Kulturministeren: Hellere grundtilskud end puljer

Kulturministeren: Hellere grundtilskud end puljer

Redaktionel dato: 18. september 2020

Joy Mogensen lufter nogle sine ideer for en revision af folkeoplysningsloven. ”Vi skal undersøge de dynamikker, der ligger i de måder, vi giver tilskud på,” siger hun i et interview i Højskolebladet.

“Hvis der er noget, vi har brug for i den tid, vi lever i nu,  er det folkeoplysning,” siger kulturministeren. (Foto: Kristian Brasen)

“Hvis der er noget, vi har brug for i den tid, vi lever i nu, er det folkeoplysning,” siger kulturministeren. (Foto: Kristian Brasen)

Højskolebladet bringer i denne måned et større interview med kulturminister Joy Mogensen. Af gode grunde fokuserer det på højskolerne, men kulturministeren får samtidig lukket lidt op for sine tanker om en ny folkeoplysningslov.

Gentænk folkeoplysningen

For det første signalerer Joy Mogensen et højt ambitionsniveau. Hun ønsker ikke bare ændringer i loven, men også ”en generel gentænkning af folkeoplysningsområdet”. Det begrunder hun med folkeoplysningens vigtighed netop nu:

“Hvis der er noget, vi har brug for i den tid, vi lever i nu, hvor vores etablerede mediebillede er under pres, og hvor danskerne samtidig efterspørger viden om verden, så er det folkeoplysning,” siger kulturministeren i interviewet.

Modstander af puljer

Der er næppe tvivl om, at økonomi vil spille en betydelig rolle, når folkeoplysningsloven skal revideres. Om højskolernes finansiering siger Joy Mogensen:

“Vi bruger ret mange penge på folkeoplysning i Danmark. Og så skal vi selvfølgelig hele tiden turde undersøge de dynamikker, der ligger i de måder, vi giver tilskud på.”

Hun fortæller, at hun har en “indædt aversion” mod puljemidler, hvilket skyldes hendes fortid i det kommunale.
“Jeg er inderst inde en lodret modstander af puljer. De løber hele tiden ud, og det bliver hele tiden en stakket frist. Derfor kan jeg bedst lide, når tilskuddene er en del af taxametrene,” siger hun.

Højskolen og arbejderbevægelsen

I interviewet fortæller kulturministeren også, at hun gerne vil genetablere forbindelsen mellem højskolebevægelsen og arbejderbevægelsen. Hun ser det blandet andet som en vej til at samle flere generationer og flere sociale grupper i et fællesskab på højskolerne.

Højskolebladet har også spurgt Nanna Højlund, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisationer, hvad hun mener om Joy Mogensens forslag. Hun svarer bl.a.:

”Det er en spændende ide at forny samarbejdet mellem fagbevægelsen og højskolerne. Jeg er sikker på, at fx Arbejderbevægelsens Oplysningsforbund (AOF), som har godt 100 afdelinger fordelt over hele landet, også gerne vil være med til at tænke over de videre perspektiver i et styrket samarbejde.

Interviewet med kulturminister Joy Mogensen i Højskolebladet