DFS-formand: Oplysning og dialog er vigtigere end nogensinde

DFS-formand: Oplysning og dialog er vigtigere end nogensinde

Redaktionel dato: 19. februar 2024

Konfliktniveauet er højt og debatklimaet til tider hadsk og ondskabsfuld, når det kommer til Israel-Palæstina-konflikten. Netop derfor er der brug for folkeoplysning og dialog mere end nogensinde, skriver DFS’ formand i Berlingske. Vi bringer et uddrag af indlægget her. 

DFS' formand bag indlægget "Oplysning og dialog om Israel/Palæstina-konflikten er vigtigere end nogensinde" i Berlingske

DFS' formand bag indlægget "Oplysning og dialog om Israel/Palæstina-konflikten er vigtigere end nogensinde" i Berlingske

Ordet ”holocaust” ledsaget af en grine-smiley. Et fusioneret symbol af et hagekors og en davidsstjerne. Beskyldninger om at være zionister. Det var, hvad to foredragsholdere blev mødt med, da et foredrag om jødeforfølgelse i et kulturhus på Frederiksberg blev annonceret på Facebook.

Tonen på Facebook tvang de to lektorer bag foredraget til at aflyse. Et foredrag, som de ellers havde turneret med i 20 år på blandt andet efterskoler og aftenskoler landet over.

(…)

Sagen om foredraget står desværre langt fra alene. Man skal ikke dykke langt ned i kommentarsporene, der knytter sig til konflikten mellem Israel og Palæstina på de sociale medier, før man ser, at det får folk op i det røde felt. Tonen bliver hurtigt hård, ja sågar hadsk og i nogle tilfælde truende. Og det gælder for begge lejre.

Jeg forstår godt, at der er mange, stærke følelser på spil. Selvom krigen finder sted langt fra Danmark, så rammer den mange mennesker, der bor i Danmark, hårdt. Der er tale om krigens grusomme ansigt og om liv og død, så selvfølgelig kan bølgerne gå højt.

(…)

De to oplægsholdere havde deres gode grunde til at aflyse foredraget på Frederiksberg. Men det ærgrer mig alligevel, at det kom dertil. Det burde ikke være nødvendigt, at fredsommelige foredrag om jødedommen eller islam for den sags skyld i landets kulturhuse, biblioteker eller aftenskoler skal aflyses, fordi tonen bliver ondskabsfuld på de sociale medier. 

For det er jo netop nu – i en tid, hvor konfliktniveauet er tårnhøjt og polariseringen er ekstremt udtalt – at vi har brug for folkeoplysning, dialog og fællesskaber, hvor der er plads og tid til nuancerne og uenigheden. (…)

Læs hele indlægget