Fra ”los over skinnebenet” til ”en anerkendelse”.  DFS-medlemmers reaktioner på trivsels-anbefalinger

Fra ”los over skinnebenet” til ”en anerkendelse”. DFS-medlemmers reaktioner på trivsels-anbefalinger

Redaktionel dato: 26. februar 2025

Flere folkeoplysende aktører blev nævnt direkte i Trivselskommissionens anbefalinger.  Læs flere af DFS-medlemmernes reaktionerne.

Af Sarah Pedersen og Lisa Ioannou

Trivselskommissionen er efter halvandet års arbejde klar med anbefalinger, der alt i alt skal hjælpe med til, at børn og unge trives bedre og kan have et godt liv.

Trivselskommissionens 35 anbefalinger er inddelt i 8 temaer, og anbefalingerne har meget forskellig karakter. Nogle er tilkendegivelser og oplæg til debat, mens andre er mere konkrete anbefalinger rettet mod myndigheder.

Her er et udsnit af anbefalingerne:

  • Mindske økonomiske barrierer for et efterskoleophold
  • Mindske kulturelle barrierer for et efterskoleophold
  • Evaluering af, om adgangen til efterskoler er blevet demokratiseret
  • Flere forældre og unge bør vælge efterskoler til
  • Flere unge bør prioritere et højskoleophold
  • Højskoler bør udbyde flere stipendier til et højskoleophold
  • Flere fripladser på højskoler og mulighed for fritagelse for egenbetalingskravet
  • Mindske kulturelle barrierer for et højskoleophold
  • Kommunal prioritering af samarbejdet med fritids- og foreningslivet
  • En selvstændig formålsparagraf for SFO
  • Nye modeller for fritids- og foreningslivets samarbejde med de fritidspædagogiske tilbud
  • Trygge og inkluderende fællesskaber i fritids- og foreningslivet
  • Mindre bureaukrati for foreninger og civilsamfund
  • Opbakning til civilsamfundets sociale indsatser for børn og unge

Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd:

”Trivselskommissionen har blik for værdien af dannelse, demokrati, livsoplysning, karakterdannelse og fællesskaber, når vi skal håndtere trivselsudfordringer. Det er godt. For det er essensen af, hvad folkeoplysende skoler og foreninger kan give unge mennesker. Vi er klar til at tage ansvar.”

Jesper Bienkowski, formand for Foreningen Frie Fagskoler:

”Trivselskommissionen har fremlagt 35 anbefalinger, der skal øge børn og unges trivsel. Der er mange gode og rigtigt sete forslag i Kommissionens arbejde. I de frie fagskoler ser vi frem til læse os ind i de mange anbefalinger og arbejde videre med dem ude på skolerne.

Men der er desværre også et kæmpe los over skinnebenet!

Kommissionen forbigår nemlig de mange unge, der brænder for det praktiske og de faglige fællesskaber i værkstederne.

Det giver god mening, at kommissionen sætter fokus på kostskolerne, men med det ensidige fokus på efterskoler og højskoler, overser kommissionen desværre de mange unge, der finder glæde og udvikling i det praktiske og erhvervsrettede arbejde, som det tilbydes på Frie Fagskoler, hvor skolerne hver dag arbejder målrettet med at give unge en ny vej frem – gennem praktiske fællesskaber, dannelse og en stærk kobling til erhvervslivet.”

Lisbeth Trinskjær, Højskolerne:

”Det er befriende, at kommissionen tør insistere på at starte med at rette blikket på alle børn og unge i stedet for kun at dykke ned i specifikke grupper. For trivselsudfordringen blandt børn og unge angår os alle. Derudover er det dejligt, at kommissionen også ser højskolerne som nogle, der kan styrke trivsel.”

”På højskolerne arbejder vi med unges myndiggørelse og mod. Her lærer man at kunne begribe sig selv i verden – uden at psykologien har hovedrollen – og at blive en del af, bidrage til og tage ansvar for fællesskabet. Det er et arbejde, som mange flere unge kan have gavn af. For i de meningsfulde fællesskaber finder de et sted at høre til, og de lærer at tåle uenighed og konflikt.”

Torben Vind Rasmussen, Efterskolernes formand:

"Vi er meget glade for, at Trivselskommissionen anbefaler, at endnu flere unge kommer på efterskole. Det ser vi i den grad som en anerkendelse af det store arbejde med unges trivsel, der foregår hver eneste dag på landets efterskoler."

Jesper Bernhardt, sekretariatschefen, Ungdomsskoleforeningen:

”Jeg hæfter mig ved, at Trivselskommissionen fremhæver ungdomsskolen som en oplagt aktør, når det kommer til fritidsjob. Helt konkret anbefaler kommissionen at: kommunale ungdomsskoler og det lokale erhvervsliv i højere grad samarbejder om at forberede unge til fritidsjob og sætte unge i kontakt med lokale virksomheder.
 
Det er godt set af Trivselskommissionen.
 
For fritidsjob kan være en trædesten for sårbare unge til arbejdsmarkedskendskab, almen dannelse og sociale og faglige kompetencer – og ikke mindst en trædesten til trivsel. At have et fritidsjob giver nemlig meget mere end penge på kontoen. Især for de mange unge, der kæmper med forskellige udfordringer i hverdagen af enten faglig, personlig eller social karakter – alt sammen faktorer, der påvirker trivslen.
 
I Ungdomsskoleforeningen driver vi landets største fritidsjobprojekt sammen med Coop, støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond. Indsatsen styrker unges tilknytning til arbejdsmarkedet.”

Kulturhusene i Danmark:

”Trivselskommissionen og (selvfølgelig, har man lyst til at skrive), er kultur og fællesskaber en del af anbefalingerne.

Vi er glade for at se, at der ikke kun fokus på, at få børn og unge væk fra skærmene, men også anbefalinger til, hvor de så skal søge hen. Vi hæfter os ved, at der anbefales politisk prioritering til understøttelse af unges deltagelse i kunst og kultur, inkluderende fællesskaber og frivillighed.

I kulturhusene er arbejdet som altid i gang og vi står klar til at bidrage endnu mere til de anbefalinger, hvor vi især gør os gældende.”

Friskolerne:

”Én af trivselskommissionens anbefalinger går på, at flere børn og unge skal have erfaring med frivillighed:
- Brug de lokale valgfag til blandt andet at undervise i frivillighed
- Fokus på at bruge den obligatoriske erhvervspraktik i frivillige foreninger og organisationer
- Forsøg med frivillighedspraktik
- Lettere at kombinere ungdomsuddannelser og videregående uddannelser med frivilligt engagement

I Friskolerne er vi i fuld gang med at høste erfaringer fra Frivillighedsalliancen.dk - hvor i alt 30 skoler eksperimenterer med at 'sætte frivillighed på skoleskemaet'.