Seneste nyheder
Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, satte fokus på bøvl og bureaukrati i foreningslivet, da han talte til DFS’ årsmøde.

Morten Dahlin holdt tale på DFS' årsmøde. Foto: DFS
Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza
”Hvem har magten? – foreningernes rolle i fremtidens demokrati.”
Dét var temaet, da DFS’ årsmøde løb af stablen i København den 24. april.
Og med til at give svaret på det spørgsmål var minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, da han talte for deltagerne.
Han var ikke sen til at fremhæve det folkeoplysende arvesølv, da han talte ind i den urolige tid, som vi lever i:
”Demokratisk kraft er vores værn mod det udefrakommende pres. Noget af vores vigtigste modstandskraft er, at vi er et folkestyre. For demokratiet er mere end bare at stemme. Vi tager del i folkestyret året rundt.
Det skal vi værne om og være stolte af. Som Hal Koch sagde, så skal demokratiet foregå alle steder. Derfor skal vi insistere på, at demokratiet skal foregå via aktiv deltagelse.”
Rambuk mod bureaukratiet
Selvom rosen af foreningslivet og de folkeoplysende fællesskabers historiske ophav fyldte meget af ministeren tale, så tog han også fat på et paradoks. For selvom skåltaler ikke er en mangelvare, så bliver folkeoplysningen ikke altid mødt med taknemmelighed:
”I bliver alt for ofte mødt af bureaukratisk bøvl”, som han formulerede det og fortsatte:
”Derfor forsøger vi at bruge en rambuk mod bøvlet med regeringens afbureaukratiseringspartnerskab. Det gør vi, fordi det har en demokratisk værdi, at det bliver nemmere at være forening i Danmark.”
Her henviste ministeren til SVM-regeringens partnerskab for organisationer fra det frivillige foreningsliv, der blev nedsat sidste år, hvor DFS sidder med om bordet. Partnerskabet skal komme med en række anbefalinger til regeringen om, hvilke bøvlede love og regler, der kan forenkles eller helt fjernes.
Anbefalingerne baseres på et følg-eller-forklar-princip, hvor regeringen forpligter sig på at følge anbefalingerne eller forklare, hvorfor det ikke er muligt.
Fra talerstolen lovede ministeren, at partnerskabets anbefalinger vil føre til ”konkrete resultater”. Men at flere af initiativerne ”kommer til at tage noget tid”. Blandt andet fordi flere af dem kræver lovændringer, der skal vedtages i Folketinget.
Et bureaukrati-stop
DFS’ formand, Per Paludan Hansen, benyttede lejligheden til at foreslå et ’bureaukrati-stop’, hvor foreningslivet bliver økonomisk kompenseret, hver gang politikerne indfører en ny regel.
Her pegede ministeren med et glimt i øjet på, at hans kollega – finansminister Nicola Wammen – måske ville ”have nogle reservationer”, og pegede i stedet på, at man skulle have fokus på at sikre en mere lempelig implementering af EU-regler fremadrettet.
Det er stadig uvist, hvornår afbureaukratiseringspartnerskabet kommer med deres anbefalingerne.