Seneste nyheder
En jury har nu udvalgt fem folkeoplysende initiativer, der er nominerede til at vinde Folkeoplysningens Pris 2024, som uddeles af Dansk Folkeoplysnings Samråd.
De nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024 er nu fundet, og det er et stærkt felt på fem initiativer, der er med i slutspurten om at vinde prisen.
De nominerede er:
- Vild med Vilje
- Maratonsang
- Det store ålegræsinitiativ
- Demenskor i Danmark
- Andelsgaarde
Vild Med Vilje er et initiativ, der har til formål at få os til at øge biodiversiteten der, hvor vi bor, arbejder og opholder os. På få år har Vild Med Vilje været med til at skærpe vores bevidsthed om vigtigheden i at tage hensyn til naturen omkring os, i haver, parker og på virksomhedsarealer. Vild med Vilje har i dag vokset sig til en folkebevægelse, som skaber forandring præget af håb og handling.
Maratonsang er et årligt arrangement , hvor mennesker samles fra solopgang til solnedgang på årets længste dag om én simpel aktivitet: fællessang fra Højskolesangbogen. Vartov danner en historisk ramme om arrangementet, fordi det var netop her, N.F.S. Grundtvig havde sit virke som præst og på den tid fyldte Vartov Kirke med mennesker og salmesang. Arrangementet organiseres af de 14 kollegianere på Vartov, som har skabt en levende tradition, hvor vores fælles sangskat bæres videre af den unge generation.
Det Store Ålegræsinitiativ inviterer danskerne til at plante ålegræs på 32 forskellige lokaliteter på tværs af landet. Ålegræs er levested og spisekammer for fisk og fugle og har derfor stor betydning for havets biodiversitet. Udplantningen sker på Havets Dag, hvor danskerne får mulighed for at samles i fællesskab og bidrage aktivt til at skabe bedre betingelser for det kriseramte havmiljø.
Demenskor i Danmark skaber sangaktiviteter for mennesker med demens og deres pårørende over hele landet. Blandt denne gruppe er ensomhed og isolation et udbredt problem, men gennem tilpasset gruppesang kan man fremme livskvalitet og fællesskab, modvirke stress og depression samt stimulere hukommelsen. Demenskor i Danmark er skabt i et partnerskab mellem fire aktører: Aalborg Universitet, Sangens Hus, Danmarks Radio og Alzheimerforeningen.
Andelsgaarde er en ny andelsbevægelse, der opkøber landbrugsjord og omlægger det til regenerative jordbrug. Den regenerative dyrkningsmetode binder mere CO2, end det udleder, skaber biodiversitet, og er således særdeles bæredygtig. Jordbrugene ejes i fællesskab af foreningens 3.000 medlemmer, men drives til dagligt af forvaltere, som jævnligt åbner gårdene og involverer nysgerrige medborgere til aktiviteter som markvandringer, arbejdsdage, fællesspisninger og skolehaver.
Fejrer folkeoplysningens sammenhængskraft
De fem nominerede er blevet udvalgt af en jury blandt i alt 28 indstillinger til prisen.
Folkeoplysningens Pris uddeles af Dansk Folkeoplysnings Samråd for at fejre folkeoplysningen og den sammenhængskraft, som den skaber i samfundet. Prisen, der er på 10.000 kroner, uddeles på Folkeoplysningens Dag den 30. oktober, som Dansk Folkeoplysnings Samråd afholder.
Tidligere vindere af Folkeoplysningens Pris er Grønne Nabofællesskaber og initiativet March Mod Ensomhed.
De fire kriterier for prisen er:
- Initiativet skal være ekstraordinært ved at gå forrets og skabe nye muligheder for folkeoplysningen.
- Initiativet skal skabe nye former for fællesskaber, der bryder med vane- og kassetænkning.
- Initiativet skal udføres med stor gennemslagskraft, der får deltagerne til at engagere sig i en sag.
- Initiativet skal udvikle folkeoplysningen og skabe forandring for mennesker til inspiration for andre folkeoplysende aktører.
Prisens jury
Juryen består af:
Søren Peter Hansen, direktør FOF Aarhus
Kirsten Ida Enemark, viceforstander Roskilde Festival Højskole
Pia Sverdrup, bestyrelsesmedlem i DAOS
Annemarie Balle, formand for Folkevirke
Sofie Nymand Ammundsen, Dansk Folkeoplysnings Samråd