Grønne Nabofællesskaber vinder Folkeoplysningens Pris

Grønne Nabofællesskaber vinder Folkeoplysningens Pris

Redaktionel dato: 11. oktober 2022

Lokalt græsrodsarbejde, folkelig grøn omstilling og inspirerende fællesskaber. Det er hovedingredienserne i borgerinitiativet Grønne Nabofællesskaber’ der modtog Folkeoplysningens Pris 2022.

Bent Mariager, stifter af Grønne Nabofællesskaber, tog imod prisen, der blev overrakt af N.F.S. Grundtvig.

Bent Mariager, stifter af Grønne Nabofællesskaber, tog imod prisen, der blev overrakt af N.F.S. Grundtvig.

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

Grønne Nabofællesskaber blev kåret som vinder af Folkeoplysningens Pris 2022. Borgerinitiativet modtog prisen for at have igangsat et ekstraordinært folkeoplysende tiltag, der med stor gennemslagskraft har udviklet folkeoplysningen og skabt nye fællesskaber.

Og det var en begejstret stifter, Bent Mariager, der modtog prisen til Folkeoplysningens Dag i Kulturhus Bunkeren i Aarhus den 6. oktober:

”Jeg takker med mit hjerte, mine hjerne og mine hænder. Min drøm om at sætte gang i lokal handling og omstilling i hele Danmark blev til virkelighed, og jeg står her i dag med jer – og ikke mindst Grundtvig – og er beæret over at modtage Folkeoplysningens Pris.”

Derfor fik de prisen

Læs hele motivationen her.

En græsrodsbevægelse

Grønne Nabofællesskaber har etableret 146 grønne lokale fællesskaber i 88 kommuner over hele landet.

Her deltager over 8.200 medlemmer i bæredygtige lokale aktiviteter, hvor der er fokus på at inspirere hinanden til at finde fælles grønne løsninger. Aktiviteterne tæller alt fra ’vilde’ haver og bytteøkonomi til delebilsordninger og fællesspisning.

Målet med Grønne Nabofællesskabers er at nedsætte CO2-aftrykket og accelerere den grønne omstilling med afsæt i selvorganiserede fællesskaber.

Læs mere om Grønne Nabofællesskaber

Udvikler medborgerskabet

Vinderen blev udvalgt af en jury bestående af Bernhard Trier Frederiksen fra Oplysningsforbundet Fora, Søren Børsting fra Højskolerne, Adam Meinertz fra Folk & Sikkerhed, Pia Sverdrup-Jensen fra Dansk Amatør Orkester Samvirke, Annemarie Balle fra Folkevirke og Natacha Holst Hansen fra DFS.

Juryen lagde bl.a. vægt på, at Grønne Nabofællesskaber går forrest og viser nye muligheder for folkeoplysningen. Samtidig var juryen begejstret for, at initiativet er med til at udvikle det aktive medborgerskab, hvor borgerne inviteres til at deltage i nye bæredygtige fællesskaber ud fra borgernes egen lyst og interesse.

Uddrag af juryens motivation:

”Grønne Nabofællesskaber skubber til en udvikling af det danske deltagende demokrati, hvor det ikke kun er en bajer, vi udveksler over hækken, men hvor mennesker over hele landet går sammen i bæredygtige interesse- og ejerfællesskaber, hvor naboer i de danske villakvarterer deles om havemaskiner, og hvor beboere i landets store byer udveksler frø og planter til at forgrønne deres altaner og fællesarealer.”

Et stærkt felt af nominerede

Grønne Nabofællesskaver vandt prisen blandt fire andre nominerede, der talte ’Brobyggeruddannelsen’ (Foreningen Brobyggerne), ’Online-rejser’ (Demokrati i Europa, Oplysningsforbundet), ’Goldschmidts Musikakademi’ og ’Røst’ (Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet).

Med prisen modtager Grønne Nabofællesskaber 10.000 kr., der er øremærket til at udbrede det folkeoplysende initiativ.

Bliv en del af et grønt nabofællesskab