Folkeoplysning i 2025: Vi kigger ind i krystalkuglen

Folkeoplysning i 2025: Vi kigger ind i krystalkuglen

Redaktionel dato: 7. januar 2025

DFS er vendt tilbage fra juleferie og vil gerne byde velkommen til endnu et år fuld af folkeoplysning. Tag et kig ind i krystalkuglen med os og få et overblik over nogle af de ting, der venter os i den folkeoplysende verden i det kommende år.

Af Anine Nathalie Neumann Mansur

Velkommen til 2025!

Endnu et år er skudt i gang, og der er mange nye begivenheder at se frem til – og holde styr på. Også i den folkeoplysende verden.  

Vi kan ikke spå om fremtiden, men her får du alligevel et udsnit af al den nye politik og viden og de arrangementer, der rimer på folkeoplysning i 2025.  

Folkeoplysningens rolle i kulturpasset

I november 2024 kulminerede flere års forberedelse, da SVM-regeringen lancerede en model for et kulturpas, der skal få flere unge ind i nye fællesskaber.

DFS har fra begyndelsen arbejdet for at sikre de folkeoplysende tilbud en plads i aftalen. Derfor glæder vi os over, at folkeoplysende aktører kan søge midler til såkaldte ’kulturpas-forløb’, der fremmer trivsel, beskæftigelse eller uddannelse for unge. Det kan du læse mere om her.

Derudover består passet også af en forsøgsordning med et digitalt betalingskort på 1000 kr. om året, som unge i målgruppen kan bruge på at købe sig adgang til fælleskabsskabende kultur-, forenings- og idrætsaktiviteter.

Den konkrete model for betalingskortet er stadig undervejs, og DFS følger arbejdet tæt i 2025.

Hvor lander Trivselskommissionen?

Vi venter i spænding på Trivselskommissionens anbefalinger, der i 2025 og fremadrettet skal understøtte børn og unges trivsel, myndiggørelse og livsmod.

I spidsen for kommissionen sidder Rasmus Meyer, der er forstander på Krogerup Højskole, mens et af medlemmerne er Hanne Kirk fra Ungdomsskoleforeningen. Hos DFS håber vi på, at de – sammen med resten af kommissionen – vil have blik for, hvor positivt folkeoplysende fællesskaber og dannelse kan være for børn og unges trivsel.

Mange af vores medlemmer løfter allerede opgaven, og vi er derfor klar til at trække i arbejdstøjet, så snart der er noget nyt fra kommissionen.

Til søs på Folkemødet

Med en ny direktør og bestyrelse for Folkemødet på Bornholm er det meget sandsynligt, at posen bliver rystet lidt, når Allinge atter engang lægger by til demokratifestivalen i juni.

Vi kan endnu ikke løfte sløret for vores event-program på Folkemødet 2025. Til gengæld kan vi afsløre, at vi igen i år påmønstrer det gamle skoleskib Lilla Dan.

I år får vi selskab af Grundtvigsk Forum og Lokale og Anlægsfonden. Sammen sætter vi fokus på at gentænke samtale-, samværs- og debatformater samt at skabe inddragende arrangementer, der indbyder til konstruktiv, respektfuld uenighed og livlig politisk samtale.

Vi tør derfor godt love, at Lilla Dan igen i år bliver et knudepunkt for alle folkeoplysende kræfter, der gerne vil samles om fællessang, spændende debatter og opløftende samtaler.

Vi håber, vi ses.

Magtudredningen 2.0

I 2022 besluttede Folketinget, at Magtudredningen fra 2003 trængte til en opdatering. Og siden da har en forskningsgruppe været i fuld gang med en ny kortlægning af det danske demokrati, det politiske system og fordelingen af magt i Danmark.

Med udgangen af 2024 er den problemafdækkende fase afsluttet. Nu ser forskningsgruppen ind i fire år med fokus på vidensproduktion og -formidling.

Resultaterne fra Magtudredningen 2.0 kommer der for alvor flere af i 2025, og vi opfordrer derfor til at følge med, hvis du fx er nysgerrig på, hvordan borgerne deltager i den demokratiske proces og civilsamfundet i det 21. århundrede.

Du kan læse mere om Magtudredningen 2.0 her. 

Ny lov er trådt i kraft!

Når de frivillige ildsjæle ude i det danske foreningsliv vender tilbage til arbejdet ovenpå juleferien, er det med én bekymring mindre. Nu får de nemlig nemmere ved at oprette en bankkonto pga. en ny lov, der trådte i kraft den 1. januar 2025.

Folketinget vedtog loven den 19. december 2024, efter DFS blandt andre har skubbet på for at forbedre foreningernes vilkår.

I DFS er vi særligt glade for, at foreninger, der bliver afvist af banker, nu snart kan klage til et klagenævn. Desuden er det nu pålagt bankerne at fremsende en skriftlig begrundelse, når de afviser en forening som kunde.

Loven er kærkommen, men den er ikke svaret på alle foreningernes bønner. Vi ser derfor frem til, hvilke øvrige initiativer regeringen vil igangsætte for at styrke frivilligheden samt hindre og afvikle bureaukratiske byrder i foreningslivet.

Det kommende kommunalvalg           

Mens sportsentusiaster i fire år går og tæller ned til det næste OL, gør vi i folkeoplysningens verden det samme med kommunalvalget, der afholdes i november.

Med nye borgmestre, nye byråd og nye folkeoplysningsudvalg er kommunalvalget hvert fjerde år en vigtig begivenhed, der har stor betydning for lokale fællesskaber og folkeoplysende aktører og dermed også for os i DFS.

Nye lokale kræfter kan hjælpe med at nytænke folkeoplysningen og fremme den endnu mere i alle afkroge af landet, og vi ser derfor frem til at samarbejde med de kommende byråd og kommunalbestyrelser.

Afbureaukratisering af foreningslivet

”Regeringen går til kamp mod regeltyranni”.

Sådan lød overskriften på SVM-regeringens afbureaukratiseringsudspil fra august 2024, der skal fjerne bureaukrati og gøre livet lettere for foreninger over hele Danmark.

Udspillet bestod bl.a. af et forslag om at lempe bygningsreglementet for at gøre det lettere at afholde blandt andet markeder og mindre musikarrangementer. Regeringen vil også se på mulighederne for at give flerårige tilladelser til arrangementer, så foreninger ikke skal søge kommunen hvert år.

Som en del af udspillet nedsatte regeringen også et partnerskab af organisationer fra det frivillige foreningsliv, som skal komme med anbefalinger til, hvilke yderligere regler der kan forenkles eller helt fjernes. Her er DFS repræsenteret ved vores formand, Per Paludan Hansen.

Det er uklart, hvornår partnerskabet præsenterer sine anbefalinger, men DFS følger arbejdet tæt i de kommende måneder.  

DFS’ årsmøde

… og som altid afholder vi vores årsmøde. Denne gang løber det af stablen den 24. april på Kosmopol i København.

Følg med her i nyhedsbrevet, hvor vi løfter sløret for årets tema inden længe.

Vi ønsker dig et godt folkeoplysningsår!