Seneste nyheder
’Min mening om folkeoplysningen’: Hver måned stiller Dansk Folkeoplysnings Samråd, DFS, fem aktuelle spørgsmål til et menneske, der er en del af folkeoplysningens meningsfulde fællesskaber.
I dag har vi talt med 22-årige Caroline Raundahl, der er nystartet elev på Testrup Højskole. Efter en intens start har hun nu fundet sig til rette på skolen ved Mårslet syd for Aarhus.
Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza
Hvorfor valgte du at starte på Testrup Højskole?
Jeg besøgte skolen for et år siden, hvor den gjorde et stort indtryk på mig. Skolens faciliteter og omgivelser med det pulserende musikhus, de hyggelige værelser og den grønne natur gav mig en følelse af at være hjemme. Og det er som om, at der er en særlig sjæl på skolen, som appellerede til mig. Man kan mærke, at det er et sted, hvor der er blevet levet og skabt igennem årene.
Men jeg valgte også Testrup på grund af linjefagene kunst, teater, musik, skriv og filosofi som skolen tilbyder. De fag tiltrækker skabende mennesker, der har noget på hjerte, og det talte virkelig til mig. Det ville jeg gerne være en del af.
Hvordan havde du det i tiden op til, at du skulle starte?
Jeg var meget stresset. Jeg var lige flyttet ud af min lejlighed i Aarhus, og jeg boede skiftevis hos mine forældre i Vejle og hos min veninde i Aarhus. Så jeg følte mig ret hjemløs i den periode, og mentalt var jeg slet ikke klar til at flytte ind på skolen og møde de andre elever. Derfor var de første dage også ret intense og overvældende for mig, og jeg skulle lige lande i min nye virkelighed og have mit hoved med.
Hvordan har det været at gå på højskolen i den første tid?
Det er meget specielt at dele værelse og bo tæt sammen med de andre elever. Det skal jeg lige vænne mig til. Og det har også krævet en masse energi at være social hele tiden. Man skal dele ud af sig selv og være på. Men netop derfor har jeg også mødt en masse gode og søde mennesker, der har inspireret mig. Så det giver virkelig pote, når man giver noget af sig selv og kaster sig ud i de nye relationer.
Det faglige har også været både intenst og inspirerende. På min musiklinje spiller jeg klaver, tværfløjte, trommer og synger, og her skulle vi allerede fortolke en opera den første undervisningsdag, og efter kun to uger spillede vi en koncert for hele skolen. Vi bliver bare kastet ud i det, og det har virkelig rykket ved min comfort-zone. Det er vildt fedt.
Hvad håber du at få ud af opholdet?
Jeg håber at komme i bedre kontakt med, hvem jeg er som menneske. Hvad er det, som jeg står for? Og hvad er det, der gør mig glad? Det vil jeg gerne have svar på.
Heldigvis er der både tid og plads til at finde svarene her på Testrup, og jeg synes, at det er et stort privilegium, at jeg kan sænke tempoet i mit liv og finde en ro i mig selv.
Hvilken rolle synes du, at højskolerne spiller i det danske samfund?
Jeg synes, at højskolerne spiller en essentiel rolle. De skaber et rum, hvor man kommer ud over sig selv og sin egen næsetip. På højskolerne får du tid og plads til at lære dig selv og andre personer bedre at kende, samtidig med at du bliver et mere vidende menneske med en bredere horisont.
Og så giver højskolerne også et åndeligt indspark, der er noget mere og dybere end for eksempel at gå på arbejde eller gå i byen. Jeg synes, at det er livgivende at gå på højskole.