiske samtalespor i folkeoplysningen med fuld styrke.

DFS-fokus på demokrati og medborgerskab

Derfor sætter DFS i de kommende måneder fokus på vigtigheden af det lokale demokrati og det aktive medborgerskab, der danner rammen om de fysiske møder og samtaler mellem mennesker.

Vi lancerer bl.a. en ny artikelserie, der indeholder idéer til kreative og nye debatformer, der kan forny og styrke demokratiet.  

Derudover lancerer vi også en række værktøjer til, hvordan lokale folkeoplysende skoler og foreninger kan bedrive effektiv lokal interessevaretagelse frem mod kommunalvalget i november.

Og meget, meget mere!

Følg med på vores sociale medier og via vores nyhedsbrev og hjemmeside, hvor vi løbende lancerer initiativerne.    

Nye mødeformer