Seneste nyheder
Nyt lovforslag styrker foreningers adgang til en bankkonto. Et vigtigt skridt på vejen mod at mindske bøvl og bureaukrati.
Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza
Bøvl. Bureaukrati. Byrder.
Trælst barn har mange navne og er desværre alt for velkendt.
Over hele landet bliver foreninger og frivillige ildsjæle mødt af administrative byrder i deres møder med bankerne.
En stor del af problemerne opstår, når foreningerne skal have oprettet en ny konto eller har skiftet formand eller kasserer. Her bliver de mødt af store dokumentations- og kontrolkrav med krav om fx pasoplysninger og billede-id.
I nogle tilfælde afviser bankerne helt at tage foreningerne ind som kunder, og andre gange kræver bankerne, at formand og kasserer flytter deres private bankforretninger over til banken, før de kan oprette en konto. For ikke at tale om de skyhøje gebyrer.
Men nu er der hjælp på vej.
Et nyt lovforslag, der i øjeblikket behandles i Folketinget, skal styrke foreningers adgang til en såkaldt ’basal betalingskonto’.
Bedre klageadgang
Med lovforslaget bliver det nu mere klart, på hvilket grundlag banker potentielt kan afvise foreningskunder. Det forventes at have en forbyggende effekt og mindske antallet af afslag.
Et helt centralt element i lovforslaget er imidlertid, at foreningerne nu får bedre mulighed for at klage, hvis bankerne alligevel ender med at afvise at tage dem ind som kunder. Her kan foreningen – hvis lovforslaget som forventeligt vedtages – klage til at nyoprettet klagenævn.
I det lovforberedende arbejde har DFS bl.a. kæmpet for, at begrundelsen for et eventuel afslag på en bankkonto altid skal fremsendes til foreningen. Det er nu del af det lovforslag, som er til debat i Folketingets Erhvervsudvalg.
Læs lovforslaget og DFS’ høringssvar her
Kun ét skridt på vejen
DFS’ Per Paludan Hansen, mener, at regeringen med lovforslaget har taget et vigtigt skridt mod at mindske bøvlet i foreningslivet.
Men han peger samtidig på, at vi ikke er i mål, da lovforslaget ikke håndterer de bøvlede dokumentations- og kontrolkrav – og de alt for høje gebyrer – som foreningerne bliver mødt af i bankerne:
”I DFS arbejder vi fortsat for, at Hvidvaskloven ændres, så bankerne får mulighed for at behandle foreningerne, som det de fleste er; lavrisikokunder. Vi skal simpelthen finde den rette balance mellem tillid og kontrol.”
Hvis lovforslaget vedtages, træder det i kraft den 1. januar 2025.