Seneste nyheder
Danmarks Radios dokumentarserie ’Demenskoret’ har gjort indtryk på befolkningen. Og det kan mærkes hos flere medlemmer af Dansk Folkeoplysnings Samråd, som er i fuld gang med at oprette demenskor.

"Demenskoret" på DR har skabt efterspørgsel på kor for demente. Det mærker flere DFS-medlemmer. Foto: DR
Af Anine Nathalie Neumann Mansur
At sang kan bringe livsglæde i en svær tid har været tydeligt for enhver, der har fulgt med i DR’s dokumentarserie ’Demenskoret’, der har løbet hen over skærmen de seneste uger.
17 modige mennesker med demens lykkedes i serien med at indgå i et trygt sangfællesskab, på trods af at nogle delvist har mistet sproget, og andre har besvær med hukommelsen eller med at føle sig trygge.
Nu skal flere mennesker med demens få lignende succesoplevelser. Det er målet for Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR, der er et partnerskab, der er skabt i forbindelse med dokumentarserien.
Startskuddet for en ny indsats
Flere medlemsorganisationer af Dansk Folkeoplysnings Samråd hilser initiativet velkomment.
En af organisationerne er LOF. LOF’s landsorganisation har opfordret deres aftenskoler til at se på, hvilke aktiviteter de kan sætte i gang for mennesker med demens.
Hos LOF Syd har de været hurtige til at gribe bolden. Onsdag efter efterårsferien inviterer de i samarbejde med Broager Kirke et næsten fyldt demenskor til første sangtime ud af otte.
”Demenskoret passer perfekt ind i vores dagsorden. Vi er gode til hensyntagende hold, og vi kigger lige nu ind i at prøve at lave flere tilbud til mennesker med demens. Det er altså et startskud til at fylde flere aktiviteter på, efterhånden som vi får målgruppen ind,” siger Louise Weiss Petersen, der er skoleleder i LOF Syd.
Frederik Quintus Bak, der er organist i Broager Kirke i Sønderborg Kommune, skal som nyuddannet demenskorleder fra Sangens Hus lede koret. Han er en ud af de 150 nye demenskorledere i Danmark ifølge tal fra DR.
De rette rammer
Når man skal starte et demenskor, må man ryste posen lidt. Det erfarede værtinde Puk Elgård og korleder Claus Christensen i DR’s dokumentarserie.
LOF Syd har taget ved lære af deres erfaringer.
”Vi har lagt vægt på, at det skal ske i et roligt miljø, hvor man kan køre lige til døren. Og så inviterer vi pårørende med inden for,” siger Louise Weiss Petersen.
LOF Syd lagde mærke til et tredje succeskriterie, da de fulgte med på skærmen.
”Da vi kiggede med på DR, tænkte vi, at det ville være godt med én i rollen som Puk Elgård, så det ikke kun er korlederen, der skal stå for det hele,” siger Louise Weiss Petersen.
Derfor får demenskoret i Broager Kirke tilknyttet en ’hyggeminister’, som skal sørge for hyggeligt socialt samvær og praktiske ting.
Ukendt land
Hyggeministeren er et led i at skabe de bedste rammer for demenskoret. Det samme er de pårørende.
Mødetidspunktet for demenskoret blev derfor fluks ændret, da LOF Syd fik flere henvendelser fra pårørende, hvis arbejde forhindrede dem i at deltage om formiddagen.
”Det er godt at gøre sig nogle erfaringer, når det er en målgruppe, vi ikke er så vant til at arbejde med,” siger Louise Weiss Petersen.
Arbejdet er i fuld gang, og LOF Syd har flere tilbud på tegnebrættet til mennesker med demens inde på livet.
Foruden demenskoret inviterer LOF Syd d. 6. november til fællessang i Gråsten sammen med DR’s demenskorleder Claus Christensen. Også her er tilmeldingerne strømmet ind.
Sangen ekkoer
LOF er ikke det eneste medlem hos Dansk Folkeoplysnings Samråd, der sætter demens på dagsordenen ude på aftenskolerne.
Også hos DOF’s aftenskoler spirer demenskor og andre demensrettede aktiviteter.
”Det er travle folk med meget om ørene, men når vi ringer til dem, oplever vi stor opbakning og handlekraft,” siger Martin Hansen, kommunikationskonsulent hos DOF.
DOF Paarup Aftenskole i Odense har længe haft demenskor, og nu følger DOF’s aftenskoler i blandt andet Roskilde og Næstved trop.
Og i FOF er de i gang. FOF Herning har oprettet et demenskor med 8 kursusgange.
Indsatsen på aftenskolerne og de mange nyuddannede korledere står ikke alene.
155 medarbejdere på aktivitetscentre, demenscafeer og plejehjem er gennem et sangkursus blevet klædt på til at styrke sangen, når mennesker med demens samles. Det skriver DR.