Vær med til at genopbygge Ukraine med folkeoplysning

Vær med til at genopbygge Ukraine med folkeoplysning

Redaktionel dato: 19. september 2023

Daghøjskole vil klæde ukrainske flygtninge på til at deltage i genopbygningen af deres land gennem folkeoplysende aktiviteter. Kompetencehuset inviterer andre folkeoplysende skoler og foreninger med i samarbejdet.

Af Eva Winkel

”Det kan blive et stort skridt i retning af at gøre den nordiske model for folkeoplysning til at være positiv drivkraft i det krigsramte Ukraine,” siger Nis Peter Nissen. Han er forstander på daghøjskolen Kompetencehuset i Aarhus, som har taget initiativ til projektet. Fra starten daghøjskolen etableret et samarbejde med Göteborg Folkhögskola. 

Daghøjskolen Kompetencehuset er projektholder på et nyt folkeoplysende projekt for ukrainske flygtninge, som er støttet af Eramus+. Projektets mål er at give ukrainske flygtninge mulighed for at få et kig ind bag facaden af folkeoplysende aktiviteter. Det skal give dem inspiration til, hvordan de selv kan starte folkeoplysende initiativer i Ukraine. Det giver dem værktøjer til at være med til at genopbygge landet, når det igen er muligt for dem at vende hjem. 

Søger samarbejdspartnere

For at projektet kan blive til en realitet, kræver det opbakning fra lokale folkeoplysende foreninger eller organisationer. Præcis hvordan projektet skal se ud i praksis, er stadig under udvikling, men foreninger kan for eksempel lade ukrainske flygtninge overvære aktiviteter eller deltage i bestyrelsesmøder. På den måde kan de tilegne sig viden om, hvordan foreningerne er fungere. De kan samtidig lære kulturen i folkeoplysende foreninger at kende.  Folkeoplysende organisationer kan dele deres viden om, hvordan samtaler og relationer skabes og fastholdes for at understøtte deres arbejde.

”Vi har brug for hjælpe fra foreninger og organisationer til at udforme projektet, der stadig er meget nyt. Vi skal finde ud af, hvad der kan lade sig gøre og det har vi brug for input til”, siger Nis Peter Nissen.

Projektet forventes at blive skudt officielt i gang med en minikonference i efteråret 2024 for danske samarbejdspartnere, såvel som ukrainske venskabsforeninger og andre interessenter. 

Lyder projektet spændende, men er du ikke sikker på om din forening eller organisation kan bidrage til det, så kan du kontakte forstander af daghøjskolen Kompetencehuset, Nis Peter Nissen, på telefon +45 41198523 eller mail npn@kompetencehuset.com og tage en snak om mulighederne.

Eramus+ støtter folkeoplysning

Vidste du, at institutioner og organisationer, der arbejder med almen voksenuddannelse og folkeoplysning, kan søge tilskud fra Erasmus+? Det kan f.eks. være til europæiske samarbejdsprojekter, efteruddannelse i Europa eller udlandsophold for kursister.