Her er de fem nominerede til Folkeoplysningens Pris

Her er de fem nominerede til Folkeoplysningens Pris

Redaktionel dato: 24. august 2022

Det er vidt forskellige initiativer, der er nominerede til Folkeoplysningens Pris 2022: brobyggere, nabofællesskaber, onlinerejser, et musikakademi for børn og en talerskole for unge. Det har juryen afgjort.

Røst er en talerskole for unge. Her taler en af deltagerne på Roskilde Festival. (Foto: Benjamin Nørskov)

Røst er en talerskole for unge. Her taler en af deltagerne på Roskilde Festival. (Foto: Benjamin Nørskov)

Med en bunke på 25 indstillinger var det ikke let for juryen at vælge de fem nominerede til Folkeoplysningens Pris, der uddeles i år for første gang.

"Rigtig mange af de indstillede initiativer lever op til indstillingskriterierne. Det vidner jo bare om, at folkeoplysningen er et område under udvikling, der rummer en mangfoldighed af aktiviteter, metoder og deltagere," siger souschef i DFS, Natacha Holst Hansen, som er medlem af juryen og projektleder for prisen.

Hun fortæller om juryens arbejde: "Vi gennemgik indstillingerne grundigt og vurderede dem ud fra de fire kriterier for prisen. Men vi blev også helt høje over at læse om alle de mange gode initiativer, der foregår i folkeoplysende regi i Danmark."

DFS uddeler Folkeoplysningens Pris for at fejre folkeoplysningen og den sammenhængskraft, som den skaber i samfundet. Prisen belønner et ekstraordinært folkeoplysende initiativ, der med stor gennemslagskraft har udviklet folkeoplysningen og skabt nye fællesskaber.

"Nu skal de fem nominerede spændt vendte på Folkeoplysningens Dag den 6. oktober, hvor vi offentliggør vinderen, og prisen overrækkes af ingen ringere end N.F.S Grundtvig," siger Natacha Holst Hansen

Nedenfor kan du læse om de fem nominerede, og juryens begrundelser for at nominere dem.

Mere om Folkeoplysningens Pris

Mere om Folkeoplysningens Dag

Nomineret

Grønne Nabofællesskaber

Grønne Nabofællesskaber er oprindeligt skabt i Frederikssund, men har spredt sig ud til 89 kommuner og over 150 små fællesskaber med den mission af samle naboer, der er enige om at hjælpe hinanden med grønne løsninger.

”Grønne Nabofællesskaber er nomineret til Folkeoplysningens Pris fordi det på ekstraordinær vis går forrest med at facilitere og udvikle det aktive medborgerskab og engagement i bæredygtighedsdagsordenen,” lyder det bl.a. i juryens begrundelse

Nomineret

Goldschmidts Musikakademi

Musikakademiet er en musikskole for børn på Nørrebro. Den lader musik og kunst skabe bånd på tværs af kulturelle, sociale og nationale tilhørsforhold.

Juryen skriver i sin begrundelse for at nominere akademiet, at ”…det er et fantastisk eksempel på, hvordan man via musik, åbenhed og tolerance styrker børn og unges demokratiske dannelse.”

Nomineret

Brobyggeruddannelsen

Uddannelsen styrker dialogen og den demokratiske samtale, og enkeltpersoners forudsætninger og motivation for at bidrage til netop det.

”Det er en ekstraordinær samfundsrelevant indsats, fordi uddannelsen samler mangfoldige deltagergrupper, som får redskaber til at skabe deres egne lokale aktiviteter, der samler uenige parter,” mener juryen.

Nomineret

Online Rejser

Oplysningsforbundet DEO arranger online rejser til en række lande i Europa, bl.a. for mennesker, for hvem det er den eneste måde at komme ud og rejse og lære nyt igen.

”Juryen mener, at initiativet helt særlige kvalitet er, at foruden udsyn, ny viden og kompetencer også svarer på en ensomhedsproblematik for udsatte grupper, fordi DEO også har fokus på at skabe et trygt fællesskab i det virtuelle rum.”

Røst

Røst er en talerskole for unge. Med afsæt i den klassiske tale og retorikkens 2.500 år lange historie giver projektet Røst unge redskaber til at skrive og holde taler og tro på, at deres stemme er vigtig.

Juryen skriver: ”Initiativet er med til at løfte og udvikle folkeoplysningen, fordi Røst bidrager til en skabe en ny og forbedret kultur for den offentlige og demokratiske samtale.”