Disse fire politikere skal bekæmpe foreningsbureaukrati i EU

Disse fire politikere skal bekæmpe foreningsbureaukrati i EU

Redaktionel dato: 21. oktober 2024

Fire danske EU-parlamentarikere har fået plads i EU’s økonomiudvalg, som blandt andet behandler hvidvasklovgivningen, der er en af hovedårsagerne til danske foreningers bøvl og bureaukrati.    

EU-parlamentet – og især EU’s økonomiudvalg – en god kampplads, hvis man vil foreningernes bøvl med banken til livs, fordi det er her hvidvasklovgivningen udspringer fra. Pressefoto: Europaparlamentet.

EU-parlamentet – og især EU’s økonomiudvalg – en god kampplads, hvis man vil foreningernes bøvl med banken til livs, fordi det er her hvidvasklovgivningen udspringer fra. Pressefoto: Europaparlamentet.

Af Lisa Ioannou

Når ildsjæle i danske foreninger er ved at drukne i bankbøvl i form af skrappe dokumentationskrav og høje gebyrer fra banken, så hænger det blandt andet sammen med EU’s hvidvasklovgivning.

Derfor er EU-parlamentet – og især EU’s økonomiudvalg – en god kampplads, hvis man skal komme bøvlet til livs.

DFS har spurgt de fire danske EU-parlamentarikere, der har fået plads i udvalget efter parlamentsvalget i juni:

”Hvad vil du gøre for at undgå, at fremtidig EU-lovgivning bliver en bureaukratisk byrde for foreningslivet?”

Kira Marie Peter-Hansen, Socialistisk Folkeparti

“Jeg vil først og fremmest forsøge at komme til bunds i, hvor problemet er. Er det EU-lovgivningen, national implementering eller overimplementering og gebyrer fra bankerne, der er årsag til problemerne? Lige nu sendes aben desværre tit videre mellem politikere, sektorer og foreningsliv, og det er frustrerende for alle, og løser ikke problemet.

Mange af kravene udspringer af EU’s hvidvasklovgivning. Vi kan alle blive enige om, at vi vil sætte ind over for hvidvask. Det, vi skal finde ud af, er hvordan, vi kan bibeholde en god kontrol fra bankernes side, men samtidig sikre fleksibilitet for lav-risiko kunder, som foreningslivet ofte er.” 

(Foto: EU-Parlamentet)

Kira Marie Peter-Hansen, Socialistisk Folkeparti

Morten Løkkegaard, Venstre

Venstre og jeg vil naturligvis arbejde på at lette byrden for foreningerne og undgå, at fremtidig EU-lovgivning bliver en bureaukratisk hindring. Det er også velbeskrevet i vores foreningsudspil: "Slut med bøvl og bureaukrati i foreningslivet".

Vi vil blandt andet fokusere på at forenkle GDPR-reglerne, så de bliver mere tilgængelige og overskuelige for frivillige foreninger. Dette vil gøre det lettere for dem at håndtere data uden at bruge unødig tid på papirarbejde. Det skal ske i parløb med en øget digitaliserings proces, som skal gøre det langt lettere at få tilladelser til at afholde events, markeder og lokale arrangementer. Vi vil arbejde på, at midlertidige tilladelser, der gælder i flere år, kan blive en realitet i overgangsperioden.

Venstre planlægger også at nedsætte en regelforenklings-task-force, der skal rydde op i uhensigtsmæssige regler og sikre, at nye bestemmelser ikke rammer frivillige foreninger unødigt hårdt.

Vi vil arbejde for, at bankerne betragter frivillige foreninger som "lavrisiko-kunder", så de ikke bliver pålagt unødige dokumentationskrav. Det skal desuden være muligt for foreninger at få en basal foreningskonto, som bankerne skal behandle inden for 10 dage.

Vi ser også behovet for at fjerne unødvendige krav til kommunernes tilsyn, så de kan fokusere på det essentielle. For at understøtte frivillige vil vi arbejde for, at godkendte foreninger kan udbetale skattefrie honorarer til frivillige ledere op til 50.000 kr. årligt. Samtidig ønsker vi at introducere et frivillighedsbevis til unge, der deltager i foreningslivet, for at motivere flere unge til at engagere sig.

 

Endelig vil vi gøre det billigere at være medlem af en forening, eksempelvis gennem et foreningsfradrag, så medlemskaber bliver mere attraktive. Disse tiltag vil samlet set bidrage til, at frivillige kan bruge mere tid på det, de brænder for – nemlig at skabe meningsfulde fællesskaber og aktiviteter.

Morten Løkkegaard, Venstre

Niels Fuglsang, Socialdemokratiet

"Jeg tror, vi skal være meget mere opmærksomme på at lave lovgivning, der målrettes der, hvor problemerne faktisk er, og ikke kører alt for meget over samme kam. Det er problematisk, at mindre frivillige foreninger på mange måder sidestilles med virksomheder, når det kommer til hvidvasklovgivningen. Det medfører i visse tilfælde urimelige administrative byrder, som ikke er fordrende for det foreningsliv, jeg, sammen med mange andre, ønsker at fremme.

Jeg mener vi skal arbejde mere med risikoprofiler med henblik på at give mere frihed til mindre foreninger drevet af frivillige. Det er ikke lige til, da det jo i sidste ende handler om at forhindre snyd og svindel. Men det er selvfølgelig en balancegang, som vi uden tvivl skal være lidt mere opmærksom på i fremtiden."

Niels Fuglsang, Socialdemokratiet

Kristoffer Storm, Danmarksdemokraterne

"EU har fået nye regler for antihvidvask, fordi visse banker ikke tog deres ansvar seriøst og hjalp en masse kriminelle med at hvidvaske milliarder af kroner. 

Selve lovsættet er blevet stemt igennem, så dér hvor vi må lægge fokus er på implementeringen samt den lovgivning som skal udmøntes igennem retsakter. 

I Danmarksdemokraterne er vi meget opmærksomme på, at de nye regler skal tilpasses små, frivillige foreninger og mindske bureaukrati så meget som muligt. Derfor holder vi stærkt øje med implementeringen af EU's nye regler for anti-hvidvask."

Kristoffer Storm, Danmarksdemokraterne