Seneste nyheder
SDU og Vifo er i gang med en undersøgelse af foreningers udvikling og betydning i Danmark. Her skal der blandt andet sættes fokus på, hvordan foreningslivet påvirker medlemmer og frivilliges livskvalitet. I løbet af august sendes der spørgeskemaundersøgelser ud til foreninger, der skal bidrage til forskningen. DFS sidder med i projektets følgegruppe.
Mange vil sige, at foreningslivet påvirker vores livskvalitet positivt. Men der mangler konkret viden om, hvordan og hvorfor de positive effekter opstår.
Trygfonden har bevilget 5 millioner kroner til et projekt, hvor Vifo (Videnscenter for Folkeoplysning) og SDU (Syddansk Universitetscenter) skal forske i netop hvordan foreningslivet helt konkret påvirker vores trivsel. Det skriver Fora.
“Vi mangler konkret viden om, hvad det præcist er, der virker så positivt. Og om, hvordan foreningsaktivitet konkret slår positivt ud på trivslen hos de mennesker, der deltager i foreningsaktivitet. Projektet skal ned i mekanismen i civilsamfundet og finde ud af, hvorfor det virker så godt. Og selvfølgelig også se på, i hvor høj grad det virker,” siger Peter Pilegaard Hansen, projektleder i Trygfonden, til Fora.
Forskningsprojektets dele
Forskningsprojektet kommer til at bestå af tre dele
- En kortlægning af alle typer foreninger, som hører hjemme på Fyn, Langeland, Ærø og de øvrige øer omkring Fyn. Der bliver også sendt spørgeskemaer til foreningerne med spørgsmål om deres værdier, organisering, omfanget af frivilligt og lønnet arbejde og deres samarbejde med kommunen. Spørgeskemaerne sendes ud i slutningen af august.
- Indsamling af viden om medlemmer og frivilliges involvering i foreningslivet, deres engagement i foreningens demokratiske strukturer og medlemskabets betydning for deres livskvalitet. Det afdækkes gennem en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer i op til 100 udvalgte foreninger, og casestudier i fem foreninger med fokus på medlemmernes aktive deltagelse i foreningslivet.
- En repræsentativ befolkningsundersøgelse blandt 10.000 voksne borgere for at belyse deres foreningsdeltagelse, og hvad det betyder for deres demokratiske engagement og selvvurderede livskvalitet.
Et videnshul
I Vifo glæder de sig også over de 5 millioner kroner til forskningsprojektet.
“Der er mange gisninger og forestillinger i debatten om foreningslivets betydning, for vi har et decideret videnshul. Så vil man støtte op om foreningslivet og folkeoplysningen, er det afgørende, at vi får mere eksakt viden frem, så vi får de rigtige opmærksomhedspunkter i det videre arbejde,” siger Malene Thøgersen, seniorforsker i Vifo til Fora.
Projektet fokuserer på tre niveauer - foreningen, medlemmerne og befolkningen – og fire dimensioner: demokrati, velfærd (udførelse af konkrete velfærdsopgaver for samfundet), frivillighed og livskvalitet.
Forskningsprojektet afsluttes i 2026.