Seneste nyheder
Han giver fornyet betydning til sproget og den danske sangskat som en historisk-poetiske kraft, der stiller skarpt på menneske og samfund. Derfor modtager Simon Kvamm Grundtvigs Pris 2023.
Det er mere end 15 års bidrag til den danske kultur, der nu sikrer Simon Kvamm året N.F.S. Grundtvigs Pris. Prisen blev uddelt på Grundtvigsk Forums årsmøde og 125-års jubilæumsfest på Roskilde Festival Højskole 27. oktober 2023. Med æren følger en check på 25.000 kr.
Fortid og nutid
I sin motivering sagde Ingrid Ank, som er leder af Grundtvig-Akademiet, at prismodtageren udfolder en sammenhæng mellem fortid og nutid med sin musik, sin kunst og sit virke, og at han udfordrer det synspunkt, at fortiden hører fortiden til og nutiden står vi alene med i nutiden.
”Vi har skuldre at stå på. Der er sunget sange før os, og vi arver mere end vi aner – men man kan arve og forny på samme tid. Man kan måske endda først forny, når man også ved, at man arver”, lød det fra Ingrid Ank, da Grundtvigs Pris 2023 blev uddelt.
Den danske sangskat på rygraden
I 2017 var Simon Kvamm med i opsætningen af musikforestillingen ”Lyden af de skuldre vi står på” hos Aarhus Teater. I forbindelse med tildelingen af prisen siger Trine Holm Thomsen, der er direktør ved Aarhus Teater:
“Simon Kvamm er en stor musikalsk begavelse, der samtidig besidder en særlig sproglig finurlighed og har den danske sangskat og dansk geografi og kultur på rygraden. Simon er på samme tid nyskabende og folkelig.’”
Selv siger Simon Kvamm: “Uden rigtig at kunne sætte ord på det, har jeg en fornemmelse og forkærlighed for Grundtvig. At han er en større del af mig, end jeg selv er klar over. At hans tanker og ideer på en eller anden måde ligger nedenunder det hele som en del af de rødder, som vi og jeg til stadighed kan hente næring fra i dag også. At den fornemmelse bliver set og anerkendt, er jeg virkelig taknemmelig for.”
Tidligere prismodtagere
N.F.S. Grundtvigs Pris er indstiftet af Grundtvigsk Forum og blev uddelt første gang i 2010.
- 2010: Maya Ilsøe og Helle Krogh Madsen for deres arbejde med DR’s julekalender ”Pagten”.
- 2011: Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere på Rødding Højskole
- 2012: Maratonsang
- 2013: Kulturminister Marianne Jelved og professor Ove Korsgaard
- 2014: Winni Grosbøll og Folkemødet på Bornholm
- 2015: Frode Muldkjær, bestyrer af Garagehøjskolen – Danmarks mindste højskole
- 2016: til Özlem Cekic og Bent Melchior
- 2017: Dr. theol. Ole Jensen
- 2018: Journalist, forfatter og iværksætter Yeonho Oh, Sydkorea
- 2019:Komponist, pianist og sangformidler Rasmus Skov Borring og oversætter Edward Broadbridge
- 2020: Phillip Faber og Anne Karine Prip for initiativet ’morgensang på DR’
- 2021: Forfatter og politiker Pelle Dragsted for sin bog Nordisk socialisme
- 2022: Forperson for Lærerstuderendes Landskreds, Caroline Holdflod Nørgaard, for at have kæmpet for en ny læreruddannelse med mere ’liv og ånd i kludene.’