Joy Mogensen: Bedre forhold for folkeoplysning og foreninger

Joy Mogensen: Bedre forhold for folkeoplysning og foreninger

Aftenskoler skal have mere anvendelige lokaler. Foreningerne skal have mindre administrativt bøvl. Og så der en sommerpakke på vej til hjælp for foreningernes genstart efter coronaen.

Af Michael Voss

"Forestil dig, at du i mange år har spillet i et stort symfoniorkester på 70 personer. I plejer at øve i en stor koncertsal - men pludselig bliver I anvist et helt almindeligt klasselokale på en folkeskole," skriver kulturminister Joy Mogensen.

"Forestil dig, at du i mange år har spillet i et stort symfoniorkester på 70 personer. I plejer at øve i en stor koncertsal - men pludselig bliver I anvist et helt almindeligt klasselokale på en folkeskole," skriver kulturminister Joy Mogensen.

Kulturministeren har virkelig skabt positive forventninger til fredagens konference om foreningernes forhold – og til de efterfølgende politiske initiativer. Det sker i et debatindlæg i Berlingske Tidende i går og et interview i Altinget i dag.

Motivationsdræber

Joy Mogensen indleder debatindlægget med disse ord:

”Forestil dig, at du har tilmeldt dig et madlavningskursus på den lokale aftenskole. Forestil dig så, at du efterfølgende opdager, at det skal foregå i skolekøkkenet på den lokale folkeskole, hvor køkkenbordene er beregnet til 4.-klasses elever og går dig til knæene. Eller forestil dig, at du i mange år har spillet i et stort symfoniorkester på 70 personer. I plejer at øve i en stor koncertsal - men pludselig bliver I anvist et helt almindeligt klasselokale på en folkeskole. Eksemplerne her kan dræbe enhver motivation.”

Fællesskabets styrke

Det er en virkelighed, som aftenskolerne for alvor kan genkende. De er med garanti også enige, når ministeren skriver, at ”… foreningslivet er en vigtig del af det danske demokrati. Det er her, vi indgår i fællesskaber, der sammen med vores familieskole-og arbejdsliv er med til at danne os. Det er her, vi lærer at lytte til de andre i orkestret, det er her, vi lærer spillereglerne og oplever styrken i det at være en del af et fællesskab.”

Og humøret i folkeoplysningen og foreningslivet vokser med garanti, når de læser, at det ligger deres minister ”… meget på sinde at forsøge at løse foreningernes udfordringer.”

Sommer- og efterårspakke

I Altinget bekræfter Joy Mogensen, at det skal være lettere at drive forening i Danmark. Derudover stiller hun en økonomisk saltvandsindsprøjtning i udsigt.

”Foreningerne har løftet en stor opgave under corona og har mere end nogensinde brug for at mærke, at politikerne har tillid til dem. Derfor er de økonomiske muligheder for at understøtte foreningslivet også en del af de igangværende forhandlinger omkring sommerpakken,” siger hun.

Kulturministeren vil i øvrigt arbejde for, at det bliver en sommer- og efterårspakke i denne omgang.

Kulturministerets konference om foreningslivets vilkår

Konferencen finder sted den 4. juni. Den gennemføres i samarbejde med DFS, DGI, DIF, DUF og Firmaidrætten.

Det er muligt, at overvære konferencen på stream via tilmelding hos DFS.