Ny type frivillige knokler flere timer om ugen

Ny type frivillige knokler flere timer om ugen

Redaktionel dato: 17. april 2024

Dyk ned i en ny rapport fra Analyse og Tal, der har kortlagt en ny type frivillige, der både lægger mange timer i det frivillige arbejde – og bliver hængende i flere år.

”Alle os der elsker svampejagt”, ”Det sker i Horsens”, ”Vi hjælper hinanden – fordi vi har lyst” og ”Ammenetværk for børn 0-2 år”.

Der findes nærmest ikke det fællesskab eller den gruppe, hvor man ikke kan finde en Facebook-gruppe, der matcher.

Og de digitale medborgerhuse trives da også i bedste velgående. Faktisk er 70 pct. af befolkningen over 18 år medlem af en Facebookgruppe, hvilket svarer til 3,3 mio. mennesker for at være helt præcis. Og mere end hver anden dansker er aktiv hver uge eller oftere.

Det viser en ny rapport fra Analyse og Tal.

De digitale ildsjæle

Men hvem driver så disse digitale fællesskaber, der altid holder åbent?

Det gør en skare på titusindvis af frivillige administratorer og ordstyrere. I Analyse og Tals repræsentative undersøgelse svarer 11 pct. af voksne i Danmark, at de er administrator eller ordstyrer i en Facebookgruppe. Så der er potentielt flere hundredetusinde mennesker, der på frivillig basis opretter og driver Facebookgrupper inden for lige præcis det, de er optaget af.

Og de digitale frivillige er dedikerede og loyale.

De bruger i gennemsnit 4,6 timer om ugen på den gruppe, som de bruger mest tid på. Derudover viser undersøgelsen, at 81 pct. driver mere end ét digitalt medborgerhus.

Fire ud af fem digitale frivillige er aktive i deres digitale medborgerhuse på daglig basis, og mere end hver tiende tjekker ind mindst en gang i timen. Der er også tale om et langvarigt engagement: 76 pct. af administratorer og ordstyrere har været digitale frivillige i tre år eller længere.

Nye grupper af mennesker engagerer sig frivilligt

Rapporten viser også, at folk i alle aldre og med alle uddannelsesbaggrunde er digitale frivillige. Deres primære motivation er, at de gerne vil hjælpe nogen, som har brug for det, og gøre en indsats for lokalsamfundet, skriver Analyse og Tal.

Men rapporten peger også på, at der samtidig er et potentiale for, at det digitale format kan engagere nye grupper af frivillige – især flere på offentlig forsørgelse, flere uden uddannelse og flere med fysiske og mentale udfordringer, der gør det svært at være frivillig i traditionel forstand.

”Det har været spændende at se gruppen vokse, og at medlemmerne har glæde af hinandens erfaringer og oplevelser. Da jeg startede gruppen, gav en del andre friluftsgrupper udtryk for skepsis, men gruppen er gradvis vokset, og der har ikke rigtigt været de konflikter mellem medlemmerne, som jeg har set i mange andre grupper.”

Administrator af Facebookgruppe i undersøgelsen

DFS’ årsmøde

Nysgerrig på mere information om digitale frivillige? Så tilmeld dig til DFS’ årsmøde, hvor Analyse og Tal holder et oplæg om deres rapport.

Hele rapporten

Dyk ned i mange flere tal om de digitale frivillige og de digitale medborgerhuse og læs blandt andet, hvad vi danskere får ud af at være medlem af en Facebook-gruppe