Seneste nyheder
Her får du overblikket over afbureaukratiseringsudspillet, der skal gøre livet lettere for foreningslivet.
Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza
”Regeringen går til kamp mod regeltyranni”.
Dét er overskriften på SVM-regeringens nye afbureaukratiseringsudspil, der skal fjerne bureaukrati og gøre livet lettere for foreninger over hele Danmark.
Udspillet består af i alt otte initiativer.
Heriblandt er et forslag om at lempe bygningsreglementet for at gøre det lettere at afholde blandt andet markeder og mindre musikarrangementer. Regeringen vil også se på mulighederne for at give flerårige tilladelser til arrangementer, så foreninger ikke skal søge kommunen hvert år.
Samtidig vil regeringen arbejde videre med initiativer, som allerede er sat i gang.
Det handler bl.a. om at gøre samarbejdet med bankerne lettere, hvor foreninger skal have adgang til en basal betalingskonto, og hvor vejledningen om risikovurdering af foreninger for hvidvask og terrorfinansiering vil blive evalueret.
Fra snak til handling
En af hovedearkitekterne bag udspillet, der blev lanceret den 15. august, er kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Her lagde han vægt på, at det er på tide at gøre noget ved de udfordringer, som foreningslivet oplever:
"Foreningerne og de frivillige ildsjæle udgør fundamentet under vores demokrati. Derfor er det hovedrystende, at mængden af skrankepaveri og papirnusseri er blevet så voldsomt, at det truer de frivilliges engagement. Vi har alt for længe talt om, at vi skal gøre op med de mange regler, der spænder ben for det frivillige arbejde."
"Nu er det tid til handling. Derfor sætter regering gang i en bred og markant indsats, hvor vi skal hele vejen rundt for at nedbryde regeltyranniet. Allerede nu går vi i gang med blandt andet at gøre det lettere at holde f.eks. markeder og små festivaler og rydde ud i tilladelser og papirarbejde for arrangementer, der holdes hvert år.”
De otte initiativer
- Lempelser af bygningsreglementet. Det bliver nemmere at afholde festivaler, markeder mv. med under 500 deltagere.
- Flerårige tilladelser og faste årlige arrangementer. Regeringen vil arbejde for, at foreninger kan undgå at sende ansøgninger og indhente tilladelser hvert år, hvis man gentager det samme arrangement.
- Enklere GDPR-regler. Regeringen vil arbejde for at lempe GDPR-reglerne for frivillige foreninger på EU-niveau.
- Ny digital løsning for indhentelse af børneattester. Regeringen vil arbejde for, at det på sigt bliver nemmere for foreninger at indhente børneattester.
- Evaluering af vejledning for banker. Regeringen vil som tidligere annonceret evaluere den nuværende vejledning til risikovurdering af foreninger.
- Basal betalingskonto for foreninger. Regeringen vil som tidligere annonceret styrke foreningers adgang til en bankkonto.
- Foreningsarbejde for 13-14-årige. Regeringen vil udvide listen af arbejdsopgaver, som unge 13-14-årige kan udføre – fx så de kan assistere trænere, spejderledere mv.
- Partnerskab med organisationer fra foreningslivet. Regeringen vil nedsætte et partnerskab, som skal komme med yderligere anbefalinger til, hvilke regler og byrder, der bør fjernes.
Behov for flere initiativer
Som en del af udspillet vil regeringen også nedsætte et partnerskab af organisationer fra det frivillige foreningsliv, som skal komme med anbefalinger til, hvilke yderligere regler der kan forenkles eller helt fjernes.
Regeringen forpligter sig til at følge anbefalingerne. medmindre der er en klar begrundelse for, at det ikke er muligt.
DFS’ formand, Per Paludan Hansen, som repræsenterer DFS i det nye partnerskab, lagde da også vægt på, at vi ikke er i mål med at bekæmpe bøvlet, da han udtalte sig til Altinget:
”Dagens udspil er et rigtig fint første skridt i forhold til at tage livtag med de bureaukratiske udfordringer, som kvæler det danske foreningsliv, som vi alle holder så meget af. Men arbejdet stopper ikke med dette her udspil. Derfor er arbejdet i partnerskabet, som DFS indgår i, også rigtig vigtigt i forhold til for alvor at komme det bureaukratiske bøvl til livs.”