Vi sætter spørgsmålstegn ved den eksisterende verden

Vi sætter spørgsmålstegn ved den eksisterende verden

Redaktionel dato: 4. februar 2021

”Vores designere trænes systematisk i at arbejde kreativt. De spørger, hvad nu hvis…. Det er vejen til bæredygtige løsninger.” Det fortalte rektor på Designskolen Lene Tanggaard på et velbesøgt webseminar.

Lene Tanggaard er rektor på Designskolen i Kolding og professor i pædagogisk psykologi ved Aalborg Universitet. På det første af fire DFS-webseminarer holdt hun oplæg under titlen ”Bæredygtighed bor i hjertet af dansk design.” Knap 100 mennesker så og lyttede med.

I et afgangsprojekt fra Designskolen i Kolding anvendte en studerende kasserede PVC-bannere til skabe en ny kollektion af kjoler.

I et afgangsprojekt fra Designskolen i Kolding anvendte en studerende kasserede PVC-bannere til skabe en ny kollektion af kjoler.

Smagsprøver fra Lene Tanggaards oplæg

  • Det mest bæredygtige er at genbruge, genskabe og recirkulere det, der allerede er skabt.
  • Dansk design vokset ud af håndværkstradition, hvor man skabe gode produkter, der er smukke og holder længe. Det er bæredygtigt. Når tøjet eller møblerne har æstetisk kvalitet og er holdbare, så smider man mindre ud.
  • På skolen bliver designernes systematisk trænet i at arbejde kreativt. De sætter spørgsmålstegn ved den eksisterende verden: Hvad nu, hvis vi…? Det er vejen til bæredygtige løsninger.
  • Der er en stor risiko for ,at bæredygtighed bare bliver et salgstrick. Vi lader os friste i butikkerne af mærkater om bæredygtighed. Men i nogle tilfælde skal vi måske bare lade være med at købe mere.
  • En lærer på skolen sagde til mig: Designverdenen er en bitch. Den har i hvert fald en aura af eksklusivitet. Derfor fokuserer vi på at åbne op og invitere ind til samtale.
  • Det nytter ikke, at nogen kommer med den færdige opskrift på bæredygtighed, heller ikke i design. Vi skal sammen udvikle metoderne og turde diskutere dem. Det kalder vi demokratisk design eller social design.
  • De 17 verdens mål og de flere hundrede undermål kan virke uoverskuelige og uoverkommelige. Men det behøver ikke være langt fra hverdagslivet. Vi skal oversætte målene til håndgribelighed og udnytte de styrker vi har, ikke mindst i civilsamfundet, i foreningerne.
  • Som borgere og forbrugere har vi mulighed for at stille spørgsmål, hvordan er produkterne er blevet til, og hvor kommer materialerne fra. Det er den oplyste borgere kan stille spørgsmål. Det kræver, at vi bliver godt uddannede.

Eksempler på de studerendes eksperimenter

  • Under betegnelsen Museum of Modern Waste samlede en studerende et udsnit af verdens affald og fik publikum på en udstilling i Milano til at være med til at sortere det og søge efter skønheden i det, vi smider væk.
  • I et projekt i Middelfart inviterede vi ældre mænd til at komme ind med deres brugte tøj. Så blev det syet om, og de kunne selv være med til at reparere det. Vi giver nogle af disse færdigheder videre i en samskabelse.
  • I et afgangsprojekt anvendte en studerende kasserede PVC-bannere til skabe en ny kollektion af kjoler. Det er en slags omsorg for materialerne. Man kan kalde det kærlighed til det, der er skabt - i stedet for at smide det ud, fordi vi har brugt det.
WEBINARER

Fire morgener med kloge ord og meninger om bæredygtighed

Morgener med Mening er morgenmøder til dig, der gerne vil starte dagen med meningsfuld debat.

Morgener med Mening går i 2021 den virtuelle vej og som deltager må du derfor selv brygge kaffen og købe croissanten. Til gengæld lover vi dig en række knivskarpe oplæg og spændende perspektiver på bæredygtighed og grøn omstilling.

Programmet byder på både kloge ord om bæredygtigt design, CO2 reduktion, begrænsede naturressourcer og bioetik.

Spørgsmålene til bæredygtighed og grøn omstilling er mange, og du har også mulighed for at stille dine spørgsmål på vores virtuelle morgenmøder fra kl. 09.00 – 09.45.

Alle er velkomne til at deltage. Det er gratis, men tilmelding er nødvendigt.

De tre følgende arrangementer er

Torsdag den 4.marts
Grøn omstilling og civilsamfundets rolle
Webinar med Connie Hedegaard fra CONCITO

Tirsdag den 6. april
Vi står med ryggen mod muren
Webinar med Kathrine Richardson fra Klimarådet

torsdag den 6. maj 
Men, jeg er jo kun en dråbe i havet
Webinar med Mickey Gjerris fra Københavns Universitet